(Od vyslaných redaktorov Petra Pašutha a Zdena Suchého) - Slovenský triatlonista Richard Varga obsadil na Hrách XXX. olympiády v Londýne veľmi dobré 22. miesto. Vzhľadom na to, že si účasť pod piatimi kruhmi v britskej metropole zabezpečil až v posledných možných pretekoch, je to nesporný úspech.

„Ešte stále si ani poriadne neuvedomujem, čo som to vlastne dosiahol. Viem, že sa mi štartom na olympiáde splnil sen. Dvadsiatym druhým miestom som potvrdil, že výsledky dosiahnuté na pretekoch seriálu majstrovstiev sveta v Hamburgu a Madride neboli náhodné. Potvrdilo to moje postavenie v aktuálnom svetovom renkingu. Som spokojný, pretože olympiáda je pre triatlonistov rovnako prestížna ako pre atlétov či plavcov. Už len dostať sa na olympiádu je náročné. Dvadsiate druhé miesto je pre mňa k možnosti štartovať tu obrovský bonus,“ povedal Richard Varga v rozhovore pre agentúru SITA 24 hodín po pretekoch.

Na OH štartuje iba 55 triatlonistov, nesmierne náročná a komplikovaná kvalifikácia trvá dva roky. „Keď si pozriem výsledkovú listinu a vidím, koľko špičkových pretekárov, ktorí možno mysleli až na medailu, ostalo za mnou, veľmi ma to teší a uspokojuje. Zdolal som Novozélanďana Ryana Sissonsa, Austrálčana Brada Kahlefeldta, Nemca Maika Petzolda - to sú všetko pojmy vo svete triatlonu. Ja som skončil na olympiáde pred nimi! Keby mi pred rokom niekto povedal, že sa vôbec sem kvalifikujem, asi by som mu neveril,“ smial sa dobre naladený 23-ročný Bratislavčan.

Záverečnú prípravu absolvoval v známom švajčiarskom vysokohorskom stredisku St. Moritz spoločne s britskými súrodencami a hviezdami svetového triatlonu Alistairom a Jonathanom Brownleeovcami. Oni ho pozvali, aby im robil „sparinga“ najmä pri plaveckom a cyklistickom tréningu. Veď celý svet ho pozná ako najlepšieho plavca medzi triatlonistami. „Ubytovanie a stravu na sústredení v St. Moritzi som mal absolútne zadarmo, bol som štyri týždne členom ich tímu. To boli neskutočné podmienky. Sám by som to nikdy nedokázal zafinancovať,“ priznal Richard Varga a pokračoval: „Nešlo iba o jednorazovú záležitosť. My sme kamaráti, nerobíme to len pre šport, ale aj preto, že si rozumieme ako ľudia. Samozrejme, že sme dohodnutí na ďalšej spolupráci. Ja ich volám k nám na Slovensko. Povedali, že radi prídu na sústredenie. Uvažoval som o Tatrách, kde by si vyskúšali lyžovanie, bežky, turistiku, horské bicykle. Pre nich to určite bude veľký zážitok. Ja sa budem snažiť im vrátiť to, čo poskytli oni mne.“

Bratia Brownleeovci v Londýne ovládli preteky triatlonistov. Alistair bral zlato, Jonathan skončil na bronzovej priečke. „Boli veľmi spokojní, veď bolo ich cieľom skončiť na medailových priečkach. Dostal sa medzi nich Španiel Javier Gomez, ktorý podal životný výkon,“ prezradil Richard Varga, ktorého britské hviezdy pozvali aj na oslavu svojho medailového zásahu. „A nielen mňa, ale aj všetkých mojich fanúšikov. Štyridsať Slovákov prišlo na párty, naozaj sme sa skvele zabávali. Boli sme v dvoch podnikoch. Spolu s nami oslavoval aj austrálsky plavec Ian Thorpe, belgickí cyklisti a ďalší športovci, ktorých som ani nepoznal. Užili sme si to. Tešili sme sa, že keď už bude po tej ťažkej robote, tak si to naozaj zaslúžime. Uľavilo sa nám, že sa to dobre podarilo,“ spokojne sa obzrel za dosiahnutými výsledkami momentálne najlepší slovenský triatlonista.

Sezóna sa preňho ešte zďaleka nekončí. V polovici septembra sa predstaví aj doma na pretekoch v Bratislave. Čaká ho však ešte náročný medzinárodný program. „Posledný augustový víkend ma čakajú majstrovstvá sveta v šprinte v Štokholme. Keďže aj výsledky z Londýna sa počítajú do šampionátového seriálu, poriadne som si polepšil a už nemusím čakať na to, či ma zaradia do štartovej listiny. O týždeň neskôr budú majstrovstvá Európy pretekárov do 23 rokov v španielskom Aguilase. V tejto vekovej kategórii budem štartovať poslednýkrát a chcel by som tam spraviť nejaký dobrý výsledok. No a na záver by som mal v októbri štartovať vo veľkom finále majstrovstiev sveta v novozélandskom Aucklande,“ uzavrel Richard Varga.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Gunn-Rita Dahle Flesja – prvá dáma cyklistiky

Rozhovor: Gunn-Rita Dahle Flesja – prvá dáma cyklistiky

Sú rôzni skvelí športovci a športovkyne, šampióni, majstri a nakoniec legendy. Jednou z nich je dáma z Nórska, ktorá je doslova synonymom horskej cyklistiky.
150 km s Ironmanom alebo na výjazde s Mišom Holubom

150 km s Ironmanom alebo na výjazde s Mišom Holubom

Poďte s nami parádny okruh cez Oravu a Liptov a spoznajte zatiaľ jediného Slováka, ktorý vyhral triatlonové preteky série Ironman.
Rozhovor: Nora Jenčušová – slovenská kvapka v medzinárodnom mori ženského profi pelotónu

Rozhovor: Nora Jenčušová – slovenská kvapka v medzinárodnom mori ženského profi pelotónu

V aktuálnom roku som si dala za cieľ našim čitateľom bližšie predstaviť ženskú cyklistiku a nemôžem byť spokojnejšia, pretože sa mi podarilo vyspovedať našu najväčšiu nádej v cestnej cyklistike, Noriku Jenčušovú.
keyboard_arrow_up