Biky fóristov: Drashov nemec alebo od PC k bajkovaniu

Je rok 2011. Ako vždy, prídem zo školy domov, kabelu hodím do kúta a sadnem za počítač. Ešte ani nenabehnú všetky programy, už spúšťam World of Warcraft. Od tretej triedy sa toto konalo rok čo rok, bez väčšej zmeny. "Gulička", čo celý deň sedí za počítačom a zo školy nosí gule, ak sa zadarí, tak poznámky za správanie od učiteľov. Niečo je ale iné, zapípa mi skype. Marco Polo píše "Neskočíme okolo Sĺňavy?". Ach, tá zmes pocitov - už týždeň chodíme po vonku. Od doby, čo si kúpil svoj nový Cube, je to každodenná rutina. Dokončím rozrobený quest, vypnem počítač. Mama na mňa hodí ten pohľad, čo už sedem dní na mňa hádže. Pokrčím ramenami, vytiahnem starú BMX a mierim ku Krajinskému mostu, kde sa následne s Marcom stretnem.

Ubehli dni, týždne, potom mesiace. Naozaj sa cítim lepšie, na telocviku dlhšie vydržím, nohy zosilneli - výborný to pocit. Po škole vždy skočíme do CTM shopu - divím sa, že ešte Tomášovi nelezieme na nervy. Obzerám bicykle, Marcovi pritom vravím "Quadra bude stačiť,".
Slnko zapadlo, nádej sa spolu s jeho teplými lúčmi rozpúšťa. Nasleduje hodina, dve, tri prehovárania otca, aby mi kúpil poriadny bike. Vraví, že v pivnici mám MTB-čko. Oponujem mu, že to je ťažká oceľová krava - ešte aj neodpružená. Argumentujem tým, že som si v škole polepšil známky (kedysi štvorkár, teraz slušný trojkár). Určite pochopil, že "lacnejšie" bude súhlasiť. Dohoda zračí svetlo sveta; ak budú dobré známky na vysvedčení, kúpi mi CTM raptor 2.0. Takže ešte mesiac do biku. Rýchlo v škole opravujem predmety, ktoré som doteraz zanedbával. Bojujem všetkými férovými aj podrazáckymi metódami.

Bike
Zajtra je vysvedčenie, hrám znova World of Warcraft. Otec príde do izby, načne tému kúpy bajku na druhý deň. Len tak medzi rečou mu ukazujem porovnanie 2.0 a 3.0. "Doplatím ti tých 60 euro na ten lepší, ale potom mi ich vrátiš," vraví. Reagujem mohútnym súhlasom, to mám poriadne šťastie! Škola skončí po zdanlivo dvojnásobnej dobe, bežím do obchodu. Príde mama, zaplatí bike, to už ma nieje - letím okolo priehrady. Letné prázdniny začali a veru poriadne peckovo. Aktívne chodím na bike - do mesta (Piešťany), okolo Sĺňavy, do lesa, na bikrosku. Jazdím, šliapem, tlačím, skáčem.

Prázdniny skončili, škola začala. Počítač je kdesi v pozadí, nepodstatný a nahradený novou hračkou. Dni sú chladnejšie, lesy neprístupnejšie. Pomaly zisťujem, že takéto počasie nie je pre mňa to pravé makové. Po večeroch listujem bazáry, porovnávam rôzne biky - zjazdové celopéra a rozplývam sa nad tým, ako to žerie všetky nerovnosti.

November - zasnene neustále "spamujem" rodičov rečami o tom, aké to je parádne.
December - mením názor, chcem freeride bike, stále ich otravujem - tuším ešte intenzívnejšie.

Raz večer sa znova o tom bavím s ocom - ako plánujem kupovať nový bike a starý predať. Na jeho návrh uzatvárame dohodu o väčšej čiastke, ktorú mi dá, ak budem vyznamenaný. Smeje sa, ale ako dlho? Pol rok sa blíži, známky vychádzajú ako treba, jeho peňaženka sa trasie strachom.

Bike mám na dosah ako ešte nikdy, zvažujem možnosť si nechať aj môjho raptora. Čo ak ten full je taký dobrý, že už nebudem chcieť hard-tail? Na freeriďáku sa vyšľiapať dá, no bude to utrpenie, uvažujem po nociach. Na webe sledujem značku Radon, predovšetkým ich Swoop - oficiálne prechádzam na enduro biky. Dvetisíc je ale pekná pálka, len čo je pravda. S otcom sa dohadujem, kšeftujem - prehováram všetkými dovolenými aj zakázanými praktikami. Mesiac do peňazí, skočil som na All-Mountain. Radon Slide 8.0 je vypredaný. Naštvaný plieskam do stola, netuším, čo si počať. Znova nabehne ten istý rituál, rozpočet sa znova navýši - mám pocit, že sa budem na ňom báť jazdiť. Neustála kritika na radenie SRAM a pruženie FOX. Čo ak je tá kritika pravda? Nevykopem si tým Slide 9.0 vlastný hrob? Obavy ma zahrnú, týždeň do vysvedčenia, pokukujem po značke Canyon. Mením názor, bude to Nerve AL+ 8.0, ktorý je postavený na radení SHIMANO a pružení FOX - stále riskujem, ale už len jednu vec.

To bol pocit, keď som doniesol vysvedčenie a tam svietilo vyznamenaný. Večer som už objednal bike, bolo to niečo neskutočné - teraz ešte počkať. Na fóre neustále spomínam, aké to je utrpenie.

Zadný tlmič
Dnes mi možno doručia bike, vystrelím z postele ráno. Na hodine slovenského jazyka máme prezentáciu. Ako-tak to tam odkecám, dostanem dvojku. Ešte som si nesadol na stoličku, vrčí mi mobil. Okamžite píšem na číslo "Vy ste kurier?", príde odpoveď, že áno. Zisťujem či je mama doma, nakoniec mu zadám inštrukcie. Ruky sa mi klepú, najradšej by som od radosti niektorých mnou zrovna nie obľúbených spolužiakov vyšmaril z okna. Zazvoní, skončila posledná hodina. Som hladný - to počká. Bežím cez mesto, musel som vypadať jak cvok, ako som uháňal. Otvorím garáž, tam sa na mňa smeje bikeguard. Kabela priletí na chodbu - slušných 5 metrov, hneď sa púšťam do vybalovania. Volám Marcovi, že môže prísť. Chvíľu s ním uvažujeme, ako zmontovať koleso, pretože som si nevšimol ďalší balík v krabici - v ňom boli potrebnú súčiastky. Doskladáme ho, kocháme sa krásou a vonku začne pršať. Dobre, že som nepreklial všetkých existujúcich a aj neexistujúcich bohov. V kuchyni sa napchávame kebabom, cez dvere sledujem môj bike snov. Pruženie nastavené - zatiaľ nič moc, to zistím ale až neskôr. Počasie sa umúdri, ideme sa odviezť. Ten pocit, keď som zoskočil z obrubníka a ono to krásne stlmilo dopad - niečo nepoznané, ohromujúce a neskutočne fascinujúce. Prichádzam na Piešťanskú "jamu". Zmačknem zadnú brzdu, len ma otočí o 180 stupňov, čo sa štyri piesty zahryzli. Prevody skáču jedna radosť oboma smermi, po dvoch, niekedy aj troch. V teréne zisťujem, že FOX pruženie nie je vôbec pohroma. Teleskopická sedlovka je pritom vec božia. K novému biku treba aj nové pedále - voľba padla na SHIMANO DX - nášlapné pedále. Už iba jazdím, hľadám správne stopy, zlepšujem sa a hlavne robím to, na čo mám chuť. Žiadne obmedzenia, absolútne všestranný bike.

Pedále
Brzda
XT
Zvolil som po dlhom uvažovaní dobre. Nemec, ktorý si razí cestu cez kríky, skaly a často krát aj mláky, keď nezvládnem výber stopy, prípadne nezvládnem bike. Je to divá šelma a ťažko sa krotí.

Napíš aj ty o svojom biku

V rámci predstavovania bikov fóristov sme už dávnejšie predstavili: Dano5 a Yeti, HELLBOY22 a jeho KGB Fidel a Turbiho Klein.

Ak máš aj ty zaujímavý bike, ktorý stojí za predstavenie, budeme radi ak nám dáš vedieť na redakcia@mtbiker.sk Nemusí to byť iba drahý profi bike, ale kľudne môže mať zaujímavý design, výbavu, netradičnú značku, históriu...
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Biky fóristov: Ako sa stavia sen, Dudov sen

Biky fóristov: Ako sa stavia sen, Dudov sen

Jedného krásneho letného rána som na Bielom Kríži stretol Igora z VeloCity, ktorý sa ma mimochodom spýtal, kedy sa chystám ten svoj historický kus biku vymeniť za nový.
Biky fóristov: Fondriest TF2 1.0

Biky fóristov: Fondriest TF2 1.0

Väčšina z nás, čo sme z kategórie MTB pozitív, sa k cestnému bicyklu dopracujeme zväčša tak, že si tzv. cesťák zadovážime len ako doplnok k horskému bicyklu so zámerom naháňania prvých jarných kilometrov. Prípadne ide len o uspokojenie potreby pohybu na dvoch kolesách, ak sú v teréne nevhodné podmienky.
Biky fóristov: Canyon Spectral AL 8.0 EX

Biky fóristov: Canyon Spectral AL 8.0 EX

Po rokoch nastal čas na zmenu. Môj zadok dlhé roky spoznával stredovek a povedal dosť. Kúpa nového biku je vždy veda, takáto chvíľa predsa len neprichádza často. Každá skúsenosť vtedy môže pomôcť, tak možno nejakú hodnotu prinesú aj tie moje.
keyboard_arrow_up