Vianočné darčeky pre cyklistov a cyklistky: pozrite si naše tipy

Ani sme sa nenazdali a Vianoce nám opäť klopú na dvere. A každý sa určite teší nielen na chvíľky oddychu, stretnutie s blízkymi a vianočné dobroty, no aj na darčeky.

No kým väčšinou presne vieme, s kým sa na Vianoce chceme stretnúť a aké koláče napečieme, s tými darčekmi je to predsa len trošku náročnejšie. Mnohí ľudia sa nevenujú tomu istému športu ako ich drahá polovička či kamaráti. Z rečí o stredových zloženiach, výživových doplnkoch či výške ráfikov kolies majú akurát kvalitný guláš v hlave. A práve preto veríme, že vám pri výbere pomôžu aj naše tipy.

Široký výber pre každú disciplínu

Nezainteresovanému by cyklistika mohla prísť veľmi jednoduchá – veď máš bicykel, sadneš a jazdíš. My, čo sa v nej hýbeme už dlhšie, však vieme, že každá disciplína má svoje špecifiká a tomu sme uspôsobili náš výber. MTB tretry si nerozumejú s cestnými pedálmi, výborne odvetraná aero prilba zas neposkytne dostatočnú ochranu v bikeparku. Preto u nás nájdeš darčeky pre cestného, ale aj horského cyklistu. Nezabudli sme ani na deti, veď tie sa z každého darčeka tešia snáď najviac. Svoje špecifiká majú aj náročné a epické výjazdy. A keďže obdarúvanie nie je len o hodnotných veciach, našej pozornosti neušli ani drobnosti.


„Fun factor“ ako hlavný zmysel jazdy

Či už si pravoverný maratónec, tvojou láskou sú úzke singletracky, alebo potrebuješ každodennú dávku adrenalínu – prvoradá je predsa zábava! A základom jazdy je okrem bicykla oblečenie pre pánov aj pre dámy. Terén je oproti hladším povrchom neúprosný voči bicyklu a taktiež voči bikerovi v prípade pádu. Preto by mala byť prioritou prilba a podľa potreby aj iné chrániče. A čo poruchy? Žiadny problém, ak biker/ka vie, ako sa s nimi vysporiadať a má na to adekvátne náradie...

Cyklistika v znamení rýchlosti

Nablýskané rámy, lycra, pípajúce cyklopočítače a blikajúce svetlá.
Mnohí z nás si možno pamätajú moment, keď si pod stromčekom našli svoj prvý bicykel.
Rezanie zákrut a vysoký výkon v nohách. Hoci mnohí tvrdia opak, cestná cyklistika je rovnako „cool“, ako jej terénny súrodenec a milujeme ju hlavne vďaka tej ľahkosti, s ktorou sa cestné bicykle takmer vznášajú nad asfaltom. A čo sa zíde každému cestnému cyklistovi? Potešiť dokáže nový dres s moderným dizajnom spolu s pohodlnými nohavicami a bundou odolnou voči vetru – či už v pánskej, alebo dámskej verzii.


Neustále pretriasanou témou je bezpečnosť na cestách. Vodičov ťažko prinútime, aby nás obehli bezpečne, no stále môžeme na seba upozorniť kvalitným svetlom, vďaka ktorému nás zaregistrujú skôr. Každý cestný cyklista uvíta nielen bezpečnú, ale aj štýlovú a ľahkú prilbu. A že už všetko toto vlastní? V takom prípade môžeme odporučiť „high-end“ darčeky, ktoré potešia každého fajnšmekra.

Drobnosť ako najlepšia forma darčeka?

Mnoho ľudí povie: „Nekupuj mi drahé darčeky.“ Tým pádom však môže byť výber o to zložitejší – drobností je predsa veľa a niektoré z nich sú špecifické pre konkrétne disciplíny. My sme však vybrali také, ktoré ocení každý cyklista. Bez ohľadu na to, či obúva plášte s poriadnymi štupľami alebo „slicky“, či jazdí dlhé alebo krátke trasy.

Každý biker sa totiž musí o svoj bicykel starať a aspoň raz za čas ho premazať. Každému sa zíde praktický multikľúč pre prípad, že by sa niečo na výjazde pokazilo. Okuliare nechránia len pred slnkom pri jazde po rovine, no aj pred prachom a konármi v lese. A svetlo sa zíde hocikedy – pre vyššiu bezpečnosť, rozjasnenie nočného trailu či neskorý návrat z jarného výjazdu.


Detská radosť je najkrajšia radosť

Mnohí z nás si možno pamätajú moment, keď si pod stromčekom našli svoj prvý bicykel. Náš výber zahŕňa ako odrážadlá, tak aj bicykle pre staršie deti vo farbách od výmyslu sveta tak, aby bola ratolesť maximálne spokojná. Každý bicykel sa však dá ešte vylepšiť – tie menšie pomocnými kolieskami, tie väčšie košíkom na fľašku či praktickým zvončekom. Začiatky s bicyklovaním môžu byť u detí spojené aj s niekoľkými pádmi, to však nie je nič, s čím by si prilba či chrániče na kolená a lakte neporadili. Kto bude ďalším malým „Saganom“?


Od maratónu až po bikepacking

Voľný deň je pre ultracyklistov sviatkom – konečne si môžu „struhnúť“ nejaký dlhočizný výjazd, niekedy spojený aj s prespaním či tradičný sobotňajší maratón. V tomto prípade je výbava v porovnaní s „klasickými“ cyklistami mierne odlišná. Minimálne bikepackeri potrebujú objemnejšiu batožinu, na jeden deň dobre poslúži aj jednoduchá podsedlová brašna. Vhodný batoh či iné tašky by však vo výbave chýbať rozhodne nemali.


Pri celodennom výjazde istotne vyhladne a pri vysokom výkone môžu prísť aj kŕče – preto netreba podceniť výživu a regeneráciu. No čo z toho, keď bude cyklista nasýtený, no celý deň sa bude ošívať kvôli bolesti? Liek je jednoduchý - dobre zvolené nohavice, pohodlné gripy a prídavok kozmetiky. Ak poznáš cyklistu, ktorý by chcel svoje jazdenie posunúť na každodenný level, ocení nepremokavú bundu alebo set svetiel.

A keď už s novou výbavou vyjdeme do sveta, aby sme ju konečne vyskúšali, nesmieme zabúdať ani na základnú ľudskú ohľaduplnosť. Vodiči voči cyklistom, cyklisti voči turistom, jeden voči druhému.

V prípade, že sa tvoja polovička či kamaráti venujú skôr outdooru, pri výbere darčeka môže pomôcť MTHIKER výber.
Zdroj fotografií: archív redakcie
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 

Podobné články

Video: Triky, skryté funkcie a vychytávky - elektronické radenie SRAM eTap AXS

Video: Triky, skryté funkcie a vychytávky - elektronické radenie SRAM eTap AXS

Ani majitelia elektronického radenia SRAM často nepoznajú všetky skryté funkcie a vlastnosti cestných, gravel a MTB sád s prívlastkom eTap AXS.
Video: Naše najobľúbenejšie oblečenie 2023 - MTB, cesta, gravel a enduro

Video: Naše najobľúbenejšie oblečenie 2023 - MTB, cesta, gravel a enduro

Aké kúsky oblečenia a výbavy nám zostali v pamäti po sezóne 2023?
Čo nás naučila sezóna 2023? MTB, cesta, gravel a enduro

Čo nás naučila sezóna 2023? MTB, cesta, gravel a enduro

Stretne sa Cepo, Imro a Tomáš… To nie je začiatok vtipu, ale naše ohliadnutie za sezónou 2023.
keyboard_arrow_up