Ako rodiny s deťmi aktívne trávili voľný čas na bicykloch na Horehroní

Ako rodiny s deťmi aktívne trávili voľný čas na bicykloch na Horehroní

V dňoch 25.-28.9.2014 sa na Horehroní v Čiernom Balogu uskutočnil neoficiálny 2.cyklozraz. Stretlo sa tu takmer 70 dospelých aj detských cyklistov. Rodiny so staršími aj mladšími detičkami prišli z celého Slovenska a určite neoľutovali.

Podnetom pre vznik tejto akcie boli oficálne zrazy cyklovozíkov. Hlavným organizátorom je Beldisport – predajca cyklovozíkov a športových potrieb. Tieto oficiálne zrazy cyklovozíkov sa tradične každoročne konajú na juhu stredného Slovenska pri Rimavskej Sobote koncom júna.

Ranná príprava
1. neoficiálny cyklozraz sa konal na Liptove, v okolí dedinky Bobrovec v Západných Tatrách. Keďže zmena je život, organizátori sa rozhodli usporiadať 2. neoficiálny cyklozraz v novej lokalite, a to na Horehroní, v obci Čierny Balog. Hlavný stan sa nachádzal v ubytovacom zariadení Urbanov Vrch - ideálne miesto na ubytovanie aj občerstvenie pre cyklistov, keďže zariadenie je prezentované ako Cyklohotel / Velohotel.

Cyklohotel Urbanov vrch
Účastníci počas troch dní absolvovali zaujímavé cyklotrasy malebným prostredím Horehronia, previezli sa historickou lesnou Čiernohronskou železnicou a zažili nefalšovanú atmosféru a radosť z horskej cyklistiky v srdci Slovenska.

Nádherné prostredie Horehronia

Prvý deň

Prvý deň boli na programe 43km dlhé potulky za históriou spracovania železnej rudy. Technicky nenáročná trasa viedla nádhernou prírodou Kamenistej doliny k tajchu Hrončok. Ide o pôvodný zachovaný vodohospodársky systém slúžiaci na splavovanie dreva. Ako významné lesnícke miesto je tajch nositeľom spomienok na lesnícku minulosť tohto kraja a dokladom, že dnešní lesníci si na túto minulosť stále pamätajú.

Tajch Hrončok
Odtiaľto sa menší aj väčší cyklisti vybrali na Tri vody k prvej vysokej peci v Uhorsku. Vo vysokej peci, ktorá ako palivo používala drevené uhlie, sa vyrábalo surové železo. V železiarni na Troch vodách odlievali rúry, kachle, železný riad ako aj delové gule. Posledných 6km viedla trasa po starej lesnej ceste popri Čiernohronskej železnici.

Tri vody
Pohodový zjazd z Troch Vôd do Osrblia a jazda po telese bývalej lesnej železnice poza obec Osrblie ulahodili všetkým zúčastneným. Občerstvenie v kolibe asi v polovici cyklotrasy prišlo vhod, keďže s prázdnym žalúdkom sa zle šliape.

Zaslúžený obed v kolibe

Druhý deň

Druhý deň sa niesol v znamení guľáša na Gazdovskom dvore v sedle Chlipavica. Niekoľko kilometrové stúpanie dolinou Šaling vyústilo v idilickom sedle Chlipavica. Romantická scenéria lazov Muránskej planiny, samoty učupené medzi kopcami, pekné počasie, výborný guľáš, perfektní ľudia a super nálada boli všade prítomné.

Guláš na Gazdovskom dvore, sedlo Chlipavica
Niekoľko odvážnych rodín pokračovalo po výbornom obede cez kopec na Jilemnického horáreň. Adrenalínový prejazd bol chutnou čerešničkou na torte.

Lesom k Jilemnického horárni
Večer sa všetkým účastníkom ušli malé milé darčekové balíčky, z ktorých mali najväčšiu radosť naše ratolesti.

Tretí deň

Tretí deň si hlavne deti, ale nie len oni, vychutnali jazdu historickým vláčikom z Čierneho Balogu do lesníckeho skanzenu vo Vydrove.

Železnička do skanzemu Vydrovo
Lesnícky skanzen vo Vydrove reprezentuje lesníctvo celého Slovenska, nie len regiónu Čierneho Balogu. Areál je súčasťou okolitých lesov. Na viac ako trojkilometrovom „Chodníku lesného času“ je v súčasnosti 70 zastávok, ktoré mnohými zaujímavými exponátmi a predovšetkým prirodzenými lesnými stanovišťami ponúkli objavné pohľady na životodarné schopnosti lesa. Určite zaujali aj živé obrazy z histórie, súčasnosti a budúcnosti lesníctva. Veľmi pôsobivým doplnením areálu sú prírodné diela medzinárodnej skupiny umelcov Ekoartu.

V skanzeme
2. neoficiálny cyklozraz bol ukážkou toho, ako sa dá aj s deťmi rôzneho veku aktívne a príjemne stráviť čas na bicykli a v prírode. Spoznávanie nových zaujímavých zákutí nášho rodného Slovenska, vytváranie silných rodinných pút a priateľstiev, dobrá nálada sú neodmysliteľnou súčasťou tejto akcie.

A ešte jedno amatérske video zo zrazu:

report_problem Našiel si v texte chybu?
just-ina 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Ako odštartoval 11. ročník Detskej tour Petra Sagana?

Reportáž: Ako odštartoval 11. ročník Detskej tour Petra Sagana?

Za krásneho počasia bikeri tejto tour prvýkrát okúsili nástrahy trate v Trenčíne. Trate v krásnom parku Brezina v blízkosti Trenčianskeho hradu mladých cyklistov poriadne preverili.
Vianočné darčeky pre cyklistov a cyklistky: pozrite si naše tipy

Vianočné darčeky pre cyklistov a cyklistky: pozrite si naše tipy

Ani sme sa nenazdali a Vianoce nám opäť klopú na dvere. A každý sa určite teší nielen na chvíľky oddychu, stretnutie s blízkymi a vianočné dobroty, no aj na darčeky.
Unboxing: Mondraker Play 20 - bláznovstvo alebo dobrý nápad?

Unboxing: Mondraker Play 20 - bláznovstvo alebo dobrý nápad?

Ak nazvete detské elektrobicykle bláznovstvom, vedzte, že Mondraker miluje bláznivé nápady. Nech už je váš názor akýkoľvek, pozrite sa s nami na ebike Play 20.
keyboard_arrow_up