Pozvánka: DHL Sereďmaratón 2023 - najľahšia trať?

Vysoká kvalita podujatia zostala, nová je trať, ktorá preverí účastníkov inak, ako výškovými metrami.

Pocity, s ktorými píšem pozvánku na 17. ročník DHL Sereďmaratónu, ktorý sa uskutoční dňa 21. mája 2023, sú jedinečné. Ako minuloročný celkový víťaz mám vzťah k Sereďmaratónu navždy zmenený. Keďže nevyhrávam podobné podujatia bežne, tak tento maratón bude mojou srdcovou záležitosťou ešte viac. Ale mal som aj šťastie, že som vyhral takto kvalitne organizovanú akciu. Čo by som robil, keby to bol maratón, ktorý by bol opakom toho v Seredi?

DHL Sereďmaratón 2022 víťazi
Poznáte to, sú akcie, kde zmätky začínajú pri registrácii, na trati je slabé zabezpečenie, žiadne občerstvenie a slabé značenie. Po dojazde si môžete dať akurát tak studený a mastný guláš z plastového taniera, aspoň si skrátite nezmyselne dlhý čas čakania na výsledky. A ako finále je tombola, kde sa rozdávajú bezcenné reklamné predmety. Sereďmaratón má tieto veci za roky fungovania už vyladené, medziročne sa ešte zlepšuje, toto nás čaká o pár týždňov.

DHL Sereďmaratón, skupina pretekárov na cestepretekári na maratóne

Nová trať

Výborne funguje elektronická časomiera, po dojazde sú výsledky hneď na TV...
Nie som žiadny vrchár, ale pôvodná trať, ktorá viedla cez stúpanie Havran pri Piešťanoch, má svoje čaro. Vždy som tam síce odletel z prvej skupiny, ale to vracanie sa do čela a bolestivé krátke a prudké kopce smerom do Hlohovca mi chýbajú. Asi už spomienková nostalgia. Posledné roky sme kvôli opravám ciest, mosta alebo súbehom s inými podujatiami, museli ísť náhradné trasy, rovnako to bude aj teraz. Neberiem to však negatívne, zas vyskúšame niečo nové. Navyše, čo je pre niekoho strata, pre iného je príležitosť.

mapa DHL Sereďmaratónu

Tento rok je pravý čas na začiatok

Tohtoročná menej kopcovitá trasa môže byť dôvodom pre účasť tých, ktorým by práve väčšia dĺžka alebo extra výškové metre „zlomili krk“. Kto si doteraz netrúfal na Sereďmaratón pre jeho náročnosť, tento rok má super šancu, ako si to celé vyskúšať a zažiť pocity po dokončení celej trasy.

DHL Sereďmaratón občerstvovacia stanicaobčerstvovanie pretekárov

Únik alebo šprint?

A čo my, pretekári, čo spraví tohtoročná trasa s nami? Podľa mňa to bude ešte ťažšie, ako keby sa Havran išiel. Tým, že sa neudeje väčšia selekcia v ťažšom kopci, je vysoká šanca, že pelotón bude viacpočetný, časté budú pokusy o úniky a ich následné stíhanie. Veľmi bude záležať, či bude na štarte tím, ktorý bude mať dosť síl na kontrolu balíka. Minulý rok to vyšlo ako z učebnice, denný únik sme dobehli tesne pred cieľom. Teraz si netrúfam povedať, či to bude v nedeľu špurt väčšej skupiny, alebo to zvládne jednotlivec. Jedno však viem istotne. Ja musím na súperov vymyslieť niečo nové.


Zoberte rodinku

Ak máte zlé skúsenosti s tým, ako znášajú čakanie v cieli vaši rodinní príslušníci, do Serede ich bez strachu zoberte so sebou. Mladí cyklisti si počas pretekania mamy alebo otca môžu užiť vlastné podujatie, Sereďmaratónik. Je to už pevná súčasť akcie, navyše tam Slovenský olympijsky a športový výbor bude hľadať nové olympijské talenty.

Kto má rád „kávičkovanie“ a prechádzky, zázemie maratónu je priamo v centre mesta, takže sa dá príjemne „zabiť" čas pri koláčiku alebo prechádzkou k neďalekému Váhu.

cestní pretekáricestné preteky

Takto sa to má robiť

Aj v dnešnej dobe chodím na rôzne cyklistické akcie, ktoré by nezávislý pozorovateľ nazval ako „retro". Mne však nevadia, beriem ich ako súčasť naturelu cestnej amatérskej cyklistiky. Ale na druhej strane, rád si užijem aj to, keď je o mňa postarané od registrácie až po vyhlásenie, ako v Seredi. Sú to detaily, ktoré sa počítajú, spomenúť môžem vyzdvihnutie štartových čísiel už v sobotu, bezproblémové parkovanie priamo pri štarte, chutné jedlo aj s bezmäsitou verziou a ešte aj v „eco” tanieri.

námestie plné ľudídetskí cyklisti

Poriadnu kávu z pákového kávovaru spomínať ani nemusím, to k cyklistike patrí tak, ako bicykle samotné. Výborne funguje elektronická časomiera, po dojazde sú výsledky hneď na TV a aj vďaka nej vedia kamaráti a rodina sledovať priebežné správy o tom, čo sa práve deje na trati. Stačí ťuknúť na webe pretekov.

organizátor DHL Sereďmaratónu
Kto sa stále rozhoduje, či sa zúčastniť, alebo nie, odporúčam sa pridať k tréningovej jazde po trase Sereďmaratónu.
Takéto zabezpečenie je stále častejšie nielen v zahraničí, ale aj u nás. Na čo si našinec postupne zvyká, je aj vyššie štartovné. Na Sereďmaratóne toto neplatí, suma, ktorú nastavili aj tento rok, je doslova ľudová. Je to možné vďaka šikovnosti organizátorov, lebo boli schopní nájsť štedrých sponzorov so vzťahom k cyklistike. Na poslednom ročníku sa mi páčilo, že sympatická pani riaditeľka od generálneho sponzora sa akcie zúčastnila aj osobne.

DHL Sereďmaratón

Kto by stále zvažoval

Kto sa stále rozhoduje, či sa zúčastniť, alebo nie, odporúčam sa pridať k tréningovej jazde po trase Sereďmaratónu. Aj tento rok prebehne oficiálne organizovaný spoločný tréning, vyráža sa 30. 4. o 9:30 h zo Serede. Kto je na druhú stranu už rozhodnutý, odporúčam sledovať Facebook a Instagram podujatia, tam sa novinky o akcii objavujú najrýchlejšie. Nahlásiť sa dá aj do Facebook udalostí, jedna je vytvorená pre DHL Sereďmaratón 2023 a druhá pre Sereďmaratónik 2023.

diváci DHL Sereďmaratónudiváci na pretekoch

Všetky ďalšie informácie sú na prehľadnej stránke maratónu, okrem kompletných propozícií a spôsobu registrácie sa tam organizátor pochválil aj tým, že aj tento rok sú súčasťou UCI kalendára a že sa im podarilo navýšiť odmeny pre víťazov. Tiež pribudne viacej kategórií pre ženy a uvidíme, aké novinky ešte prezradia na tlačovke v máji. Na záver spomeniem vec, ktorú som chválil už minulé roky. Na Sereďmaratóne je vždy kopec divákov pri trati, aj vďaka nim sa teším na štart aj tento rok.

Šikovný prehľad informácií o DHL Sereďmaratóne 2023 je aj v našom kalendári, sledovať tam môžete, kto z užívateľov si už klikol na „Plánujem sa zúčastniť”.
report_problem Našiel si v texte chybu?

DHL Sereďmaratón

calendar_today 21.05.2023
label Preteky jednotlivcov
place Sereď (Slovensko)

cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: DHL Sereďmaratón Virtual Ride 2023 - preteky podľa seba

Pozvánka: DHL Sereďmaratón Virtual Ride 2023 - preteky podľa seba

„Klasický“ Sereďmaratón je už nejaký čas za nami a medzičasom sa rozbehla jeho, o niečo jednoduchšia, alternatíva.
Pozvánka: DHL Sereďmaratón 2022 - 16. ročník je už za rohom

Pozvánka: DHL Sereďmaratón 2022 - 16. ročník je už za rohom

Dve horské a tri šprintérske prémie, rovina aj brdky, toto všetko nám prináša trasa už 16. vydania obľúbených medzinárodných pretekov - DHL Sereďmaratón.
Pozvánka: DHL Sereďmaratón 2021 - jedinečné UCI preteky na Slovensku

Pozvánka: DHL Sereďmaratón 2021 - jedinečné UCI preteky na Slovensku

Už 8. augusta si môžete otestovať vaše nohy a zažiť atmosféru najväčšieho cyklistického maratónu na Slovensku.
keyboard_arrow_up