Zdroj: Facebook - Peter Velits

Španielska cyklistická federácia (RFEC) už údajne rozhodla o treste pre Ezequiela Mosqueru. Ak dištanc oficiálne potvrdí, bude sa meniť aj poradie pretekov Vuelta a Espaňa 2010 a slovenský cyklista Peter Velits sa posunie o jednu priečku vyššie na druhú pozíciu. Musquera bol vlani na podujatí Grand Tour druhý, ale počas pretekov mal pozitívny dopingový test na zakázanú látku diuretikum hydroxyetylškrob (HES).

Tá slúži na zvýšenie hladiny hematokritu v organizme, ale tiež ako maskovacia látka krvného dopingu EPO alebo transfúzie krvi. Španiel sa bráni obvineniam z dopingu aj tým, že samotná HES bez ďalších látok nie je považovaná za dopingovú substanciu.

RFEC už podľa denníka La Vou de Galicia rozhodla o dvojročnom treste pre Mosqueru, zatiaľ ho však ešte nepotvrdila. Za prípadom je však stále množstvvo otáznikov, keďže diuretikum sa nachádza aj voľne v predaji v niektorých potravinách. Tridsaťšesťročný Španiel sa síce dohodol pre rok 2011 na zmluve s tímom Vacansoleil, ale napokon v jeho drese neabsolvoval žiadne preteky a čakal ako celá kauza dopadne. Trest by mu preto mohol vypršať už v septembri 2012.

Španielske médiá v súvislosti s Mosquerom informujú o záveroch vedeckej štúdie, ktorá dokazuje, že cyklista neužíval zakázanú substanciu úmyselne. Podľa denníka El País španielski profesori tvrdia, že prítomnosť látky vo vzorke moču testovaného pretekára automaticky neznamená jej použitie ako maskovacieho prostriedku EPO alebo krvnej transfúzie, pretože sa vyskytuje v bežne predávaných zmesiach.

[Foto na úvode: Facebook - Peter Velits]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

La Vuelta Femenina – znovuzrodenie Demi Volleringovej

La Vuelta Femenina – znovuzrodenie Demi Volleringovej

Zatiaľ čo muži začali len odkrajovať z prvých etáp Gira d´Italia, ženy už majú za sebou prvú Grand Tour sezóny.
Dresy do teplého počasia - leto prichádza PR článok

Dresy do teplého počasia - leto prichádza

Nech už vyznávaš obopnuté a aerodynamické alebo voľné a pohodlné kúsky, určite oceníš rýchly odvod potu a spoľahlivú termoreguláciu za každých okolností.
Súťaž: Vyhraj VW Multivan na celý týždeň

Súťaž: Vyhraj VW Multivan na celý týždeň

Cyklodovolenka, roadtrip po Európe či výlet s celou partiou? Stačí zodpovedať jednoduchú otázku na konci tohto článku a Multivan na týždeň môže byť tvoj!
keyboard_arrow_up