Pozvánka: Gran Fondo Bratislava 2023 - to budú zjazdy

V čom je Gran Fondo iné od ostatných podujatí? Čo bude ešte lepšie, ako pri premiére minulý rok?

Keď sa bežný cyklista rozhoduje, na aké podujatie pôjde, vyberať si môže zo širokého spektra. Na jednej strane sú malé lokálne preteky a na druhej veľké akcie, ktoré majú svoju obdobu často aj v zahraničí. Je jasné, kam patrí Gran Fondo Bratislava (GF), ale aj medzi týmito top podujatiami bývajú rozdiely. Keďže som sa minulý rok zúčastnil na prvom ročníku osobne, nebude mi robiť problém vystihnúť jeho charakter a vy sa tak ľahšie rozhodnete, či sa ho tiež 6. augusta 2023 v Bratislave zúčastníte.

Cyklisti na ceste, Gran Fondo

Aké je naše Gran Fondo?

Nie je veľa podujatí, ktoré sa konajú s vylúčenou premávkou...
Ak by sa ma niekto opýtal, ako by som GF po prvom ročníku charakterizoval, tak poviem dve veci. Atmosféra a trať. Aj keď formát a názov pretekov pochádzajú zo zahraničia, na štarte som si nepripadal ako cudzinec. Bola to kombinácia príjemnej atmosféry a kvalitného zabezpečenia, bolo cítiť, že organizátor nikde nešetrí. Niekedy tieto zahraničné akcie môžu byť viac o pozlátku a komercii, v tomto prípade to však neplatilo, skôr som mal pocit, že som na výbornom domácom podujatí.

Gran FondoCyklisti na ceste

Od registrácie až po vyzdvihnutie štartovacieho balíčka s číslom prebiehalo všetko hladko, dobre bolo zvolené miesto akcie pri nákupnom centre. Centrum Bory Mall Bratislava je dobre dostupné z diaľnice, parkovanie je bezproblémové a vhod padnú otvorené predajne a reštaurácie. Tento rok zostáva všetko bez zmeny, uvidíme, aké bude zloženie partnerov s ich stánkami.

MTBIKER tam nechýbal tiež, pomôcť vedel s riešením posledných technických problémov alebo v prípade, že si účastník zabudol doma napríklad gély. Toto miesto na kraji Bratislavy je výhodné aj pre úvodnú časť pretekov, bez komplikácií a nástrah sa pelotón dostane za mesto, kde sa väčšej skupine ide jednoduchšie. A to už sme pri druhom „naj“, ktoré som spomínal, a tou je trasa.

MTBIKER, Imro

Trať ešte lepšia

Dobre vymyslená trasa vie podujatie posunúť ešte na vyšší level, ale funguje to aj opačne.
... takáto príležitosť sa môže vyskytnúť len raz za dlhý čas.
Čo také zlé by sa mohlo stať, že by si to väčšina účastníkov neužila? Dobre treba odhadnúť náročnosť, dôležitá je bezpečnosť a priebehu pretekov pomôže, ak gradujú postupne. Ak sa celý pelotón roztrhá hneď po štarte a po ceste je kopec pádov kvôli úzkej alebo zlej ceste, bežný účastník svoj štart na budúci rok prehodnotí. Bratislavské GF má dlhú aj krátku trať zvolenú výborne, akcia vďaka tomu získala jedinečný charakter.

Gran Fondo Bratislava

Krátka trasa pre šprintérov

So svojimi 85 kg mi nerobí problém súcitiť s cyklistami, ktorým kopce úplne „nechutia“, ale väčšina akcií sa rada pýši práve výškovými metrami. Tak kam má ísť takýto „rovinár“ pretekať, aby si to užil? Polmaratón alebo ako si to na GF tiež nazvali - Medio Fondo má 89 km a prijateľných 415 výškových metrov, konečne niekto vyhovel amatérskym šprintérom. Všetci pretekári a pretekárky vyrážajú z Bory Mall Bratislava spoločne a skupina sa rozdelí až v obci Pernek. Krátka trasa si potom dá okruh cez Malacky a Rohožník, po rokoch si cyklisti môžu užívať nový asfalt.


Dlhá je ťažká, ale nie príliš

Všetky podstatné kopce pre dlhú trasu, nazývanú tiež Cyklomaratón alebo Gran Fondo, ležia až za Pernekom. Ide sa cez Pezinskú Babu, Červený Kameň a opäť cez Pezinskú Babu. Na 132 km to robí 1 145 výškových metrov. Aj keď seba nevidím ako čistokrvnú horskú kozu, tieto kopce mi prídu jazditeľné. Pezinská Baba nie je zo žiadnej strany príliš strmá a „Červák” smerom z Častej je prudký, ale nie dlhý. Aj pre toto je priebeh pretekov a celkové poradie dlhú dobu otvorené, s trochou snahy a sebazaprenia sa dá dlhú dobu vydržať vo väčšej skupine.

Záhorie, cyklisti

A teraz to naj

Trate zostali oproti minulému roku nezmenené, kozmeticky bude upravený len úplný dojazd. Ja sa však teším najmä na Pezinskú Babu, z oboch strán má kopec úplne nový asfalt. Ak pripomeniem, že sa ide úplne bez áut, tak každý cyklista už vie, na čo myslím. Zjazd z každej strany bude parádny, takáto príležitosť sa môže vyskytnúť len raz za dlhý čas. Prečo? Asfalt sa rýchlo opäť zničí a ktovie, či sa v budúcnosti nezmení trasa GF. Netreba to premeškať.


Netreba len pretekať

Ja GF opisujem z pohľadu niekoho, kto sa ide popasovať aj s celkovým poradím, ale dôvody na účasť môžu byť rôzne. Media Fondo môže byť ideálna príležitosť na prvú účasť na podobnej akcii, s náročnosťou to pri premiére netreba preháňať. Ísť po cestách za hlavným mestom bez áut si užije určite úplne každý a zjazdy na Pezinskej Babe som už spomínal. Takže aj nepretekári si prídu na svoje, užijú si atmosféru a domov si odnesú zážitok. A ak dokončia, tak aj účastnícku medailu.

CieľVíťaz

Dobré vedieť

Zúčastniť sa dá individuálne a aj v rámci tímov...

Z praktických informácií vyberám telegraficky, všetky detaily sú na webe podujatia. V silách organizátora nie je, aby bola doprava vylúčená počas celého dňa, takže ak sa neudržíte v hlavnom poli, na toto pamätajte. V propozíciách je aj uvedené, že všetci by sa mali na cestách správať tak, ako za bežných okolností.

Víťazi Gran Fondo s medailami a pivkom
Aby ste stihli časové okno, kedy budú zabezpečené križovatky a dostupný bufet na trati, účasť je limitovaná len pre cestné bicykle. Ak aj máte gravel, odporúčajú sa plášte užšie ako 35 mm. Odpadky sa vyhadzujú len na miestach na to určených a na konci pôjde aj zberné auto, ktoré pomôže s návratom účastníkov do cieľa, ak im niečo zabráni v dokončení. Ja si beriem aj veci na opravu defektu, aby som vedel dokončiť, aj keď so stratou.


Vidíme sa?

Spoločný štart je 6. augusta 2023 o 10:00 pri Bory Mall Bratislava. Som zvedavý, či aj tento rok budú cyklistov z mesta vyvádzať parádne elektrické autá. Zúčastniť sa dá individuálne a aj v rámci tímov, dokonca môžete spolu s kolegami reprezentovať vašu firmu. Kto má rešpekt pred jazdou v pelotóne, prax sa dá získať aj na spoločných tréningoch, informácie budú dostupné na Instagrame podujatia. A ak sa na GF vyberiete aj s rodinou, čakajú ich sprievodné podujatia a preteky pre deti, určite sa nudiť nebudú.

Malí cyklisti, deti na bicykloch
Všetky informácie nájdete na stránkach Gran Fondo Bratislava, propozície nájdete aj v Kalendári. Kto nepozná svetový formát podujatia Gran Fondo, zoznámiť sa s ním môže v minuloročnej pozvánke.
Zdroj fotografií: archív organizátora
report_problem Našiel si v texte chybu?

NAY Granfondo Bratislava 2023

calendar_today 06.08.2023
format_list_numbered 11. kolo - Merida Road Cup
label Cestný maratón
place Bory Mall, Bratislava - Lamač (Slovensko)

cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Mesiac august - ďalšia dávka maratónov

Pozvánka: Mesiac august - ďalšia dávka maratónov

Letné mesiace nám dávajú o sebe vedieť vysokými teplotami a s nimi pokračujú aj maratóny v rôznych kútoch Slovenska.
Pozvánka: Mesiac júl - po maratóne sa schladiť na kúpalisku

Pozvánka: Mesiac júl - po maratóne sa schladiť na kúpalisku

Pomyselný vrchol cyklistickej sezóny je pred nami. Okrem letných horúčav a búrok máme na výber aj slušnú porciu pretekov.
Pozvánka: DHL Sereďmaratón 2023 - najľahšia trať?

Pozvánka: DHL Sereďmaratón 2023 - najľahšia trať?

Vysoká kvalita podujatia zostala, nová je trať, ktorá preverí účastníkov inak, ako výškovými metrami.
keyboard_arrow_up