Tour de France - 15.etapa

Američan Lance Armstrong ostáva aj po kráľovskej etape 92. ročníka Tour de France z Lézat-sur-Leze do Saint-Lary Soulan na Pla d'Adet, ktorá merala 205,5 km, lídrom pretekov a nositeľom žltého trička. Víťazom etapy sa stal ďalší Američan a jazdec tímu Discovery Channel George Hincapie, ktorý si prvenstvom uctil pamiatku svojho bývalého kolegu a olympijského víťaza z roku 1992 Fabia Casartelliho. Náročná trasa v Pyrenejách bola zasvätená práve Casartellimu, ktorý pred desiatimi rokmi na jej trati pri zjazde z Col du Portillon tragicky zahynul.

Hincapie sa stal ôsmym Američanom v histórii, ktorý vyhral etapu na Tour. Od roku 1999 vždy pomáhal lídrovi svojho tímu Lanceovi Armstrongovi na šiestich cestách za víťazstvom, ale čiastkového individuálneho triumfu sa nikdy nedočkal. Stal sa prvým cyklistom z Armstrongovho tímu od roku 1999, ktorý vyhral individuálnu etapu. Jazdec Discovery Channel vyťažil z úniku, do ktorého sa na 27. km dostala štrnásťčlenná skupina. Tá si vypracovala vyše 18-minútový náskok na zvyšok pelotónu. V záverečných stúpaniach sa roztrhala na menšie a o víťazstvo si to rozdal Hincapie so Španielom Oscarom Pereirom. V záverečnom finiši bol úspešnejší Američan. Tretí prišiel do cieľa Talian Pietro Caucchioli. Armstrong sa v záverečnom cieľovom stúpaní zbavil Jana Ullricha, ale Ivan Basso sa ho dokázal držať. Napokon prišiel Talian do cieľa na 6. mieste pred Američanom. Ullrich skončil v etape deviaty a na Armstronga stratil ďalšie sekundy. Basso nič nezískal a ani nestratil, takže na 2. mieste výsledkovej listiny zaostáva za šesťnásobným víťazom o 2:46 min. Tretí je zatiaľ Dán Mickael Rassmusen (+3:09), ktorý je zároveň nositeľom bodkovaného trička pre najlepšieho vrchára, a štvrtý Ullrich (+5:58)" title="8).

Kráľovská etapa 92. ročníka mala v Pyrenejách profil ako list pílky. Na cyklistov čakalo najprv na rozohriatie stúpanie na horskú prémiu II. kategórie na Col du Portet d"Aspet (na 85km), potom jednotkové vrchárske prémie na Col de Mente (100,5km), Col du Portillon (137,5 km), Col de Peyresourde (162km), Col de Val-Louron Azet (182.5km) a napokon do cieľa na Pla-d"Adet, ktorý bol zároveň prémiou najvyššej tzv. horse kategórie.

Od úvodu sa viacerí cyklisti snažili o úniky. Už po 17 km unikla desaťčlenná skupina, v ktorej bol aj Santiago Botero, no výraznejší náskok si nevypracovala a po siedmich kilometroch sa vrátila späť do pelotónu. V úvode etapy mali technické problémy dvaja z favoritov Ivan Basso a Jan Ullrich, ktorým museli meniť po defektoch kolesá. Na 27. km sa zrodil únik štrnásťčlennej skupiny, ktorý vyprovokoval Holanďan Michael Boogerd. V skupine boli aj Armstrongov kolega z Discovery Channel George Hincapie, Španiel Oscar Sevilla z T-Mobilu či Francúz Laurent Brochard. Najlepším vo výsledkovej listine bol z týchto jazdcov Španiel Oscar Pereiro, ktorý na 24. mieste zaostával za Armstrongom o takmer 25 minút. Pelotón jazdil pokojne, únikom sa veľmi nezaoberal a cyklistom vpredu doprial na 110. km náskok až 18:45 min. Bol to najväčší náskok v doterajšom priebehu Tour. Doteraz to bolo 10:40 min v etape do Courchevelu. V nasledujúcich stúpaniach sa však už rozdiel začal zmenšovať a štrnásťčlenná skupina sa postupne roztrhla na menšie. Posledné dve stúpania v 205,5 km dlhej etape dali cyklistom riadne zabrať. Z pelotónu nastúpili favoriti Armstrong, Basso a Ullrich. Tí postupne hlavný balík roztrhali a napokon ostali osamotení. Pred nimi ostali už len jazdci z úniku. Do záverečného stúpania na Pla-d´Adet ostala vpredu štvorčlenná skupina Hincapie, Pereiro, Talian Pietro Caucchioli a Boogerd, za ktorou s odstupom jazdil Brochard. Basso a Armstrong sa medzičasom mierne odpútali od Ullricha a prenasledovali kvinteto vpredu. Bolo však jasné, že strata je veľká, aby ju zlikvidovali. Vedúca štvorica sa roztrhla na dve skupiny a o prvenstvo v etape napokon bojovali Hincapie a Pereiro. Španiel bol posledný kilometer na čele, Američan nastúpil 250 m pred cieľom a zaznamenal svoje prvé individuálne etapové víťazstvo na Tour. Armstrong s Bassom prišli do cieľa so stratou 5:03 na víťaza na 6., resp. 7. mieste, Ullrich v závere stratil, do cieľa mu pomohol kolega Sevilla a napokon zaostal za Hincapiem na 9. mieste o 6:27 min. "Bol to dosť tvrdý útok. Keď sme dosiahli osemnásť, devätnásťminútový náskok, bolo mi jasné, že môžem etapu aj vyhrať. Pre Američana je triumfovať v etape na Tour de France ako vyhrať majstrovstvá sveta. Je to jeden z mojich najväčších úspechov. Sme však úspešní ako tím, všetko podriaďujeme nášmu lídrovi a to je najdôležitejšie. Naše zoskupenie Discovery Channel ide skvele. O Armstrongovom triumfe nepochybujem. Nebezpečný je iba Basso, ale ten je sám. A navyše v časovke je Lance lepší ako ostatní," povedal v cieli Hincapie. V pondelok je na TdF voľný deň.

Výsledky - 92. ročník Tour de France: 15. etapa (Lézat-sur-Leze - Saint-Lary Soulan/Pla d"Adet, 205,5 km):
1. George Hincapie (USA) Discovery Channel 6:06:38,
2. Oscar Pereiro Sio (Šp.) Phonak Hearing Systems +6,
3. Pietro Caucchioli (Tal.) Credit Agricole +38,
4. Michael Boogerd (Hol.) Rabobank +57,
5. Laurent Brochard (Fr.) Bouygues Telecom +2:19,
6. Ivan Basso (Tal.) Team CSC,
7. Lance Armstrong (USA) Discovery Channel obaja +5:04,
8. Oscar Sevilla (Šp.) T-Mobile Team +6:28,
9. Jan Ullrich (Nem.) T-Mobile Team +6:28,
10. Mickael Rasmussen (Dán.) Rabobank +6:32

Poradie po 15. etape:
1. Lance Armstrong (USA) Discovery Channel 62:09:59,
2. Ivan Basso (Tal.) Team CSC +2:46,
3. Mickael Rasmussen (Dán.) Rabobank +3:09,
4. Jan Ullrich (Nem.) T-Mobile Team +5:58,
5. Francisco Mancebo (Šp.) Illes Balears-Caisse d"Epargne +6:31,
6. Levi Leipheimer (USA) Gerolsteiner +7:35,
7. Floyd Landis (USA) Phonak Hearing Systems +7:35,
8. Alexander Vinokurov (Kazach.) T-Mobile Team +9:38,
9. Christophe Moreau (Fr.) Credit Agricole +11:47,
10. Andreas Klöden (Nem.) T-Mobile Team +12:01


report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Neusiedlersee Radmarathon 2024 – (ne)cesta k majstrovstvám sveta

Reportáž: Neusiedlersee Radmarathon 2024 – (ne)cesta k majstrovstvám sveta

Chlad a silný vietor sa predstavili v hlavnej úlohe tohtoročnej edície cestných pretekov okolo Slovákom známeho Neusiedlerského jazera. Ako som sa s nepriaznivými podmienkami popasoval?
Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
keyboard_arrow_up