Zdroj: Triathlon.sk

Slovenský reprezentant v triatlone Richard Varga obsadil v nedeľu v pretekoch seriálu majstrovstiev sveta v španielskej metropole Madrid veľmi dobré 22. miesto. Stal sa tak vôbec prvým Slovákom v histórii, ktorý bodoval v pretekoch MS. Definitívne tým aj potvrdil svoju nomináciu na Hry XXX. olympiády v Londýne a bude druhým slovenským triatlonistom, ktorý bude štartovať pod bielou vlajkou s piatimi farebnými kruhmi. Pred štyrmi rokmi bol v Pekingu Pavel Šimko.

Dvadsaťtriročný Bratislavčan v Madride potvrdil rolu najrýchlejšieho plavca medzi triatlonistami a po prvej časti pretekov bol na čele. Na cyklistickej časti sa vpredu vytvorila silná deväťčlenná skupinka, ktorá dotiahla svoje snaženie až do cieľa druhého dielu pretekov. V bežeckej časti sa až do polovice desaťkilometrového úseku držal v elitnej desiatke, potom sa však začal v poli súperov prepadávať a do cieľa prišiel na 22. pozícii.

„Plávalo sa mi dobre. Na bicykli sme všetci deviati na čele spolupracovali, aj keď Rusi Vasiliev a Polanskij neodvádzali to čo ostatní. Zo začiatku sa mi aj bežalo veľmi dobre, ale po šiestich kilometroch som začal pociťovať problémy so zodretými chodidlami a musel som zvoľniť. Aj tak je to však výborný výsledok. Som síce unavený, ostatné štyri týždne a štyri štarty mi dali riadne zabrať, ale samozrejme som veľmi šťastný, že sa mi podarilo kvalifikovať sa do Londýna,“ cituje interntová stránka Slovenskej triatlonovej federácie Richarda Vargu.

Ten po pretekoch dostal zaujímavú ponuku. „Mám pozvanie od bratov Brownleeovcov na spoločnú prípravu, tak to zvážim,“ prezradil momentálne najlepší slovenský triatlonista.

Briti Brownleeovci sú v triatlone pojmami. Dvadsaťštyriročný Alistair je majstrom sveta z roku 2009, keď v seriáli MS nastúpil päťkrát a zakaždým triumfoval. Následne utrpel vážne zranenie a v nasledujúcom roku nemohol obhajovať titul. Vlani sa stal majstrom Európy. Jeho o dva roky mladší brat Jonathan v nedeľu v Madride zvíťazil, je predvlaňajším majstrom sveta v kategórii do 23 rokov a juniorským európskym šampiónom z roku 2009. Aktuálne je v seriáli MS na treťom mieste. Už ponuka na spoločnú prípravu s takýmito velikánmi triatlonu je pre Vargu veľkou poklonou.

Na čele seriálu MS je po tretích pretekoch Rus Alexander Briuchankov, ktorý v španielskom hlavnom meste dobehol druhý, Varga sa po svojom prvom bodovom zisku v kariére zaradil na 66. miesto.

Poradie v seriáli MS:

1. Alexander Briuchankov (Rus.) 2066 bodov, 2. Dmitrij Polanskij (Rus.) 1799, 3. Jonathan Brownlee (V.Brit.) 1600, ... 66. Richard Varga (SR) 156

[Foto na úvode: Triathlon.sk]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Cavendish sa dočkal prvej olympijskej medaily

Cavendish sa dočkal prvej olympijskej medaily

Mark Cavendish sa stal vďaka 30 etapovým triumfom na Tour de France, zisku dúhového dresu majstra sveta či desiatkam víťazstiev na iných veľkých pretekoch jedným z najúspešnejších britských cyklistov, ale až do pondelka mu chýbala olympijská medaila. Dočkal sa jej nie na ceste, ale na dráhe.
Richard Varga rozpráva o plánoch na rok 2016 a želá športu viac podpory, záujmu aj úspechov

Richard Varga rozpráva o plánoch na rok 2016 a želá športu viac podpory, záujmu aj úspechov

Štvornásobný majster sveta v akvatlone Richard Varga želá celému slovenskému športu v roku 2016 čo najviac medailí, úspechov a podpory zo strany štátu aj jednotlivých zväzov. Praje si, aby kompetentní ľudia riešili veci okolo športu a športovcov systematicky, nie jednorázovo, resp. nie iba krízovo a nárazovo.
Richard Varga štyri sekundy od bronzu na Majstrovstvách Európy

Richard Varga štyri sekundy od bronzu na Majstrovstvách Európy

Slovenskému reprezentantovi v triatlone Richardovi Vargovi len veľmi tesne ušla medaila na 31. majstrovstvách Európy vo švajčiarskej Ženeve. V konkurencii pretekárov kategórie elity obsadil Varga v sobotňajších pretekoch 4. miesto, keď len 4 sekundy ho delili od toho, aby mu na krk zavesili bronzovú medailu. Tú získal Nór Kristian Blummenfelt.
keyboard_arrow_up