Da Costa vyhral etapu, Velits bol v úniku

Portugalčan Rui Alberto Faria da Costa sa stal druhýkrát v kariére víťazom etapy na Tour de France, keď triumfoval v utorkovom 16. pokračovaní 100. ročníka z Vaisol la Romaine do Gapu. Vďaka nástupu pred záverečnou horskou prémiou 15 km pred cieľom triumfoval jazdec tímu Movistar s náskokom 42 sekúnd pred Francúzom Christophom Riblonom. Tretí finišoval ďalší domáci pretekár Arnold Jeannesson. Slovenský cyklista Peter Velits bol počas dňa aktívny, nechýbal v únikoch a napokon skončil na 11. mieste s mankom 1:04 min na víťaza.

Lídrom 100. ročníka zostal naďalej Christopher Froome z tímu Sky, Peter Sagan má vo vlastníctve zelený dres najlepšieho muža bodovacej súťaže. Froome prišiel do cieľa v skupine favoritov na celkové prvenstvo s odstupom 11:08 min na víťaza. Spolu s ním v skupine nechýbali ani celkovo druhý Bauke Mollema (odstup v celkovom poradí +4:14 min), tretí Alberto Contador (+4:25) i štvrtý Roman Kreuziger (+4:28 )

Od úvodu etapy sa jazdilo veľmi aktívne. Na čele sa vytvorila takmer tridsaťčlenná skupina, v ktorej boli Peter Sagan i Peter Velits. Zloženie prvej skupiny sa neustále menilo a až po prvej horskej prémii a absolvovaní asi tridsiatich kilometrov sa vyprofilovalo definitívne zloženie úniku. Vpredu zostal aj Velits, Sagan tam už chýbal. Pelotón zostával pokojný, jeho čelo kontroloval tím Sky. Britské zoskupenie nemuselo reagovať, keďže z úniku 26 jazdcov bol najvyššie Daniel Navarro, ktorý za Chrisom Froomom zaostával v celkovom poradí 23:36 min. Náskok postupne rástol a pred záverečnou horskou prémiou na Col de Manse (157. km) bol už vyše jedenásťminútový. Keď už bolo jasné, že víťaz etapy vzíde z početnej vedúcej skupiny, podarilo sa Danielovi Navarrovi roztrhať ju. Najlepšie si sily v poslednom stúpaní dňa rozložil Rui Alberto Costa a na vrchol pokračoval osamotene. Vedúca skupina sa roztrhala na menšie, Peter Velits jazdil v druhej s minútovým odstupom na Portugalca. Costa mal pred etapou manko 33:42 min na Frooma. Až do cieľa pokračoval individuálne a prvenstvo si už nenechal vziať.

"Bol to pre mňa dôležitý deň. Je to jedno z najdôležitejších víťazstiev kariéry. Dlho som na druhý etapový triumf na Tour čakal. Je to dôležité aj pre tím. Skúsil som nastúpiť pred horskou prémiou a napokon to vyšlo. Posledné tri kilometre boli tvrdé, ale veril som, že už to zvládnem," uviedol pre Eurosport Rui Alberto Faria Da Costa.

Vzadu sa v pelotóne bojovalo o cenné sekundy do absolútneho poradia, Froome i Contador sa nevyhli technickým problémom i kolízii, napokon však nič v porovnaní so súpermi nestratili.

Výsledky - Tour de France 2013:

16. etapa (Vaison la Romaine - Gap, 168 km): 1. Rui Alberto Faria Da Costa (Portug.) Movistar 3:52:45 h, 2. Christophe Riblon (Fr.) AG2R La Mondiale, 3. Arnold Jeannesson (Fr.) FDJ.fr, 4. Jerome Coppel (Fr.) Cofidis, Solutions Credits, 5. Andreas Klöden (Nem.) RadioShack Leopard všetci všetci +42 s, 6. Tom Dumoulin (Hol.) Argos-Shimano +1:00 min, 7. Mikel Astarloza Chaurreau (Šp.) Euskaltel-Euskadi +1:01, 8. Philippe Gilbert (Belg.) BMC Racing +1:04, 9. Cameron Meyer (Aus.) Orica-GreenEdge, 10. Ramunas Navardauskas (Litva) Garmin-Sharp, 11. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step všetci +1:04

Poradie po 16. etape: 1. Christopher Froome (V. Brit.) Sky 65:15:36 h, 2. Bauke Mollema (Hol.) Belkin +4:14 min, 3. Alberto Contador (Šp.) Saxo-Tinkoff +4:25, 4. Roman Kreuziger (ČR) Saxo-Tinkoff +4:28, 5. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol.) Movistar +5:47, 6. Laurens Ten Dam (Hol.) Belkin +5:54, 7. Joaquín Rodriguez (Šp.) Kaťuša +7:11, 8. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana +7:22, 9. Jean-Christophe Péraud (Fr.) AG2R La Mondiale +8:47, 10. Daniel Martin (Ír.) Garmin-Sharp +9:28
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
keyboard_arrow_up