V pieskových dunách v Koksijde aj so sedmičkou Slovákov

Posledný januárový víkend je už tradične vyhradený pre majstrovstvá sveta v cyklokrose. Tohtoročný šampionát aj so sedmičkou Slovákov sa uskutoční v belgickom Koksijde. O podujatie je záujem. Organizátori na súboje vyše 230 terenárov z 24 krajín predali takmer 32-tisíc vstupeniek. Preteky budú pre všetkých špecifické, na okruhu v Koksijde dominuje piesok. Celkovo v Belgicku rozdajú štyri medailové komplety.

Šampionát sa do Koksijde vráti po osemnástich rokoch, z prvej návštevy MS je pamätný súboj Belgičana Paula Herygersa s Holanďanom Richardom Groenendaalom o titul.

Slovenskí cyklokrosári sa predstavia v troch zo štyroch kategórií. Ako prvý zasiahne do bojov už v sobotu Jaroslav Chalás v pretekoch mužov do 23 rokov, v nedeľu budú o čo najlepšie umiestnenie najskôr bojovať juniori Ondrej Glajza a Šimon Vozár a potom muži v kategórii elite Milan Barényi, Róbert Gavenda, Martin Haring a Václav Metlička. Ohrozený je štart majstra SR Gavendu, ktorý má zlomený prst. Na šampionáte by chcel nastúpiť, ale rozhodne sa až tesne pred pretekmi. Slováci sa na podujatie v Koksijde pripravovali na sústredení v Španielsku.

Najväčšia pozornosť sa sústredí na nedeľňajšie preteky mužov-elite. Titul z ostatných dvoch šampionátov by chcel obhájiť Čech Zdeněk Štybar, na zlato si však brúsia zuby domáci Belgičania Sven Nijs, Kevin Pauwels a Niel Albert. Toto kvarteto a najmä Pauwels dominovali v cyklokrosárskej sezóne 2012. V ženskej kategórii je hlavnou favoritkou 24-ročná Holanďanka Marianne Vosová, ktorá vyhrala posledné štyri preteky Svetového pohára. Holanďania by mohli ovládnuť aj kategóriu do 23 rokov, kde sú ašpirantami na zlato Lars van der Haar a Mathieu van der Poel. Medzi juniormi je silný najmä francúzsky tím.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Blato. Sneh. Piesok. Hlina. Toto všetko na maximálne 33 mm plášťoch. Vitajte v cyklokrose.
Pozvánka: MTBIKER Sliezsky kráľ 2024 — tretia edícia tatranského „nárezu“

Pozvánka: MTBIKER Sliezsky kráľ 2024 — tretia edícia tatranského „nárezu“

Sliezsky kráľ je medzi našimi pretekmi jedinečným podujatím. Nielen prekrásnou prírodou a náročnosťou trate, ale aj silnou zostavou, ktorá sa tu každoročne zíde...
Pozvánka: Nabitý cyklokrosový víkend v Šamoríne preverí techniku jazdy

Pozvánka: Nabitý cyklokrosový víkend v Šamoríne preverí techniku jazdy

Rok sa s rokom stretol a areál X-BIONIC Sphere v Šamoríne opäť priláka cyklokrosových nadšencov.
keyboard_arrow_up