Najlepšou architektonickou stavbou je Cyklomost slobody

Cyklomost slobody, ktorý spája bratislavskú Devínsku Novú Ves s rakúskym Schlosshofom, získal cenu verejnosti v architektonickej súťaži CE?ZA?AR 2014. Cena sa udeľuje dielu s najvyšším počtom hlasov zo všetkých kategórií.

Z celkového počtu 55 tisíc hlasov podporilo cyklomost celkom 18 347 ľudí.

„Cyklomost symbolicky spojil Slovensko so zvyškom sveta. Medzinárodná porota ho nominovala na najlepšiu architektonickú stavbu a verejnosť to svojimi hlasmi potvrdila, čo ma veľmi teší,“ povedal bratislavský župan Pavol Frešo. Podľa autora projektu Milana Beláčka bolo základným princípom návrhu dizajnového high-tech mosta hľadanie harmónie stavby jej jednotlivých častí a prírodného kontextu s neregulovaným tokom rieky Moravy.

Most
Súťaž organizovala Slovenská komora architektov v spolupráci s generálnym mediálnym partnerom, ktorým sú Hospodárske noviny. O víťazoch a nomináciách rozhodovala medzinárodná porota, ktorá kládla dôraz na koncepčnú stránku diela, sociálny aspekt i na trvalú udržateľnosť architektúry. Súťažilo sa v šiestich kategóriách. Hlasovanie verejnosti prebiehalo od 11. septembra do 3. októbra.

Most
Nie je to však prvé ocenenie, ktoré Cyklomost slobody získal. Minulý rok bol nominovaný na Stavbu roka v prestížnej celoštátnej prezentačnej súťaži a v internetovom hlasovaní širokej verejnosti získal 2. miesto. V rámci Stavby roka získal architekt Milan Beláček za návrh stavby cenu ministra hospodárstva. Tento rok tiež získal autor ocenenie Identifikačného kódu Slovenska za umeleckú tvorbu a prínos pre slovenskú kultúru.

Most
Výstavba cyklomosta sa začala v septembri 2011, sprístupnený verejnosti bol nasledujúci rok v lete. Postavilo ho konzorcium Ingsteel a Doprastav. Most stojí v historickej trase a slúži cyklistom, peším turistom a záchrannej službe. Z celkovej dĺžky lávky 955 metrov tvorí oceľová mostná konštrukcia 525 metrov, šírka lávky je 4 metre, čo umožňuje prejazd vozidiel záchranných zložiek. Cyklisti pri jazde mostom prekonajú výškový rozdiel 7m. Cyklomost je dôležitým spojovacím článkom regionálnej siete rakúskych a slovenských cyklotrás. Projekt cyklomosta bol spolufinancovaný v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko 2007-2013.

Tlačová správa BSK
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Šesť bratislavských trailov aj pre začiatočníkov

Šesť bratislavských trailov aj pre začiatočníkov

Bratislavský lesopark, to nie je len Slalomka, TBK3, Baník či Rohatka. Na svoje si tu prídu aj začiatočníci.
Malokarpatský expres – turistickým autobusom a s bicyklami do Malých Karpát PR článok

Malokarpatský expres – turistickým autobusom a s bicyklami do Malých Karpát

Kombinácia autobusu a bicykla nejde až tak dokopy, no v prípade turistického autobusu Malokarpatský expres je tomu inak. Ponúka o dôvod viac spoznať krásy Malých Karpát na dvoch kolesách.
Rozhovor: Útrapy Bratislavského cyklistu

Rozhovor: Útrapy Bratislavského cyklistu

S prichádzajúcim školským rokom sa nám po prázdninách na cestách doprava pekne zahustila, a tak pre mnohých z nás, čo nechcú pol dňa presedieť v zápche je logické, že radšej siahneme po bicykli alebo verejných dopravných prostriedkoch.
keyboard_arrow_up