Alica Vinczeová: krasojazda je moja vášeň

Cyklistika je len jedna! To je len veľa spôsobov, ako sa ten bicykel využíva. Niekto jazdí štandardne kolesami na zemi, iný zas neštandardne až veľmi atypicky, napríklad tancuje. Mňa nedávno veľmi zaujalo práve to tancovanie, pre mňa osobne novinka, o ktorej som len nedávno počul prvýkrát. Aj preto vám prinášam rozhovor so šarmantnou Alicou Vinczeovou, úspešnou slovenskou reprezentantkou v sálovej cyklistike – krasojazde.

Krasojazda, zaujímavý šport. Ako a kedy si sa k nemu dostala?

Áno, je to veľmi zaujímavý, nie veľmi populárny, ale tiež nádherný a náročný šport. S krasojazdou som sa po prvýkrát stretla vďaka mojej zvedavosti, keď som mala 10 rokov. Keďže jedine v našom mestečku sa trénuje tento šport a práve tu je aj jediný klub sálovej cyklistiky, tak som sa šla raz pozrieť na tréning do miestnej športovej haly. Natoľko ma tento šport zaujal, že som si hneď aj vyskúšala jeden jednoduchý prvok a rozhodla som sa to vyskúšať. Zapáčilo sa mi to až natoľko, že odvtedy sa tomuto športu naplno venujem.

Takže v akom mestskom klube si a aká je vaša členská základňa?

Športový klub cyklistiky Kolárovo. Máme cca 20 členov + 1 trénerka, spolu krasojazda + cyklobal.

V krasojazde je asi koľko členov?

Máme asi 3 – 4 cyklobalistov, ostatné je krasojazda. Neviem presne lebo trénujeme zvlášť.

Pomer ženy/muži je naklonený k ženám, predpokladám. Je to na škodu?

V našom klube sú väčšinou ženy, ale v zahraničných kluboch alebo na medzinárodných súťažiach je to také rovnomerné.

Povedala si, že je to síce pekný, ale veľmi náročný šport. Mala si na začiatku problémy alebo si bola talentované dievča od začiatku a šlo ti to ľavou-zadnou?

Tento šport je podla mňa o vytrvalosti a o dlhodobom trénovaní jednotlivých prvkov. Aspoň z mojej stranu určite. Kým jeden prvok natrénujeme do dokonalosti, zaberie nám to dosť času, niekedy až pol roka. Pre mňa osobne to bolo zo začiatku ťažké a myslela som si, že po pár týždňoch sa mi podarí zvládnuť vytúžené prvky, ale potom som pochopila, že tak ľahko a rýchlo to nejde. Najskôr bolo potrebne naučiť sa ovládať bicykel, naučiť sa udržiavať rovnováhu a padať. Nešlo mi to ľavou-zadnou, musela som usilovne trénovať.

Pády a zranenia boli? Boli nebodaj aj vážnejšie nehody?

Áno boli. Pády na tréningoch a drobné zranenia sú u nás na dennom poriadku, keďže to je dosť nebezpečný šport. Mala som vážnejšiu nehodu v roku 2007, keď som si zlomila členok pri páde na tréningu, ktorý mi museli aj operovať. Vďaka tejto nehode sme sa nemohli zúčastniť majstrovstiev sveta v roku 2007, keďže som mala súťažiť v kategórii jednotlivkyň, dvojíc a štvoríc. Ďalšia nehoda sa mi stala v roku 2009 akurát počas súťaženia na majstrovstvách sveta. Našťastie to bolo už na konci mojej jazdy, tiež som si vtedy zlomila nohu.

Nech ťa tie zranenia radšej obchádzajú. Ako taký tréning zhruba prebieha, koľko hodín a koľko dní v týždni musíš tomu venovať?

Ďakujem. Už pár rokov sa venujem len jednej súťažnej disciplíne a tou je štvorica žien. Priemerne trénujeme 3x do týždňa hodinu a pol, ale sú obdobia, keď trénujeme až 5-6 x týždenne. Vo štvorici to je už ťažšie, pretože sa musíme jedna druhej prispôsobovať a popri cyklistike aj študujeme a pracujeme. Počas tréningu sa sústredíme najprv na trénovanie jednotlivých prvkov, neskôr trénujeme celú zostavu a taktiež sa nám niekoľkokrát meria čas, takže je stanovený časový limit 5 minút, za ktorý musíme predviesť našu zostavu prvkov.

Mala si niekedy chuť vykašľať sa na tréning? A spravila si to?

Musím povedať, stalo sa, že sa mi veľmi nechcelo ísť na tréning, hlavne v mladšom veku. Ale že by som kvôli tomu nešla na tréning, tak to nie. Ak som sa nezúčastnila tréningu, bolo to buď zo zdravotných dôvodov alebo párkrát kvôli škole. Vždy som sa snažila zariadiť si veci tak, aby som vedela byť vždy na tréningu.

Máš aj prípravu mimo tréning krasojazdy v hale?

Dôležité je pri tomto športe ovládať techniku, pričom je aj kondícia veľmi dôležitá. Ja osobne sa celý rok udržujem vo forme cvičením vo fitku.


Teraz niečo k samotnému tancovaniu. Aké sú súťažné disciplíny krasojazdy?

Tancovaniu, hihi. Sú jednotlivkyne ženy, jednotlivci muži, zmiešanina dvojica (pre vysvetlenie, v tejto kategórii môžu súťažiť buď žena + muž alebo dvaja muži), ženská dvojica, štvorica žien, štvorica mužov, šestica žien a mužov, štvorica a šestica na jednokolke a to tiež ženy a muži. Všetky kategórie vo veku: žiaci a žiačky, juniorky a juniory, dospelí.

Vravela si, že už jazdíš iba štvoricu žien. Prečo? Nezvládala si už fyzicky viac katégórii?

Sólo som nechala hlavne kvôli strachu z ďalšieho zranenia. Už som nebola taká odvážna ako pretým. Rozhodla som sa zamerať sa na štvoricu kvôli tomu, že to ma bavilo najviac zo všetkých troch kategórii, ktorých som sa zúčastnila v rámci jedných majstrovstiev sveta, čo bolo veľmi náročné. Nie je to také nebezpečné ako sólo a vo štvorici sa jazdi na zadnom kolese dopredu a dozadu a to ma baví najviac, to mám najradšej. Štvorica je moja srdcová zaležitosť, je to moja vášeň a pre mňa ta najzaujímavejšia kategória. To je to, čo chcem skutočne robiť a čo ma baví.

Je náročnejšie jazdiť sólo kategóriu ako družstvo? Na videách som videl, že sólisti robili ťažie a krkolomnejšie veci. Dokonca sa aj ty už bojíš pádu a nejazdíš sólo.

Pre každého je najkrajšia a ta najzaujímavejšia práve tá disciplína, ktorej sa venuje. Ja si myslím, že všetky kategórie sú rovnako náročné. V kategórii jednotlivcov je ťažké vytvárať prvky ako stojka na rukách, preskok zo sedadla na kormidlo. Vo dvojici je veľmi náročné, ak na jednom bicykli jazdia dvaja a vytvárajú rôzne prvky ako sed alebo stoj na ramenách partnera. A potom tu je štvorica, kde sa nerobia žiadne stojky ani preskoky, jazdí sa dozadu a dopredu na zadnom kolese, vytvárajú sa rôzne figuríny ako hviezda, mlyn, dá sa taktiež spraviť aj pirueta. Avšak tu sme už štyri a zjednotiť tréningy, rozhodnúť, ktoré prvky sa budeme učiť, ktoré budeme potom predvádzať na súťaži sa podla mňa vyrovná ťažkým prvkom v sólo kategórii. V tíme to je vždy ťažšie. Niekedy sa začína od nuly, pretože keď jedna z tímu skončí, tak treba namiesto nej prijať do tímu novu členku, ktorú často treba zaúčať. Nemôžem si povedať, že teraz mám hodinku času, tak si idem zatrénovať. Práca v tíme je vždy ťažšia. A preto je aj vo svete menej štvoríc ako dvojíc a jednotlivcov. Takže ja osobne si myslím, že všetky disciplíny sú rovnako náročné, aj keď dvojica a sólo je nebezpečnejšia, kedže súťažiaci ak spadne, tak padne z vyššej výšky ako napríklad pri štvorici.

Sú rozdielne pravidlá v jednotlivých kategóriach krasojazdy? Skús v krátkosti zhrnúť to najdôležitejšie v pravidlách tohto športu.

Súťaží sa na špeciálnych bicykloch s pevným prevodom. Jazdí sa po súťažnej ploche s rozmermi 14×11 metrov. Počas svojej jazdy predvádzajú cviky, ktoré im rozhodcovia hodnotia a bodujú. Pravidlá sú pre všetky krasojazdecké kategórie rovnaké, rozdielny je počet bicyklov a súťažiacich v jednotlivých kategóriách. Vyberáme si jednotlivé prvky so zoznamu prvkov, ktoré myslíme, že na súťaži zvládneme. V kategórii jednotlivcov je to maximálne 30 prvkov, vo dvojici 25, z toho približne polovica musí byť na 2 bicykloch a zvyšok potom dvojica spolu na 1 bicykli. Vo štvorici to je tiež 25 prvkov. Vybraté prvky sa na súťaži predložia rozhodcom a sčítajú sa body. Každý prvok má svoje bodové ohodnotenie. Rozhodcovia hodnotia a za jednotlivé chyby strhávajú body.

Asi koľko prvkov sa dá vytvoriť na takom bicykli?

Jednotlivec má k dispozícii 300 prvkov, z ktorých si vyberá 30, dvojica – 473 (na 2 bicykloch + na jedom) a vyberá si 25 prvkov, ale minimálne 8 a maximálne 15 prvkov musí byť na jednom bicykli, štvorica – 341 a vyberáme si 25 prvkov.

Ktoré prvky máš najradšej?

Skoro všetky, ktoré máme v zostave, ale asi najradšej brány, dvojitú bránu, piruetu, otočku a osmu.

Je nejaký prvok, ktorý spravil len jeden-dvaja ľudia na svete? Alebo aký prvok je podľa teba najťažší na prevedenie?

Áno, je ich viacero, napríklad spomínaná stojka na rukách a preskok. Tieto dva a ešte pár prvkov vedia len tí najlepší na svete. Len pre zaujímavosť video na ukážku, na ktorom je úradujúci 7-násobný majster sveta David Schnabel.


A je nejaký nový prvok, na ktorom úporne ako tím pracujete a chcete ho v budúcnosti zaradiť do zostavy? To musíte určite začať skoro, ak ho chcete použiť v novej sezóne, keď podľa tvojich slov, trvá nácvik nového prvku niekedy aj pol roka.

Áno, je ich plno. V podstate máme ešte kopu času, keďže tá najdôležitejšia súťaž sezóny je až v novembri – majstrovstvá sveta. Na súťažiach začiatkom sezóny budeme súťažiť s minuloročnou zostavou a postupne budeme pridávať nové prvky. Do novembra by sme ich chceli všetky zvládnuť a všetky natrénovať na 100 %.

Ešte v skratke opíš v čom je váš bicykel špeciálny?

Takže hlavnou odlišnosťou je ten pevný prevod, aby sa dalo ísť aj dozadu a dopredu, špeciálne sú aj gumy ktoré sú prispôsobené na jazdu do kruhu v hale. Špeciálne je aj sedadlo, je širšie, aby sa dalo na ňom sedieť aj stáť a taktiež kormidlo je prispôsobené, aby sa na ňom dalo stáť. Takisto na prednom a zadnom kolese sa nachádzajú stupátka. My ako štvorica si ešte sedlo skloníme dopredu, aby sa nám ľahšie jazdilo na zadnom kolese.

Približná cena tohto špeciálu?

Od 1000 do 5000 €.


Alica, úspešne reprezentuješ Slovensko, váš klub samozrejme nevynímajúc, čo nás naozaj veľmi teší. Aké úspechy ste doteraz dosiahli? Tiež sa nám pochváľ minulou sezónu 2012.

Áno, je to tak. Ja osobne som členkou reprezentačného tímu od roku 2003, od tej doby som sa zúčastňovala každoročne majstrovstiev Európy a sveta. Medzi najväčšie úspechy v rámci klubu a taktiež medzi moje osobné úspechy patrí 2. miesto v kategórii štvoríc na ME juniorov z roku 2006 a 3. miesto v kategórii štvoríc na MS z roku 2011. Ďalší úspech zaznamenal klub v roku 2009, keď štvorica vyhrala 3. miesto na ME juniorov. V roku 2012 sme sa na MS umiestnili na 6. mieste.

Súťažné zostavy boli v zložení:

  • ME 2006 – Alica Vinczeová, Kristína Lengyelová, Viktória Csenteová, Kinga Bezúrová
  • ME 2009 – Kristína Lengyelová, Dóra Szabóová, Eszter Bagitová, Korina Vasová
  • MS 2011 – Alica Vinczeová, Viktoria Csenteová, Dóra Szabóová, Korina Vasová
  • A ešte v roku 2011 a 2012 bola naša štvorica vyhodnotená na Zlatom pedáli v rámci sálovej cyklistiky ako najúspešnejšie krasojazdkyne.

    Aká bude sezóna 2013? Kam budú smerovať vaše kroky na Slovensku a vo svete?

    Na Slovensku máme ročne iba 2 súťaže – Slovenský pohár v máji a majstrovstvá Slovenska v októbri. Všetky ostatné absolvujeme v zahraničí – Česká republika, Maďarsko, Nemecko. Väčšinou to budú rôzne kvalifikačné súťaže alebo prípravné poháre, šampionáty na rôzne majstrovstvá, ale hlavne na majstrovstvá Európy a sveta. Majstrovstvá Európy budú vo Švajčiarsku v meste Altdorf od 10.05.2013 do 11.05.2013. Majstrovstvá sveta budú tiež vo Švajčiarsku, ale v meste Basel v trvaní od 22.11.2013 do 24.11.2013.

    Na aké umiestnenie si na MS trúfate? Verím, že minimálne vylepšiť minuloročné umiestnenie.

    Jednoznačne je naším cieľom a snom sa znova umiestniť na 3. mieste ako predtým v roku 2011. Myslím si, že ak bude príprava dostačujúca a aj šťastie bude stáť pri nás, tak to zvládneme a nie je to nemožné. V roku 2012 sa nám nepodarilo umiestniť v prvej trojke kvôli viacerým skutočnostiam, ako napríklad kvôli zmene členov v našom tíme. Dve členky ukončili svoju kariéru na konci sezóny 2011 a preto sme priali medzi seba dve nové mladšie dievčatá a tým o niečo kleslo aj naše celkové bodové ohodnotenie. Ale podľa môjho názoru sa nám v novej sezóne podarí zvýšiť bodové ohodnotenie vďaka novým prvkom.

    Budem samozrejme držať palce k čo najlepšiemu umiestneniu. Dobre som pochopil, že ak by som sa chcel venovať krasojazde, tak musím ísť do Kolárova, kde je jediný klub venujúci sa sálovej cyklistike? Čo pre chlapca z Oravy nie je zrovna najšťastnejšie riešenie.

    Ďakujeme. Áno, presne tak alebo by si mohol založiť klub u vás, hihi. Poprípade, keby mal niekto záujem vytvoriť takýto klub a zviditeľniť náš šport aj týmto spôsobom, tak má našu plnú podporu a radi pomôžeme.

    Zas až tak veľmi na bicykli tancovať netúžim, hehe. Takže členovia vášho klubu sú len z blízkeho okolia?

    Áno, presne tak, väčšinou z Kolárova a z blízkeho okolia.

    Máte potom dostatočný prílev mladej krvi do klubu? V akom veku prichádzajú záujemcovia?

    Áno, deti sú veľmi zvedavé a chcú vyskúšať tento zaujímavý šport. Momentálne máme v klube hlavne dievčatá vo veku od 8 do 22 rokov. Máme štyri juniorky, tri čo máme nad 18 rokov a ostatné sú deti.

    Vysvetli mi prosím ťa, keď ste len tri čo máte nad 18 rokov, ako jazdíte štvoricu?

    Tri sme v rámci klubu, ktoré máme viac ako 18 rokov. Štvrtá má 15 rokov. To nie je podmienka, že musíme mať všetky nad 18 rokov. Na ME juniorov sa môžme zúčastniť len športovec, ktorý má do 18 rokov (výnimka je vo štvorici – tam môže mať jeden až 22, ale ostatní musia mať do 18 ). A na MS, čo sú majstrovstvá pre dospelých, kde môže súťažiť už od 15 rokov. Tu je to takto rozdelené.

    Ako ty vidíš situáciu v krasojazde na Slovensku? Prosperuje, stagnuje alebo nebodaj znovu upadá? Po oživení sálovej cyklistiky u nás v roku 1998, akým smerom ideme?

    Myslím si, že jednoznačne prosperuje! Aj keď ešte nevznikli žiadne iné kluby, myslím si, že naše výsledky hovoria sami za seba. Napríklad v susednom Maďarsku má tento šport o niečo dlhšiu tradíciu ako u nás, je tam viac klubov a predsa máme o mnoho viac výraznejších zahraničných umiestnení ako oni. Tieto úspechy sa nám podarilo dosiahnuť vďaka našej trénerke Andrei Hajdú a taktiež vďaka nemeckej trénerke, ktorá mimochodom trénuje úradujúce majsterky sveta vo štvorici, ktorá nám pomáha a odovzdáva nám svoje skúsenosti. Máme taktiež veľkú podporu zo strany mesta Kolárovo, aj zo strany Slovenského zväzu cyklistiky, ktorým nie je náš osud ľahostajný a majú záujem o to ako aj my, aby sa tento šport zviditeľnil a rozširoval a nielen v našom okrese, ale aj na celom Slovensku, za čo im patrí naša vďaka. Takisto patrí vďaka aj všetkým priateľom krasojazdy, rodičom, sponzorom, médiám a novinárom, a takisto aj tebe, vďaka ktorým sa vždy viac a viac ľudí dozvedá o tomto športe a ktorí nám pomáhajú a stoja pri nás.

    Kde má krasojazda najsilnejšiu tradíciu? Aká je konkurencia v tomto športe?

    Jednoznačne v Nemecku, je tam najviac klubov, majú tam skúsených trénerov, bývalých majstrov sveta. Práve nemeckí reprezentanti každoročne vyhrávajú tituly majstrov sveta a Európy, väčšinou v každých disciplíne. Medzi svetovú špičku v rámci sálovej cyklistiky by som zaradila ešte rakúskych, švajčiarskych a českých cyklistov. Konkurencia je v niektorých kategóriach slabšia, ako napríklad vo štvorici alebo v zmiešanej štvorici a naopak silnejšia je v disciplínach ako jednotlivci a jednotlivkyne alebo cyklobal, to je čo sa týka medzinárodnej úrovne. Čo sa týka domácich majstrovstiev, tak majstrovstvá Slovenska sú väčšinou otvorené a zúčastňujú sa ich aj súťažiaci zo zahraničia ako Česi, Maďari a Nemci, aby bola väčšia konkurencia.


    Teraz niečo o tebe. Tvoje najťažšie preteky?

    Uf, no každé majstrovstvá Európy a sveta sú pre mňa náročné a snažím sa podať čo najlepší výkon. Ale najťažšie boli ME 2006 a MS 2011.

    A na ktoré najradšej spomínaš? Nemusia to byť len preteky s najlepším umiestnením. Napríklad aj s pekným zážitkom.

    Jednoznačne ME 2006, bol to môj najšťastnejší deň v mojom živote! Ten pocit, keď sme vyhrali historicky prvú medailu pre Slovensko, to sme ešte nikdy predtým nezažili a nedá sa opísať. Prajem pocítiť také šťatie každému, aké som vtedy cítila ja. Hodiny sme plakali od šťastia, celé vyhodnotenie a odovzdávanie cien sme preplakali. Bolo to niečo neuveriteľné a neskutočné. Bola tam naša rodina, známy a všetci nás oslavovali a všetci sa tešili spolu s nami. Ale neuveriteľným zážitkom boli aj majstrovstvá sveta v Japonsku. Dostať sa do Japonska a stráviť tam perfektný týždeň je pre mňa tiež nezabudnuteľný zážitok.

    Rodina ťa v krasojazde podporuje od začiatku?

    Áno, vždy stáli pri mne, počas celej doby, či to bol úspech, neúspech alebo zranenie, za čo som im veľmi vďačná. Takéto zázemie nemá každý športovec, čo si veľmi vážim. Nechýbali na súťažiach a vždy nás povzbudzovali a držali nám palce.

    Čo ešte chceš v budúcnosti dosiahnuť? Tvoje veľké sny?

    Myslíš v športe?

    Napríklad aj v športe alebo v osobnom živote.

    Určite zviditeľniť a rozširovať tento nádherný šport, odovzdávať svoje skúsenosti ďalej a samozrejme ešte nejaký ten čas robiť krasojazdu súťažne a dosahovať čo najlepšie výsledky. Mojím snom je ešte aspoň raz sa postaviť na stupeň víťazov na majstrovstvách sveta. Po ukončení aktívneho jazdenia by som rada pouvažovala o možnosti absolvovať kurz a stať sa medzinárodnou rozhodkyňou, kedže Slovensko ešte nemá zastúpenie v tejto oblasti. A chcela by som úspešne zoštátnicovať, získať titul bakalár a pokračovať v štúdiu na inžinierom štúdiu.

    Po skončení aktívneho jazdenia by si nechcela pokračovať ako trénerka?

    Ale asi aj áno, ak by to bolo možné.

    Na akej škole študuješ?

    Momentálne študujem na detašovanom pracovisku Ekonomickej univerzity v Nových Zámkoch, na obchodnej fakulte. Hlavne aj preto, aby som mohla byť blízko Kolárova a mohla pokračovať v cyklistike.

    Skúsila si aj iné športy? Napríklad aj to naše MTB?

    Nie. V rámci cyklistiky som neskúsila nič iné okrem krasojazdy, ale nebránim sa ničomu novému, mám rada šport a možno niekedy v budúcnosti vyskúšam aj iné športy, respektíve iný druh cyklistiky.

    A mimo cyklistiku?

    Ani nie, len tak rekreačne v rámci volného času.

    Tvoje záľuby okrem krasojazdy?

    Cestovanie, fitness, rada trávim čas s rodinou, kamarátmi, rada si občas zájdem na nejakú dobrú party, nakupovanie a rada si aj pozriem dobrý film.

    Chceš niečo odkázať čitateľom? Dúfam len, že si neodradila potencionálnych záujemcov svojim popisom tréningu a pádov. Ale to patrí ku každému vrcholovému športu.

    To dúfam teda, že nie, to nebolo mojím cieľom. Asi len toľko by som chcela dodať a odkázať čitateľom, že ak chcú niečo dosiahnuť v osobnom živote alebo v športe a majú svoje sny a ciele, aby bojovali, tvrdo pracovali a aby sa nikdy nevzdávali! Ak niečo naozaj chcete, tak pre to spravte všetko! Majte svoj cieľ stále pred očami a nenechajte sa nikým, ani ničím odradiť! Verte sami sebe, verte že to dokážete. Po tvrdej práci sa raz dostaví výsledok, skôr alebo neskôr. Prajem Vám všetko dobré a veľa šťastia.

    Ďakujem Alica za tento príjemný rozhovor a želám Ti, aj v mene čitateľov, veľa ďalších úspechov.

    Ďakujem Ti aj ja veľmi pekne za túto možnosť.

    Video z vystúpenia dievčat na MS 2012 v Nemecku.


    Fotografie poskytla Alica Vinczeová


    http://www.salovacyklistika.sk
    report_problem Našiel si v texte chybu?
    milos21 
    clear
    Prečo sa ti článok nepáči?
    Odoslať spätnú väzbu
    Formulár sa odosiela

    Komentáre

    Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
    Formulár sa odosiela
    Pridaj komentár
    Formulár sa odosiela

    Podobné články

    Rozhovor: Nicole Frýbortová - krasojazdu nerobí každý a to sa mi na nej páči

    Rozhovor: Nicole Frýbortová - krasojazdu nerobí každý a to sa mi na nej páči

    Krasojazda nie je až tak rozšírená disciplína, ale ak to niekto vie, dobre sa na to pozerá. Na to, ako sa Nicole dostala ku krasojazde a na ďalšie veci okolo jazdenia, sme sa jej spýtali v nasledujúcom rozhovore.
    keyboard_arrow_up