Tour de France - 17.etapa

Sedemnásta etapa 92. ročníka Tour de France z Pau do Revelu sa po 239,5 km stala v stredu korisťou Taliana Paola Savoldelliho. Jazdec tímu Discovery Channel a dvojnásobný víťaz Giro d´Italia dosiahol v najdlhšej etape tohtoročnej Tour výsledný čas 5:41:19 h, keď v záverečnom šprintérskom súboji uspel v súboji s Nórom Kurtom Asle-Arvesenom (CSC Team). Tretí prišiel do cieľa s minimálnym odstupom Austrálčan Simon Gerrans (Ag2r-Prevoyance). Preteky ešte pokračujú. Hlavné pole aj s lídrom priebežného poradia Američanom Lancom Armstrongom bude mať v cieli stratu približne 20 minút. Šesťnásobný víťaz Armstrong by však mal naďalej zostať v žltom tričku prvému muža Tour.

Sedemnásta etapa 92. ročníka Tour de France z Pau do Revelu sa po 239,5 km stala v stredu korisťou Taliana Paola Savoldelliho. Jazdec tímu Discovery Channel a dvojnásobný víťaz Giro d´Italia dosiahol v najdlhšej etape tohtoročnej Tour výsledný čas 5:41:19 h, keď v záverečnom šprintérskom súboji uspel s Nórom Kurtom Asle-Arvesenom (CSC Team). Tretí prišiel do cieľa s odstupom ôsmich sekúnd Austrálčan Simon Gerrans (Ag2r-Prevoyance), o ďalšie tri sekundy zaostal ich partner z vyše 200 km dlhého úniku Francúz Sébastien Hinault (Crédit Agricole). Na čele aktuálneho poradia zostáva naďalej fenomenálny Američan Lance Armstrong, ktorého od siedmeho triumfu na slávnej Tour delia už len štyri etapy a 541,5 km. Armstrong prišiel do cieľa v silnej skupine favoritov na 23. mieste so stratou 22:28 min na víťaza. Z prvej desiatky v nej chýbali Austrálčan Cadel Evans, Američan Floyd Landis a Francúz Christophe Moreau. Tí si pripísali ďalších 20 sekúnd navyše a umožnili Kazachovi Alexandrovi Vinokurovovi posunúť sa v priebežnom poradí na 7. miesto pred Evansa a Landisa. Okrem toho v Top Ten nenastali žiadne zmeny.
Najdlhšia etapa tohtoročnej Tour ponúkla štyri kratučké stúpania s prémiami tretej a štvrtej kategórie a dva šprinty. Krátko po štarte sa od pelotónu odpútala skupina 17 cyklistov, z ktorých bol v priebežnej klasifikácii najvyššie Španiel Oscar Sevilla (T-Mobile) na 25. mieste so stratou takmer 39 minút na vedúceho Armstronga. Ešte 50 km pred cieľom mali "odídenci" pred hlavným poľom náskok 24 minút a bolo jasné, že iní nebudú mať v závere nárok. Potom sa skupina rozdelila a vpredu ostalo osem jazdcov, ktorí sa striedali vo vedení a pokúšali o úniky. V záverečnom špurte už zostali v hre iba víťaz tohtoročného Giro d´Italia Paolo Savoldelli a Nór Kurt-Asle Arvesen. Napokon sa z prvého etapového víťazstva na TdF tešil 32-ročný Savoldelli. Tímový spolujazdec Armstronga vybojoval po Georgovi Hincapiem pre Discovery Channel druhé individuálne etapové víťazstvo na tohtoročnej Tour. Stredajšia etapa bola poslednou pre jazdca T-Mobile Andreasa Klödena. Vlani celkovo druhý Nemec utrpel ešte v utorkovej etape do Pau fraktúru kostičky v pravom zápästí a na stredajších takmer 240 km nastúpil so špeciálnym sadrovým rukávom. Po 17 km však zronený Ullrichov spolujazdec zosadol z bicykla a zaradil sa k tým jazdcom, ktorí tohtoročné preteky nedokončia. Klödenovi patrila v aktuálnom poradí 11. pozícia so stratou 12:01 min na Armstronga.
Vo štvrtok majú cyklisti na TdF na programe 18. etapu z Albi do Mende (188 km), ktorej cieľ je po pomerne náročnom stúpaní vo výške 1050 m.

92. ročník Tour de France - streda - výsledky
17. etapa (Pau - Revel, 239,5 km): 1. Paolo Savoldelli (Tal.) Discovery Channel 5:41:19 h, 2. Kurt-Asle Arvesen (Nór.) Team CSC, 3. Simon Gerrans (Austr.) Ag2r-Prevoyance +8, 4. Sébastien Hinault (Fr.) Crédit Agricole +11, 5. Andrej Grivko (Ukr.) Domina Vacanze +24, 6. Oscar Sevilla (Šp.) T-Mobile +51, 7. Bram Tankink (Hol.) Quick.Step, 8. Daniele Righi (Tal.) Lampre-Caffita obaja +53, 9. Samuel Dumoulin (Fr.) Ag2r-Prevoyance +3:14
10. Allan Davis (Austr.) Liberty Seguros-Würth +3:14,...23. Lance Armstrong (USA) Discovery Channel +22:28

Poradie po 17. etape:
1. Lance Armstrong (USA) Discovery Channel 72:55:50 h, 2. Ivan Basso (Tal.) Team CSC +2:46, 3. Mickael Rasmussen (Dán.) Rabobank +3:09, 4. Jan Ullrich (Nem.) T-Mobile Team +5:58, 5. Francisco Mancebo (Šp.) Illes Balears-Caisse d"Epargne +6:31, 6. Levi Leipheimer (USA) Gerolsteiner +7:35, 7. Alexander Vinokurov (Kazach.) T-Mobile Team +9:38, 8. Cadel Evans (Austr.) Davitamon-Lotto +9:49, 9. Floyd Landis (USA) Phonak Hearing Systems +9:53, 10. Christophe Moreau (Fr.) Credit Agricole +12:07.




T-Mobile prišiel o Andreasa Klödena
Klöden to v stredu "zabalil" na 17. km

PAU 20. júla (SITA) - Nemecký tím T-Mobile prišiel v stredu na Tour de France o jednu zo svojich dôležitých postáv Andreasa Klödena. Vlani celkovo druhý pretekár na Tour utrpel v utorkovej etape do Pau fraktúru kostičky v pravom zápästí a na stredajšiu 239,5 km dlhú etapu z Pau do Revel nastúpil so špeciálnym sadrovým rukávom. Po 17 km však zosadol z bicykla a zaradil sa k tým jazdcom, ktorí tohtoročné preteky nedokončia.
Tridsaťročný Klöden sa v utorok zaplietol do hromadného pádu a podvečer sa podrobil röntgenovému vyšetreniu, ktoré potvrdilo podozrenie na zlomeninu v pravej ruke. Pred svojím predčasným odchodom patrila Klödenovi 11. pozícia v aktuálnom poradí so stratou 12:01 min na lídra Armstronga.




Najmladší v pelotóne sa chce ešte veľa učiť
Najmladším v pelotóne Tour de France je 21-ročný Švéd Thomas Lövkvist

PAU 20. júla (SITA) - Najmladším pretekárom v pelotóne 92. ročníka Tour de France je cyklista tímu Francaise des Jeux Thomas Lövkvist. Dvadsaťjedenročný Švéd je na svojej prvej Tour a potvrdzuje, že ide o veľmi náročné preteky. "Je to ťažké, skutočne ťažké," hovorí Lövkvist. "Všetko je oveľa ťažšie a náročnejšie ako na klasických pretekoch. Tour sleduje viac ľudí, rýchlosť je väčšia. Čakal som, že to bude náročné. Ale toto predčilo všetky moje očakávania." Po vyše dvoch týždňoch v sedle bicykla je Lövkvist už dosť unavený. Severan však verí, že uvidí aj cieľ v Paríži. "Bolí ma celé telo, som skutočne uťahaný. Každý to však má rovnako ťažké," tvrdí pretekár, ktorý bol vlani druhý na Tour de l"Avenir a vyhral Circuit de la Sarthe. Lövkvist sa na Tour predovšetkým učí a naberá skúsenosti do svojej ďalšej profesionálnej kariéry. "Mám len 21 rokov a verím, že jedného dňa príde čas a budem môcť vyhrať slávnu Tour. Bude to však ešte dlho trvať a ja sa musím veľa učiť," dodáva Lövkvist.




Armstrong už chce byť otcom na plný úväzok
Lance Armstrong sa pokúsi vyhrať na tohtoročnej Tour de France aspoň jednu etapu

PAU 20. júla (SITA) - Američan Lance Armstrong opäť potvrdil, že po Tour de France plánuje ukončiť kariéru. Tridsaťtriročný cyklista je na najlepšej ceste oslavovať v nedeľu v Paríži siedmy titul na starej dáme v rade. "Už ma tu neuvidíte. Život je zábavný, niekedy však treba urobiť rozhodnutia, ktoré nie sú veľmi populárne," povedal Armstrong, ktorého najbližšou prioritou bude po skončení kariéry venovať sa svojim deťom - 5-ročnému Lukovi a trojročným dvojičkám Grace a Isabelle, ktoré žijú v Austine so svojou matkou Kristin. Armstrongovci sa rozviedli v roku 2003. "Prvá vec, ktorú chcem robiť, je byť otcom na plný úväzok. Znamená to, že sa vrátim do Austinu. Deti trávia veľa času s matkou a je dobré, aby bol s nimi aj otec," dodáva Armstrong.
Američan sa plánuje v budúcnosti aj naďalej venovať svojej nadácii na výskum a liečbu rakoviny. V pláne má aj spoluprácu s televíznou spoločnosťou Discovery Channel, ktorá je momentálne hlavným sponzorom jeho tímu, a plánuje aj pracovať s ďalšími sponzormi. Voľný čas bude tráviť podľa vlastných slov surfovaním a jazdou na motocykli. "Už nebudem prežívať stresy profesionálneho športovca," hovorí Armstrong, ktorý tohto roku nevyhral ešte ani jedny preteky. Na Tour de France mu hrozí, že ich celkovo vyhrá, ale bude mu chýbať etapový triumf. V rovinatých etapách, ktoré teraz pelotón čakajú, asi útočiť nebude. Poslednú možnosť tak bude mať pravdepodobne v sobotňajšej náročnej časovke v St. Etienne. "Čakajú nás ešte nebezpečné etapy, v ktorých budú hroziť pády. Musím si dávať pozor. Je vždy pekné, keď vyhráte etapu. Teraz však budem jazdiť predovšetkým na istotu. V časovke sa pokúsim o víťazstvo, aby som dokázal, že som ozajstný šampión. Potom ma čaká záverečná cesta do Paríža, ktorú si už len vychutnám," dodáva optimisticky Armstrong.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Gavurky ride 2024 – obľúbené preteky s novou trasou

Reportáž: Gavurky ride 2024 – obľúbené preteky s novou trasou

Uplynulú nedeľu sa súťažilo na cestných pretekoch v okolí Dobrej Nivy. Na treťom ročníku tohto podujatia došlo k zmene trasy, čo prilákalo silnú konkurenciu cyklistov.
La Vuelta Femenina – znovuzrodenie Demi Volleringovej

La Vuelta Femenina – znovuzrodenie Demi Volleringovej

Zatiaľ čo muži začali len odkrajovať z prvých etáp Gira d´Italia, ženy už majú za sebou prvú Grand Tour sezóny.
Reportáž: Neusiedlersee Radmarathon 2024 – (ne)cesta k majstrovstvám sveta

Reportáž: Neusiedlersee Radmarathon 2024 – (ne)cesta k majstrovstvám sveta

Chlad a silný vietor sa predstavili v hlavnej úlohe tohtoročnej edície cestných pretekov okolo Slovákom známeho Neusiedlerského jazera. Ako som sa s nepriaznivými podmienkami popasoval?
keyboard_arrow_up