Richard Varga triumfoval v plaveckej časti, napokon 22.

Slovenský reprezentant Richard Varga obsadil v utorňajšom triatlone na Hrách XXX. olympiády v Londýne 22. priečku. Dvadsaťtriročný zverenec Gabriela Barana zvládol 1,5 km plávania, 40 km cyklistiky a 10 km behu za 1:49:25 h. Bratislavčan podľa očakávania triumfoval v plaveckej časti, poldruha kilometra zvládol za 16:56 min.

Slovensko malo v tomto dynamicky sa rozvíjajúcom športe druhé zastúpenie na OH, Pavol Šimko v Pekingu 2008 nedokončil preteky, keď dostal úder do hlavy pri plávaní.

Olympijským víťazom sa stal favorizovaný Brit Alistair Brownlee, ktorý trať v Hyde Parku a jeho blízkom okolí zvládol za 1:46:25 h. O 11 sekúnd zdolal Španiela Javier Gómeza. Úspech britských farieb zvýraznil tretím miestom brat víťaza Jonathan Brownlee. Britským súrodencom v plaveckej a cyklistickej časti pomáhal aj Richard Varga. Brownleeovci vybojovali pre Veľkú Britániu 749. a 750. medailu v olympijskej histórii. Viac cenných kovov z OH majú len ZSSR (1010) a USA (2360). Druhýkrát v histórii triatlonových olympijských súťaží sa stalo, že sa na pódium postavili dvaja zástupcovia jednej krajiny. V roku 2004 triumfoval Novozélanďan Hamish Carter pred Bevanom Docherty. Veľká Británia a ani Španielsko doteraz nezískali olympijskú medailu v triatlone.

Preteky v Hyde Parku sledovali masy divákov, prvé odhady hovoria o návšteve 200-tisíc fanúšikov. Dvadsaťštyriročný majster sveta Alistair Brownlee je najdominantnejšou postavou triatlonu v súčasnosti. Po plávaní, ktoré Varga zvládol za 16:56 min, bol Alistair štvrtý a v cyklistike sa pohyboval na čele vedúcej skupiny. Varga spoločne s Brownleeovcami, Talianom Alessandrom Fabianom a Španielom Gómezom vytvorili v cyklistike vpredu päťčlennú skupinu. Za nimi jazdila ďalšia skupina, ktorá ich dostihla a pred behom bolo vpredu 22 triatlonistov. Varga vstupoval do záverečnej časti zo 7. priečky. V behu sa naplno prejavila dominancia Alistaira Brownleeeho, ktorý sa na 7. km zbavil aj Gómeza a mieril do cieľa. Varga bojoval až do konca a napokon dobehol na 22. mieste.

Spokojný Varga pomohol Brownleeovcom k úspechu

(od vyslaných redaktorov Petra Pašutha a Zdena Suchého) - Slovenský triatlonista Richard Varga splnil dohodu so súrodencami Alistairom a Jonathanom Brownleeovcami a potiahol ich v plaveckej i cyklistickej časti k medailovému úspechu na olympijských hrách v Londýne. Zároveň vďaka spolupráci s Britmi zakončil olympijský triatlon na 22. mieste. Dvadsaťtriročný Bratislavčan podľa očakávania vybiehal z vody v Hyde Parku ako prvý a po prvej 1,5 km porcii náročnej športovej disciplíny viedol. Trať s ďalšími objemami 40 km jazda na bicykli a 10 km beh napokon zvládol za 1:49:25 h. "Som rád, že je to za mnou. Bola to dlhá cesta, každý deň tvrdý tréning. Som spokojný s umiestnením pri prvom olympijskom štarte. Do Londýna som sa ledva dostal, v pretekoch som predbehol veľa kvalitných triatlonistov. Je to pre mňa dobrý výsledok. Dúfal som v umiestnenie do 20. priečky, ale v triatlone sa v tomto smere nedá veľmi kalkulovať. Ak urobím všetko najlepšie, som v dobrej forme, potom som spokojný," povedal Richard Varga.

Zverenec trémera Gabriela Barana sa na olympijský štart pripravoval v spoločnosti Brownleeovcov. Dvojica pretekárov zo svetovej špičky ho oslovila na spoločné tréningy, mal im pomáhať predovšetkým pri plávaní. Pred olympijskými pretekmi sa dohodli, že si vzájomne pomôžu. Varga mal v plaveckej časti v Hyde Parku natiahnuť štartové pole, aby sa odčlenili lepší plavci od slabších a potom trocha potiahnuť oboch Britov. "Po prvú bóju som si plával za svoje, aby som sa dostal dopredu. Potom som pozeral aj za seba, či sa pole trhá. Brownleeovci sa mali za mňa zaháknuť, čo sa podarilo a ťahali sme spolu," uviedol Varga. Britským triatlonistom pomáhal aj v cyklistickej časti. Vpredu bola najskôr päťčlenná skupina, ktorá sa neskôr rozrástla na 22 mien. "Chceli sme, aby vpredu bola malá skupina, ale 5 ľudí v nej bolo málo. Lepšie by bolo, keby tam boli ešte ďalší piati. Na rovine sme ťahali, čo to dalo, ale za nami bol väčší balík. Ak by bola iná trať, mierne kopcovitejšia s väčším počtom zákrut, potom by to bolo pre nás lepšie. Takticky sme to zvládli dobre. Straty energie sme minimalizovali striedaniami, čo sme mali natrénované. Ak sa išlo tempo, oddychoval som v skupine, ak sa spomalilo, išiel som dopredu a opäť sa snažil zrýchliť. Chceli sme ísť z tvrdého tempa na bežecký úsek," popisoval taktiku 23-Slovák.

Záverečný beh už každý išiel za svoje. Pred jeho začiatkom bol Varga vo vedúcej skupine, postupne však na najlepších strácal. V cieli zaostal za Alistairom Browleem o rovné 3 minúty. Vo finiši bojoval o 19. miesto spoločne so Španielom Mariom Molom, Hirokacu Tajamom z Japonska a Dmitrijom Poľanským z Ruska, v šprinte ich však nepredstihol. "Bežecky som dosiahol asi najlepší svoj čas. Rus patrí do najlepšej svetovej trojky, súperi dokážu vyhrávať popredné triatlony. V behu som už išiel za seba. Postupne som sa snažil stupňovať tempo. Urobil som jednu chybu a zle som si obul tenisky. Po šiestich km som musel zastaviť a upraviť si to. Stratil som pár sekúnd, možno ma stáli dvadsiatku," doplnil Varga a potom spokojne skonštatoval: "Tréning s Brownleeovcami mi dal veľa, bol pre mňa výrazným výkonnostným skokom. Vďaka nemu som si mohol v Londýne užívať chvíle v popredí pretekov a bojovať s najlepšími. Som spokojný ja i Brownleeovci."

V Hyde Parku, kde sa triatlonové olympijské preteky konali, bola v utorok skvelá atmosféra. Pretekárov povzbudzovalo vyše 200-tisíc divákov. "Bolo to naozaj neuveriteľné. Všetci povzbudzovali, bolo to skvelé. Navyše som tu mal svojich fanúšikov, ktorým ďakujem za podporu. Cítil som sa ako doma. Niečo podobné sa dá zažiť asi len v Hamburgu, kde sa chodí na preteky majstrovstiev sveta pozerať pol milióna ľudí," doplnil Richard Varga.

Triatlon - muži - utorok:

1. Alistair Brownlee (V. Brit.) 1:46:25 h, 2. Javier Gómez (Šp.) +11 s, 3. Jonathan Brownlee (V. Brit.) +31, 4. David Hauss +49, 5. Laurent Vidal (obaja Fr.) +56, 6. Jan Frodeno (Nem.) +1:01 min, 7. Alexander Brjuchanov (Rus.) +1:10, 8. Sven Riederer (Švaj.) +1:21, ... 22. Richard Varga (SR) +3:00

[Foto na úvode: root]
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Richard Varga rozpráva o plánoch na rok 2016 a želá športu viac podpory, záujmu aj úspechov

Richard Varga rozpráva o plánoch na rok 2016 a želá športu viac podpory, záujmu aj úspechov

Štvornásobný majster sveta v akvatlone Richard Varga želá celému slovenskému športu v roku 2016 čo najviac medailí, úspechov a podpory zo strany štátu aj jednotlivých zväzov. Praje si, aby kompetentní ľudia riešili veci okolo športu a športovcov systematicky, nie jednorázovo, resp. nie iba krízovo a nárazovo.
Richard Varga štyri sekundy od bronzu na Majstrovstvách Európy

Richard Varga štyri sekundy od bronzu na Majstrovstvách Európy

Slovenskému reprezentantovi v triatlone Richardovi Vargovi len veľmi tesne ušla medaila na 31. majstrovstvách Európy vo švajčiarskej Ženeve. V konkurencii pretekárov kategórie elity obsadil Varga v sobotňajších pretekoch 4. miesto, keď len 4 sekundy ho delili od toho, aby mu na krk zavesili bronzovú medailu. Tú získal Nór Kristian Blummenfelt.
Richard Varga:

Richard Varga:

Najúspešnejší slovenský triatlonista ostatných rokov Richard Varga si trúfa na olympijských hrách v roku 2016 v Riu de Janeiro vylepšiť umiestnenie z Londýna 2012, kde obsadil 22. priečku.
keyboard_arrow_up