Reportáž: Festina 24 hodín MTB

Uplynulý víkend si v Nižných Kamencoch pri Belej dali zraz milovníci cyklistiky v jej mierne extrémnej podobe. Konalo sa tu druhé pokračovanie šesťdielneho DEMA Československého seriálu 24 hodín MTB. Centrom 24 hodinovky sa stal kemp v Nižných Kamencoch, ktorý bol v roku 2013 vyhlásený za kemp roku na Slovensku. Výborné zázemie päťhviezdičkového kempu spolu s organizačnými skúsenosťami partie z  Bikepoint.sk sľubovali výborné podujatie.

Na rozdiel od predchádzajúcej seriálovej 24ky v Jihlave, kde sa konal absolútny blatový Mordor, prialo organizátorom a štartujúcim aj počasie. Celý víkend bol naklonený získavaniu, pre poriadneho bajkera typického, pásikového cykloopálenia.

Pohoda na trati
Na rozdiel od obyčajného maratónu, kde prídete v sobotu ráno, odjazdíte si svoju trasu a po tombole odchádzate domov, je 24 hodinovka športovo-spoločenská akcia na celý víkend. V tomto duchu jazdí tieto preteky aj náš tím. Piatkový večer venujeme dôkladnej teoretickej strategicko-taktickej príprave na pretek pri grilovaní a pri pivku. V sobotu ráno ale prepínač v hlave prepneme do polohy„race“ a ideme na vec. Povzbudení víťazstvom na predchádzajúcej 24ke v Jihlave sme si pred touto 24kou dali dva hlavné ciele. Po prvé odjazdiť aspoň 500 km a po druhé zabojovať opäť o víťazstvo.

Na trati
Štart býva tradične v sobotu na pravé poludnie. Prvé kolo býva zavádzacie, ktoré sa ide voľne za „safety car“, ktoré som sa pokyn organizátora Ľuboša Terryho Dupkalu predstavoval ja. Dĺžka okruhu spolu s depom je 7 km a nastúpate na ňom 130 výškových metrov. V úvode sa prechádza cez depo a cez celý areál kempu. Plynulo cez improvizovaný mostík cez rieku Varínku sa dostávame k úvodnému stúpaniu po šotolinovej zvážnici. V úvode je cesta vyliata betónom a je dosť strmá. V druhej časti je sklon výrazne miernejší. Na vrchole stúpania začína krátky umelo vytvorený singletrail s dvomi náročnými 180° zákrutami, ktoré celkom kvalitne preveria jazdecké schopnosti bajkerov. Po singláči nasledujú rovinatejšie pasáže po lúkách na vydýchnutie si pred druhým strmým stúpaním po rozpálenej lúke. Nasleduje krátky zjazd priamo do Kamencov, menšia motačka medzi domami a dvormi a na záver dlhá rýchla rovina po lúkách a popri rieke až do cieľa.

Otočka
Defekt
Po úvodných dvojkolových položkách sme sa v našom tíme rozhodli zmeniť stratégiu striedania a začali sme sa meniť po každom kole, čo sa postupne ukázalo ako správna voľba. Nabehli sme sa obvyklý stereotyp, vydupať kolo, trocha sa vydýchať, doplniť energiu a tekutiny na občerstvovačke a počkať kým príde rad na ďalšie ostré kolo. Občerstvovačku sme mali len na skok z nášho depa. Celých 24 hodín na nej bolo všetko, čo sa na poriadnu občerstvovačku patrí. Ionťáky, voda, ovocie, pečivo, horalky, čokoláda a kopec ďalších vecí. V noci nechýbal životabudič v podobe vývaru a horúceho čaju. Čas medzi jednotlivými kolami si bolo možné skrátiť aj na masáži, čo som samozrejme aj využil a podporil takto moju regeneráciu.
Veľkým povzbudením pre náš tím bol moment, kedy sme našim odvekým súperom z Finančného centra „dali kolo“. Náskok jedného kola sme si udržali až do nedeľného rána. Záverečné hodiny už bolo treba odjaziť na istotu a vyvarovať sa zbytočných chýb, ktoré by nás stáli drahocenné minúty. To sa nám aj podarilo a v nedeľu na poludnie si náš Divina Racing Team prišiel po víťazstvo v kategórii štvorica muži open. Kolo za nami skončili na druhom mieste borci z Finančného centra a tretie miesto so stratou 2 kôl obsadili chalani z DEMA racing teamu. Za 24 hodín sme odjazdili spolu 73 kôl čo znamená 511 km a splnené oba naše ciele.

Most
Jazdenie v tíme je dá sa povedať pohoda, keďže priemerne 3/4 času strávite vyvaľovaním šuniek v depe a vyžieraním občerstvovačky. Obdiv si preto zaslúžia sólisti, ktorí na trati strávia takmer celý čas závodu. Víťazom v hlavnej kategórii sa stal Radek Musil (Clubxanadu.cz), ktorý odjazdil 54 kôl (378 km), druhý najvyšší stupienok obsadil so stratou jedného kola Jiří Vik (Silvini R2 Sport) a so stratou 2 kôl sa z bronzu tešil maďarský reprezentant Henn Gergely (BRINGABANDA SC). Medzi ženami si prvenstvo vybojovala Eva Syslová (Cyklo klub Kučera Znojmo) s 33 okruhmi a 231 km.

Finish
Festina 24 hodín MTB bola pre mňa TOP akcia zvládnutá na najvyššej úrovni organizačne, podčiarknutá priaznivým počasím a umocnená 24hodinovým zápolením na trati s víťazným koncom. Verím, že budúci rok sa v Nižných Kamencoch vidíme znova.
Výsledky: http://vysledky.timechip.cz/#2014/2/festina-24-hodin-mtb

report_problem Našiel si v texte chybu?

Festina 24 hodín MTB

calendar_today 07.06.2014 - 08.06.2014
label MTB maratón
place Camping Belá Nižné Kamence (Slovensko)

clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
Liptov Ride 2024 – najťažší dojazd v stúpaní u nás?

Liptov Ride 2024 – najťažší dojazd v stúpaní u nás?

Prvý štart na pretekoch je často odpoveďou na otázku, čo si robil v zime. Bol skialp dobrou prípravou a ako nás preveril úplne nový dojazd, ktorý sa môže smelo radiť k najťažším u nás?
Reportáž: Ako odštartoval 11. ročník Detskej tour Petra Sagana?

Reportáž: Ako odštartoval 11. ročník Detskej tour Petra Sagana?

Za krásneho počasia bikeri tejto tour prvýkrát okúsili nástrahy trate v Trenčíne. Trate v krásnom parku Brezina v blízkosti Trenčianskeho hradu mladých cyklistov poriadne preverili.
keyboard_arrow_up