Rozhovor: Celková víťazka Slovenského pohára MTB XCM 2014 - Maťa Hrončeková

Rozhovor: Celková víťazka Slovenského pohára MTB XCM 2014 - Maťa Hrončeková

Po veľmi dlhej dobre prinášame rozhovor so ženou a čo je ešte zaujímavejšie, s takou, ktorá to na horskom bajku naozaj vie. V sezóne 2014 zaznamenala viacero popredných umiestnení na maratónoch a tak sme ju požiadali o rozhovor. Prečítajte si, ako sa dostala k maratónskemu závodeniu a veľa ďalších zaujímavostí.

Ahoj Maťa, na úvod zahrievacia otázka: Čo robíš a ako si sa dostala až k maratónskemu pretekaniu na bajku?
Pracujem ako fitness trénerka. V minulosti som sa venovala súťaženiu vo fitness, v kategórii Fitness model. Ako doplnok k cvičeniu na prípravu na súťaže som využívala stacionárny bicykel. Neskôr som zo spinningového bicykla za pomoci manžela (Rozhovor s osobným trénerom a výživovým poradcom Michalom Hrončekom) prešla na horský bicykel. Postupne vznikla nová a silnejšia záľuba. Bicyklovanie mi natoľko učarilo, že cvičenie v dnešnej dobe robím už len ako doplnok k bicyklovým tréningom. Takže z fitnessky je dnes aktívna bikerka .

Čo Ťa na cyklistike najviac baví?
Na cyklistike samotnej ma najviac fascinuje bicyklovanie v prírode. Možnosť spoznania okolitej krajiny či už na cestnom bicykli alebo v horách. Na cyklistike ako športe ma najviac zaujal osobný výkon, čiže moje vlastné výsledky a nie subjektívne názory iných.

Na trati
Na akom bajku jazdíš?
Dve sezóny som jazdila na fulle Cannondale RZ12O. Tento bicykel so špecifickou vidlicou Lefty mi výborne poslúžil v mojich cyklistických začiatkoch. Ale nakoľko som jazdila len na ráme veľkosti S, a vďaka jazdeniu aj na cesťáku sa mi natiahol posed, rozhodla som sa, že je čas popozerať sa po niečom väčšom. A tak mi manžel spravil predčasného Ježiška. Jesennú prípravu som zahájila na novom biku Specialized Epic Marathon 29´.
Na cestách zostanem verná svojej žiletke Cannondale....

Venuješ sa aj cesťáku?
Cestný bicykel som prvýkrát vyskúšala minulý rok na jeseň a učaril mi na toľko, že som na ňom najazdila tento rok nejakých pár tisíc kilometrov. Jazdenie vo veľkom balíku ma zatiaľ neláka, ceťáku sa venujem len v rámci prípravy na horské maratóny. Mimo sezóny pretekov si zvykneme s celým tímom Velosprint Nitra vyraziť na sobotné výlety po západnom Slovensku.

Ktoré maratóny más rada a prečo?
Medzi môj asi najobľúbenejší maratón patrí Vlkohron BBB. Bol to môj prvý maratón, ktorý som absolvovala ešte len ako súčasť prípravy na fitness súťaž. Kondičku som akú takú mala, ale techniku žiadnu. Počas maratónu som sa zaprisahala, že po pretnutí cieľovej pásky bicykel zahodím a končím s bajkovaním . Nakoniec som sa na toľko zamilovala do tohto športu, že tento rok som absolvovala už 4. ročník tohto maratónu.
Medzi jedny z najkrajších na Slovensku pre mňa patria maratón v Slovenskom raji a tento rok sa mi páčili menšie maratóny v Machulinciach a na Donovaloch.

Na trati
Sú nejaké veci na maratónoch, ktoré by si chcela, aby sa zlepšili?
Všetci organizátori sa snažia maratóny zorganizovať čo najlepšie. Čo by som ja možno trošku na domácich maratónoch zlepšila, je rozdelenie štartovacích vĺn podľa výkonnosti. Predišlo by sa mnohým pádom hneď po štarte a hlavne mnohým zbytočným zraneniam.

Kde vidíš naopak pozitívne stránky a páčia sa Ti?
Veľmi sa mi páči, že na Slovensku sa začína viac ľudí zaujímať o cyklistiku. Viac ľudí chodí na maratóny a tým pádom môžu aj organizátori maratónov otvoriť viac kategórií. Značenie býva na väčšine maratónov na jednotku, aj keď už zopárkrát sa mi stalo, že faborka bola na strome v strede rázcestia. A teraz čo, doľava či doprava . Občerstovačky sú väčšinou na výbornú, myslím že každý pretekár si niečo vyberie.

Ako riešiš pitný režim a stravu na maratónoch?
Pár dní pred maratónom sa snažím prijímať dostatočné množstvo tekutín a komplexných sacharidov, aby malo telo z čoho čerpať energiu počas pretekov. Pred štartom a počas maratónu mám vo fľaške špeciálny ionťák STAMINAX s postupným uvoľňovaním sacharidov od slovenskej firmy AONE nutrition, ktorá nám ho poskytla na testovanie ešte pred oficiálnym predajom a zostala som mu verná. Hneď v cieli si zarábam STAMINAX ULTRA REGENERATION je to určitá forma veľmi kvalitného gainera. Počas dlhších maratónov samozrejme využívam gély a tyčinky od spomínanej firmy. Za nadštandardnú spoluprácu s touto firmou som veľmi vďačná, pretože mi ich produkty pomohli odstrániť určité tráviace ťažkosti počas pretekov.

Víťazstvo
Aké si dávaš tréningové porcie? Koľko km najazdíš za týždeň alebo za rok?
Snažím sa jazdiť podľa toho, koľko mi práca a počasie dovolí. V pracovnom týždni zhruba 10 - 15 hodín, plus samozrejme preteky takmer každú sobotu. Kilometre si presne nemeriam podstatnejšie sú pre mňa čas a intenzita tréningu. Za rok je to možno okolo 7000 kilometrov. Tréningový plán mi podľa plánu pretekov navrhuje manžel. Hrubú kostru vytvoríme na konci roka na nasledujúcu sezónu a potom sa to podľa aktuálnej formy a zdravotného stavu priebežne upravuje.

Čo považuješ za najdôležitejšie aspekty v cyklistickej príprave?
Snažím sa absolvovať všetky tréningy naplno. Dôležité je pre mňa dodržiavať stanovené tréningové prvky, ktoré mi predpíše manžel. Pokiaľ mi počasie nedovolí ísť von, cyklistický tréning absolvujem na trenažéri alebo valcoch. Pre mňa ako cyklistku – bikerku je veľmi dôležitý tréning telesného jadra CORE a samozrejme aj kvalitná regenerácia či už v podobe masáže, sauny, alebo uvoľňovacieho tréningu. Taktiež jedným z aspektov v príprave je kvalitný stravovací plán, kvalitné doplnky výživy a samozrejme nezabúdam na pitný režim. Najdôležitejšie teda je vhodne skĺbiť tieto všetky prvky .

Víťazná zostva
Ktoré sú Tvoje obľúbené trasy či už v okolí domácej Nitry alebo v iných častiach Slovenska?
Medzi moje obľúbené a povinné trasy v okolí Nitry patrí výšlap na Zobor-pyramídu. Po jeho zdolaní sa mi naskytuje ponuka množstva cyklistyckých trás. Máme tu pekné singeltraily ale aj zopár technických zjazdíkov. Veľmi pekný okruh je zo Zobora, cez hrad Gýmeš, okolo kameňolomu Žirany a naspäť na pyramídu.
Obľubujem aj prostredie v okolí Donovál, kde trávime aj s manželom množstvo času. Tu mám veľmi rada okruh cez Španiu dolinu, pod Kozím chrbtom do kúpeľov Korytnica a späť na Donovaly tiahlym stúpaním popri horskom potoku.

Akými ďalšími športmi sa ešte udržiavaš vo forme?
Počas celého roka sa snažím udržiavať vo forme silovým tréningom a Core tréningom v posilňovni. Takmer každú nedeľu pripravujeme pre seba, svojich klientov i pre cyklistov funkčný tréning v Diamondgyme, ktorý slúži nielen na spevnenie postavy, ale aj získavanie lepšej kondičky. V zimnej príprave nahrádzam bike plávaním, behaním, snowbordom a posledný rok už aj bežkovaním.

Na biku
Máš aj nejaký cyklistický sen?
Môj malý cyklistický sen je vyhrať Majstrovský maratón na Slovensku. Budúci rok by som chcela absolvovať aj Majstrovstvá Európy v Rakúsku a Majstrovstvá sveta v Taliansku. Vzhľadom na to, že s bicyklovaním som začala pomerne neskoro, a už nie som tiež najmladšia, preteky absolvujem v kategórii Masters (nad 29 rokov) . Mojim cieľom bude čo najlepšie umiestnenie.

Viem o tebe, že sa venuješ aj zdravej výžive a tréningu v projekte treneri-online.sk Skús nám túto aktivitu predstaviť aspoň v skratke...
Mojou hlavnou pracovnou náplňou sú osobné tréningy s klientmi vo fitku. Tvoríme tam super partiu a aj vďaka dosiahnutím úspechom sa častokrát z klientov stávajú postupne kamaráti. Občas sa však stane, že kvôli pracovným alebo rodinným povinnostiam už klient alebo klientka nemôže viac chodiť za mnou do fitka. Tak nám náš dobrý kamarát pomohol vytvoriť stránku treneri-online, kde môžem pomocou internetovej komunikácie trénovať klientov na diaľku. Zostavím tréningový a stravovací plán a klient podľa neho cvičí doma alebo vo fitku v inom meste. Výhoda je to aj v prípade vytrvalostných tréningov, kde nemusíme byť priamo s klientom na tréningu, pretože obehať alebo odbicyklovať s každým by bolo nemožné .

Ďakujem za rozhovor. Ak chceš ešte niečo doplniť alebo odkázať našim čitateľom, nech sa páči...
Medailové umiestnenia tento rok:
2014: 1. Miesto Horská časovka Machulince
2014: 2. Miesto MTB maratón Bike fest Kálnica, 50km
2014: 2. Miesto Donovalský Drapák
2014: 3. Miesto ŠKODA DAVORIN Slovak Paradise, XCM 84 km
2014: 1. Miesto Celková víťazka Slovenského pohára MTB XCM
2014: 2. Miesto Slovak XCM Tour
2014: 3. Miesto ŠKODA BIKE OPEN TOUR
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Gunn-Rita Dahle Flesja – prvá dáma cyklistiky

Rozhovor: Gunn-Rita Dahle Flesja – prvá dáma cyklistiky

Sú rôzni skvelí športovci a športovkyne, šampióni, majstri a nakoniec legendy. Jednou z nich je dáma z Nórska, ktorá je doslova synonymom horskej cyklistiky.
Reportáž: ŠKODA Svätojurský MTB maratón je späť

Reportáž: ŠKODA Svätojurský MTB maratón je späť

Obľúbený maratón sa vrátil po vynútenej trojročnej prestávke a je rovnaký, ak nie ešte lepší, ako si ho pamätáme. Moje zážitky, očistené od blata, som sa rozhodla spísať v krátkom článku.
Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
keyboard_arrow_up