Cyklisti sa môžu tešiť na nové cyklotrasy, pripravené sú aj rôzne podujatia

Cyklisti sa môžu tešiť na nové cyklotrasy, pripravené sú aj rôzne podujatia

So začiatkom jari štartuje aj cyklistické sezóna. V Bratislavskom kraji budú označené desiatky kilometrov cyklotrás, tiež sa vybudujú nové cyklotrasy a pre cyklistov sú až do konca augusta pripravené viaceré podujatia.

Ako zdôraznil predseda BSK Pavol Frešo, župa aktívne podporuje rozvoj cyklistiky projektmi, ktoré zlepšujú podmienky cyklistickej verejnosti. „Vlani otvorené premostenie cez rieku Morava medzi Devínskou Novou Vsou a rakúskym Schlosshofom bol najväčší prielom nielen v roku 2012, ale za celé volebné obdobie z hľadiska podpory cykloturistiky,“ povedal Pavol Frešo.

Ako ďalej pokračoval, v súčasnosti prebieha verejné obstarávanie na obnovu cca 280 km cyklotrás v Malých Karpatoch od Bratislavy až po Pezinskú Babu, v rámci tohto sa vyznačí 25 km nových cyklotrás, ktoré vhodne doplnia už jestvujúcu sieť cyklotrás. Na Devínskej Kobyle bude vyznačených 37 km nových cyklotrás, ktoré spoja mestské časti Dúbravka, Karlová Ves, Dlhé Diely, Devín, Devínska Nová Ves s medzinárodnou cyklotrasou EuroVelo 13, s Cyklomostom v Devínskej Novej Vsi a dolnorakúskymi cyklotrasami. Financovanú budú eurofondov, z projektu Perimost.

„Celý projekt v rámci Devínskej Kobyly je niečo, čo je práve blízko spomínaného cyklomosta, a oživuje severo-západnú časť mesta a Bratislavskej župy. Jedná sa tam aj o vybudovanie cyklocentier, ktoré sú na Záhorí. Pokračujú ďalšie cyklotrasy v rámci Malých Karpát a Podunajska ako takého,“ spresnil Pavol Frešo. Štyri cyklistické odpočívadlá pribudnú na Bielom kríži, v Malých Levároch, v Devínskej Novej Vsi a vo Vysokej pri Morave.

Medzi Bernolákovom a Novou Dedinkou pribudne úplne nová cyklotrasa, ktorá bude podľa župana vhodná pre rodiny s deťmi. Bude pokračovaním cyklotrasy z Ivanky pri Dunaji, čím sa vytvorí ucelené cyklistické prepojenie. Okrem toho v Bernolákove bude prepojená s cyklotrasou vedúcou do Slovenského Grobu a ďalej do Pezinka. Projekt je financovaný z eurofondov.


V spolupráci s obcou Marianka sa vyznačia tzv. Marianské okruhy - 5 cyklistických okruhov rôznej náročnosti. Pribudne aj cyklistická infraštruktúra, najmä na medzinárodnej cyklotrase EuroVelo 13 – Cesta železnej opony – 10 400 km (územím BSK ide 81 km).

„Povedzme si otvorene, petržalská hrádza je preťažená a nevládze všetko zabsorbovať, preto to treba diverzifikovať. To, čo bolo v minulom období vybudované z eurofondov, je trasa Dunajská Lužná – Kalinkovo. Chceme, aby sa to isté vybudovalo aj na Záhorí a most Angern tomu má napomôcť,“ uviedol Pavol Frešo. Vybudovanie cestného mosta medzi Záhorskou Vsou a Angernom na mieste bývalého dreveného mosta je aj medzi schválenými prioritami BSK na roky 2014-2020. Most bude slúžiť aj cyklistom a peším. Predpokladané náklady na výstavbu sú 12 miliónov €, s výstavbou by sa malo začať v roku 2015.

BSK sa spolupodieľal na vybudovaní, spropagovaní singletracku Cerová dráha, ktorý je veľmi vyhľadávaným i cyklistami zo zahraničia. Singletrack má dĺžku 10,2 km, nachádza sa nad Železnou studienkou. BSK vydal cykloturistické mapy Pomoravie (bude dotlač) a v spolupráci s KOCR aj cyklomapu Podunajsko.

BSK má v rámci svojej územnej pôsobnosti 40 cyklotrás s celkovou dĺžkou cca 700 km. Najvýznamnejšie sú medzinárodné – tranzitné cyklotrasy (Moravská, Dunajská cyklotrasa), ktoré ponúkajú nielen obyvateľom kraja, ale aj zahraničným turistom, využiť možnosti cyklistiky a spoznávať zároveň krásy regiónu „z bicykla“. Územím prechádzajú aj 2 národné cyklomagistrály – Záhorská a Malokarpatská.


BSK v rámci cykloristiky podporí tieto podujatia:

Piknik&Bike
2. ročník – 27.4.2013, 11:00 až 17:00 v areáli Divoká voda
Projekt Bratislavského kraja
Pokračujeme v tom, čo sme odštartovali pri slávnostnom otvorení cyklomosta
Akcia na podporu turizmu a cykloturistiky v kraji, bude si možné zapožičať košík, tombola
Novinky: Súťaž vo varení zdravých jedál, zumba, fitness tréner, minifarma so zvieratami

Župný pohár Na bicykli deťom 2013
3. ročník, na 1. ročníku sa zúčastnilo 1800 pretekárov, na 2. ročníku 2225 cyklistov, tento rok je predpoklad minimálne 3000 účastníkov
V rámci pohára bude tento rok 6 podujatí, všetky na území BSK

BSK podporí podujatia:
20.4.2013 – Kaktus bike Svätojurský maratón
1.5.2013 – Račianska cykločasovka
25.5.2013 – Kaktus bike Bratislavský maratón
2.6.2013 - Novomestský pedál - Cross Country Cup pre všetkých
5.7.2013 - Kaktus bike Svätojurský blesk - cyklo časovka do vrchu
24.8.2013 - Green Bike Tour

Akcie budú mať kultúrno-spoločenský charakter, pripravený bude aj sprievodný program
Výťažok zo štartovného a dobrovoľného príspevku účastníkov pôjde na pomoc detským onkologickým pacientom – primárne peniaze pôjdu na ozdravné pobyty.

Letný MTB maratón
11. ročník; vlani sa na 10. ročníku zúčastnilo 1278 pretekárov (869 cyklistov plus bežci a deti), 145 cudzincov z 9 krajín
V rámci letného MTB maratónu budú 4 podujatia:

  • MTB maratón – sobota, 25km/600m, 42km/1100m, 76km/2000m, 105km/2950m
  • Beh – nedeľa, 17km/350m
  • Junior Trophy – nedeľa, 3,2km na okruhu, 6 kategórií
  • Detský maratónik – 707m na okruhu, 14 kategórií
  • Na letnom MTB maratóne budú cez víkend účastníci súťažiť spolu v 66 kategóriách
    Kultúrny a sprievodný program, animácie pre deti, stan pre 800 účastníkov, umývačka pre 16 bicyklov naraz, parkovisko pre 500 bicyklov, kamiónová nemocnica s JIS.

    report_problem Našiel si v texte chybu?
    clear
    Prečo sa ti článok nepáči?
    Odoslať spätnú väzbu
    Formulár sa odosiela

    Komentáre

    Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
    Formulár sa odosiela
    Pridaj komentár
    Formulár sa odosiela

    Podobné články

    Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

    Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

    Ako je to na Slovensku s turistickým značením? Prečo je zákon o turistických trasách dôležitý a aké zmeny má priniesť?
    Šesť bratislavských trailov aj pre začiatočníkov

    Šesť bratislavských trailov aj pre začiatočníkov

    Bratislavský lesopark, to nie je len Slalomka, TBK3, Baník či Rohatka. Na svoje si tu prídu aj začiatočníci.
    Malokarpatský expres – turistickým autobusom a s bicyklami do Malých Karpát PR článok

    Malokarpatský expres – turistickým autobusom a s bicyklami do Malých Karpát

    Kombinácia autobusu a bicykla nejde až tak dokopy, no v prípade turistického autobusu Malokarpatský expres je tomu inak. Ponúka o dôvod viac spoznať krásy Malých Karpát na dvoch kolesách.
    keyboard_arrow_up