Bicykel práve pre vás

V posledných rokoch sa ponuka bicyklov rozšírila a v predajni sa nachádza veľké množstvo bicyklov rôznych typov. Delenie na pánsky, dámsky a detský bicykel, prípadne horský či cestný už zďaleka nie je postačujúce. Na jednej strane si tak môžeme vybrať bicykel, ktorý sa nám typovo hodí najviac, na druhej strane je ich v ponuke toľko, že ľahko stratíme prehľad. Podľa čoho si teda vybrať bicykel, ktorý typ a akú veľkosť?

Najdôležitejšie je využitie bicykla

V prvom rade si musíme odpovedať na otázky: kde, ako často a po akom povrchu budeme jazdiť, ako chceme bicykel využiť, čo vyskúšať. Na základe týchto informácií vie skúsený predajca poradiť najvhodnejší typ bicykla.

Horské (MTB) bicykle – sa využívajú pri jazde v náročnejšom teréne, mimo spevnených ciest, s nestálym povrchom s nerovnosťami a pod. Existuje niekoľko druhov horských bicyklov, ktoré sa delia podľa ich využitia: s pevným rámom alebo celoodpružené, s 26 alebo 29 palcovými kolesami, záleží tiež od konštrukcie bicykla, zdvihu vidlice a iných ukazovateľov.


Krosové bicykle – predstavujú kategóriu bicyklov pre rekreačných a športových jazdcov, ktorí hľadajú všeobecné využitie bicykla na spevnené cesty, hrádze, lesné či poľné cestičky. Konštrukcia bicykla je prispôsobená pohodlnejšiemu posedu. Tieto bicykle sú najvhodnejšie na cykloturistiku.

Trekingové bicykle – sú prispôsobené rekreačnej jazde hlavne po spevnených cestách a v obci, vybavené blatníkmi, svetlami, nosičmi, stojanmi a inými doplnkami. Vďaka prevodom sú vhodné na jazdu nielen po rovine.

Mestské bicykle (City bike) – slúžia najmä ako dopravný prostriedok v obciach, nie sú vhodné do kopcov. Vďaka geometrii rámu sú pohodlné, majú jednoduchú obsluhu aj údržbu, k ich výbave patria blatníky, osvetlenie a nosiče.

Cestné bicykle – sú určené na rýchlu športovú jazdu po cestách a pevných povrchoch.


Detské bicykle – sú vhodné pre deti od 2 rokov a líšia sa veľkosťou kolies (12, 16 a 20 palcové). Okrem toho je však možné rozlíšiť detské bicykle podľa typu rámu (oceľové, hliníkové), konštrukcie bicykla (dievčenské, chlapčenské, univerzálne bicykle), typu plášťov, potom podľa toho, či bicykel má alebo nemá prevody, podľa výbavy a ďalších detailov. Čím je bicykel určený pre väčšie dieťa, tým nájdeme medzi modelmi viac rozdielov. Aj pri výbere detského bicykla je dobré dať si poradiť, aby bol čo najvhodnejší práve pre vašu ratolesť.


Ostatné bicykle – zahŕňajú kategórie špeciálnych bicyklov, napríklad BMX, skladacie, tandemy, lehocipedy a ďalšie, pre špecifické využitie a kategóriu jazdenia.

A aby výber bicykla nebol taký jednoduchý, okrem toho, že aj v spomenutých kategóriách nájdeme niekoľko podkategórií, nie vždy sa práve naše potreby dajú zaradiť do jedného typu, alebo nám model bicykla nevyhovuje vo všetkých detailoch. Preto je dobré poradiť sa s odborným predajcom o možnostiach – či už sa jedná o doplnky k bicyklu, jeho príslušenstvo, kvalitné komponenty – všetko sa dá doladiť tak, aby bicykel spĺňal potreby a požiadavky konkrétneho človeka.

Veľkosť bicykla

Keď máme vybraný typ či model bicykla, dôležitá je jeho veľkosť. Na internete sa dajú nájsť rôzne tabuľky veľkostí podľa výšky a typu bicykla. Vždy však ide o orientačné veľkosti a môžu nás viac zmiasť, ako pomôcť. Bicykel (aj detský) je potrebné vyskúšať. Dôležitý je rám a posed na bicykli. K tomu, aby nám bicykel „sadol“, prispeje aj správne nastavenie, prípadne výmena niektorých komponentov (sedlovka, predstavec, riadítka).

Pri výbere správnej veľkosti rámu bicykla nie je dôležitá len výška jazdca, ale aj dĺžka nôh a pomer dĺžky nôh k dĺžke trupu pri danej výške. Znie to komplikovane, ale pre správny posed musí predajca zvážiť výšku aj stavbu tela.

Okrem toho, ak sa pozrieme na samotné veľkosti bicyklov, líši sa nielen označovanie veľkostí (v palcoch, v centimetroch, písmenom), ale rozdielne sú aj geometrie rámov podľa typu bicykla, modelu a značky.

Preto je lepšie prísť do predajne a predajca pri výbere správnej veľkosti rámu zohľadní všetky tieto aspekty spolu so štýlom jazdy, čo s tým samozrejme súvisí.

Bicykel práve pre mňa

Vybrať si správny bicykel je náročnejšie, ako sa na prvý pohľad zdá. Keď sa pozrieme na to množstvo bicyklov rôznych typov, značiek, farieb, cien a snažíme sa v tom zorientovať, zo začiatku si kladieme otázku: Prečo ich je toľko? Keď si už kupujeme druhý, tretí a ďalší bicykel, postupne prichádzame na to, čo je pre nás dobré, na čom sa budeme cítiť ešte lepšie a hlavne, kde, prečo a ako chceme bicyklovať. To, aký bicykel potrebujeme, súvisí hlavne s jeho využitím, s tým, ako sa menia naše potreby pri jazdení a ako často budeme jazdiť. Až potom prichádza na rad veľkosť bicykla, jeho dolaďovanie a nastavenie tak, aby sme sa na ňom cítili čo najlepšie.

Pretože sa bicykle stále vyvíjajú, značky obmieňajú modely a každý rok prichádza niečo nové, je dôležité nestratiť prehľad o vývoji bicyklov a novinkách. Poradiť a informovať vedia skúsení predajcovia v špecializovaných predajniach, ktorí pri výbere bicykla zohľadnia všetky aspekty tak, aby ste mali bicykel práve pre vás.

Článok vyšiel na http://www.sportservis.sk/post/bicykel-prave-pre-vas-31/
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Od základu: Plášte pre MTB – základný výber a tipy

Od základu: Plášte pre MTB – základný výber a tipy

Plášte sú najdôležitejšou časťou na bicykli. Ako si vybrať plášte a na čo si dávať pozor? V tomto článku vás prevedieme základnými tipmi.
Test: microSHIFT Sword - ostrý konkurent v gravel svete

Test: microSHIFT Sword - ostrý konkurent v gravel svete

Každý, kto sa trošku motá okolo gravel jazdenia, si určite všimol novinku v rámci pohonu. Bude konkurenciou pre klasických hráčov na trhu?
Radenie - moja cesta od mechaniky až po elektroniku

Radenie - moja cesta od mechaniky až po elektroniku

Aký je prínos a nevýhody prechodu z 27 na 12 rýchlostí? Poďme spolu túto dilemu rozlúsknuť.
keyboard_arrow_up