Author Panda maratón 2005

Panda maratón bol môj prvý, ozajstný organizovaný maratón, na ktorom som sa zúčastnil. Zajazdil som vtedy čas, ktorý som doteraz z najrôznejších príčin neprekonal. Štart bol vtedy v rekreačnom stredisku Čaradice. Pamätný bol pre mnohých hlavne rozsypanými pripínačkami na asfaltovom zjazde z najvyššieho bodu trate a vytraseného zjazdu po lesnej ceste, ktorá pripomínala skôr zjazd po železničných podvaloch.

Odvtedy sa však všeličo zmenilo a zmeny sa nevyhli ani ročníku 2005. Vyspovedal som teda Kája Poštulku, hlavného organizátora Pandy.

Ako sa vám podarilo vyriešiť problém s pripínačkami v sezóne 2001? Boli nejaké dohovory obyvateľom?
Na prvý ročník spomíname všetci organizátori veľmi radi, veľa ľudí, pekné počasie, dobrá zábava…
Pripínačky bol problém, ktorý sa nami nijako nedal ovplyvniť, takže sme to zobrali ako fakt a museli sme sa s tým zmieriť. Aj keď sme si od pretekárov vypočuli svoje. Ja a všetci organizátori APM si myslíme, že maratón by mal byť hlavne príležitosťou na stretnutie a zábavu rovnako zmýšľajúcich ľudí a nie boj o sekundy za každú cenu.

Na Pande nemám rád záverečné vytrasené kolečko na štadióne. " title=" Bude aj tento rok?
Môžem Ťa potešiť, záverečné vytrasené kolečko na štadióne bude aj tento rok " title=" Trasa bude vo veľkej časti taká istá, ako po minulé roky. Nemáme veľa možností na jej zásadné zmeny, lebo v okolí Topoľčianok je veľká oplotená zvernica a povolenia od vlastníkov lesov a pozemkov, cez ktoré trať prechádza sa zháňajú dosť ťažko. Takže aj do budúcna sa trať zásadne meniť nebude. Vidíme v tom klady ako napríklad, že pretekári si môžu každoročne na začiatku sezóny porovnať svoje časy z minulých ročníkov a vidieť ako na tom sú. Do budúcnosti počítame aj s pevným značením trasy po celý rok (samozrejme po dohode s majiteľmi).

Aké iné zmeny ešte prinesie bikerom Panda 2005?
Našim najhlavnejším cieľom nielen v roku 2005, ale aj v ďalších ročníkoch, je „naučiť“ účastníkov maratónu, že to nie je len záležitosť pretekania ale hlavne zábavy a zotrvania v kolektíve rovnakej krvnej skupiny. Musím povedať, že som smutný, keď vidím, ako všetci, až na pár svetlých výnimiek, šprintujú po vyhlásení domov, aj keď víkend sobotou nekončí. Preto pripravujeme na nedeľu prekvapenie v podobe orientačného preteku dvojíc.

To je zaujímavá novinka. Orientačná akcia na spôsob Bike Adventure by ľudí mohla zaujať. Ako to celé funguje?
Pretekov sa môžu zúčastniť všeci bez rozdielu veku, pohlavia, výkonnosti aj národnosti " title=". Trasu si vyberajú dvojice sami podľa svojich predstáv a možností. Celé preteky musí dvojica absolvovať spoločne, takže je dôležitá vzájomná spolupráca a zohranosť.
Úlohou dvojice je nazbierať čo najväčší počet bodov v časovom limite 4 hodín. Za prekročenie limitu je penalizácia, 2 body za každú začatú minútu. Za skorší príchod do cieľa bodový bonus nie je. Deň pred pretekom (na prezentácii) každá dvojica dostane jednu turistickú mapu v mierke 1:50000 (možnosť zakúpenia druhej) do ktorej si zakreslí všetky kontroly podľa vzoru zverejneného v priestoroch zhromaždiska. Bodovú hodnotu kontrol dostanú dvojice až po vyštartovaní približne 500m po štarte). Na základe toho si volia sami trasu tak, aby vzhľadom na svoje dispozície, nazbierali čo najviac bodov v časovom limite. Tieto preteky sú zaujímavejšie ako klasické maratóny, pretože nezáleží iba na fyzickej kondícii, ale aj na orientácii v teréne, výbere postupu, zvolenej stratégii a súhre dvojice.
Princíp a pravidlá sú podobné, ako na veľmi populárnom Bike Adventure www.bike-adventure.cz v Čechách. S tým súvisí aj program na sobotu večer, kde chceme usporiadaťpre účastníkov PASTA PÁRTY, premietať rôzne videá a fotky s bikovou tematikou a jednoducho si urobiť pohodový večer pri pivku alebo nealku a baviť sa.

Kým sú pretekári na trati, je pripravený pre nebikerov nejaký program?
Tak ako vždy sú k dispozícii predajné stánky, stánky s občerstvením a nepretekári si samozrejme môžu (ak to za tie dve hodinky stihnú) pozrieť zámok v Topoľčiankach, koníky v plemenárskom podniku, park pri zámku, múzeum koní a iné zaujímavosti.

Čo je prichystané pre víťazov a pretekárov v tombole APM 2005?
Tak ako som už spomínal ide nám hlavne o širokú pretekársku verejnosť, teda najhodnotnejšia cena bude losovaná v tombole. Samozrejme, že aj pre víťazov kategórií sú prichystané hodnotné ceny.Ďakujem za rozhovor a želám úspešný Author Panda maratón 2005 v Topoľčiankach.

Bližšie informácie a propozície maratónu sa dozviete na stránkach Pandy. ( www.apmaraton.sk )

report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Poďte sa so mnou pozrieť na trať známeho zimného podujatia, ktoré napísalo už svoju štrnástu kapitolu.
Reportáž: Istrofinal Snežnický MTB maratón – len 200 metrov navyše

Reportáž: Istrofinal Snežnický MTB maratón – len 200 metrov navyše

Pamätám si, ako Michal (organizátor) minulý rok ohlasoval dátum jubilejného 10. ročníka. 2. september je tu a ja sa chystám opäť do Snežnice na preteky.
Reportáž: MTB Singletrack maratón Košice - najkrajšie single v sezóne

Reportáž: MTB Singletrack maratón Košice - najkrajšie single v sezóne

Tohto roku sa konal výročný 20. ročník MTB Singletrack maratónu v Košiciach. Priblížim vám, ako som vnímal svoju druhú účasť na tomto najtrailovejšom maratóne sezóny až do posledných síl.
keyboard_arrow_up