Zdroj: Europemtb2011.com

Európska cyklistická únia (UEC) udelila na svojom kongrese v španielskom meste Segovia cyklistickému klubu EPIC Dohňany prestížnu cenu "Najlepší organizátor európskeho šampionátu v roku 2011". Toto ocenenie pre dedinku s necelými 2000 obyvateľmi neďaleko Púchova vyvstalo na základe hodnotenia Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) a spomenutej UEC.

Hodnotilo sa 24 vlani organizovaných šampionátov v rámci starého kontinentu vo všetkých odvetviach cyklistiky. CK EPIC Dohňany ako organizátor ME v horskej cyklistike v disciplíne cross country (termín: 4. - 7. 8. 2011) uspel v kvalitnej konkurencii miest - anglického Birminghamu, nemeckého Norimbergu, rakúskeho Grazu, či talianskeho mesta Lucca alebo maďarského strediska Baj.

"Je to akási bodka za naším niekoľkoročným úsilím," uviedol na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave predseda dozornej rady CK EPIC Dohňany a generálny manažér vlaňajších ME v horskej cyklistike Ján Miškovský, ktorý pred necelými tromi týždňami (4. marca) preberal aj za prítomnosti prezidenta UEC Wojciecha Walkiewicza ocenenie na spomenutom kongrese v Segovii. "Je to úžasný pocit byť najúspešnejší spomedzi dvoch tuctov európskych kandidátov. V Španielsku boli delegáti z 33 krajín, ktorí sa dozvedeli o Dohňanoch. Ide o ocenenie nielen pre našu obec, pre nás organizátorov, ale aj pre cyklistický zväz a celé Slovensko."

Veľký úspech pre malebnú dedinku v strede Púchovskej doliny pochválil aj prezident Slovenského zväzu cyklistiky (SZC) Peter Prívara. "Mňa veľmi teší táto skutočnosť, že sa Dohňanci stali najlepšími organizátormi majstrovstiev Európy za uplynulý rok. V Segovii sme sa cítili doslova ako veľmoc. Na kongrese to malo veľkú odozvu, dobre sa to počúva," uviedol na štvrtkovej tlačovej besede šéf SZC a pokračoval: "Pozitívom je aj to, že Slovensko sa dlhé roky nezúčastňovalo na takýchto kongresoch a nedostávalo takéto významné ocenenia. Na to, aká sme malá krajina, je to veľký úspech. V poslednom období nám robia radosť najmä cestní cyklisti Peter Sagan či Peter Velits. Na margo dohňanských organizátorov môžem povedať, že z nadšencov - amatérov spred pár rokov sa stali veľkí profesionáli."

Takéto medzinárodné ocenenie je však pre CK EPIC Dohňany aj veľký záväzok do budúcich rokov. "Latku sme si postavili dosť vysoko, budú nás vo svete viac sledovať a monitorovať. Každé podujatie, do ktorého organizácie sa pustíme, musí byť perfektné. My tradične urobíme všetko pre to, aby tak bolo aj v skutočnosti. Teraz si trochu užívame tej slávy, na druhej strane však je potrebné vidieť aj konkrétne príbehy, situácie, odraz úsilia, snahy a všetko to, čo sme zažii v minulých rokoch. Nebolo to vôbec jednoduché," poznamenal podpredseda CK EPIC Dohňany Juraj Čvirik.

V Dohňanoch nechcú zaspať na vavrínoch a myslia na ďalšie méty. "V júni sa budeme spolupodieľať na spoločných majstrovstvách Slovenska a Česka v cestnej cyklistike," informoval J. Miškovský a doplnil: "Pokiaľ ide o vízie do budúcnosti, dosiahli sme už určitú úroveň. V Európe nás už spoznali. Keďže sme teraz možno o niečo známejší, môžeme požiadať aj o organizáciu ešte významnejších podujatí, možno aj majstrovstiev sveta. To je však hudba budúcnosti."

K spomenutému vlaňajšiemu augustovému šampionátu v horskej cyklistike v Dohňanoch vyšla aj farebná publikácia s názvom "Ako si diviak Európu podmanil" alebo majstrovstvá Európy v horskej cyklistike objektívom, ktorú vydal Sport Marketing Company, s. r. o. a text napísal Mário Porubec. Túto 220-stranovú knihu si už mohli pozrieť aj delegáti kongresu začiatkom marca v Segovii.

[Foto na úvode: Europemtb2011.com]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Horská cyklistika sa delí na viacero disciplín – od bežného lesného/asfaltového jazdenia do kopcov až po extrémne náročné zjazdy. Ktoré disciplíny poznáme a ako sa volajú?
Moja dokonalá sezóna

Moja dokonalá sezóna

Je tu koniec pretekárskej sezóny a teda čas bilancovania splnených alebo nesplnených cieľov.
Zaujímavosti z cyklistiky – víťazstvá, úrazy a doping (?)

Zaujímavosti z cyklistiky – víťazstvá, úrazy a doping (?)

Po búrkach tu opäť máme vlnu vysokých teplôt. Žiaľ, ani cyklistika v tomto prípade nepomáha – jedine ak pri zachádzke a návšteve kúpaliska. Tohtotýždňové správy budú pre niektorých obojím – studenou sprchou, ale aj emócie rozpaľujúcim kúskom.
keyboard_arrow_up