V brazílskom Araxá si slovenskí cyklisti pripísali na konto 220 UCI bodov do olympijskej kvalifikácie

V brazílskom Araxá si slovenskí cyklisti pripísali na konto 220 UCI bodov do olympijskej kvalifikácie

Na pretekoch, ktoré sa konali v dňoch 6.-8.3.2015 v brazílskom Araxá, získali naši horskí cyklisti Michal a František Lami ďalších 220 UCI bodov do olympijskej kvalifikácie. Počas etapových pretekov viackrát vystúpili i na stupne víťazov.

Na etapové preteky UCI SHC, bodovo hodnotené takmer ako Majstrovstvá Európy, odcestovali bratia Lamiovci bez nášho najlepšieho horského eliťáka – Martina Haringa, ktorý mal v tom čase klubové povinnosti. Darilo sa im výborne, o čom svedčia i dôležité body, ktoré okrem svojej kategórie pripisujú i na konto Slovenska ako krajiny v druhom kvalifikačnom roku pred olympiádou v Riu. Prvý deň pretekov bola na programe časovka na trati dlhej 5,4km, v ktorej Michal prišiel do cieľa 2. a Franišek 6. V druhej etape sa išiel shorttrack s vyraďovacími jazdami a finále. Išlo sa veľmi rýchlo, víťazný Brazílčan Luiz Henrique Cocuzzi (Scott/Shimano/Lar) mal priemer 28km/h. Chalani sa vo výsledkovej listine posunuli o pár miest dolu, keď starší z bratov skončil ako 6. a mladší 13. Nedeľné XCO preteky však priniesli vytúžené víťazstvo. Už od začiatku sa na čele pretekov usadil Michal spolu s najlepším Brazílčanom Avancinim, sledovaní skupinkou, v ktorej nechýbal ani druhý z bratov. „Pôvodne sa malo ísť až 6 kôl, no po tom prvom sa spustil silný lejak sprevádzaný hromobitím, a tak sa hlavný rozhodca rozhodol ukončiť preteky už po 3.kole,“ priblížil situáciu Michal Lami. „Medzi pretekármi bol zmätok, ukončenie nebolo jasne oznámené. Keď som uvidel cieľovú vlajku, pridal som a podarilo sa mi zvíťaziť o desatinu sekundy pred vedúcim Brazílčanom.“ V poslednej etape sa výborne išlo i Františkovi, ktorý prešiel cieľovou páskou ako 4.v poradí.

Vynikajúce miesta obsadili i v celkovom poradí pretekov – Michalovi patrí 2. pozícia, jeho bratovi Františkovi 8.miesto, ktorým sa zároveň postavil na najvyšší stupeň víťazov v kategórii U23. Pretekalo sa v náročných podmienkach, v Brazílii v tomto čase vrcholí leto, vlhkosť vzduchu 90%, mimoriadne silné zrážky dokonca predčasne ukončili nedeľnú etapu.

Lami
Fotografie: Zlatá medaila Michala Lamiho z poslednej etapy, stupeň víťazov po prvej etape, víťaz Michal Lami s miestnymi fanúšikmi
Autor fotografií: p. Lamiová


Jazdci potvrdzujú svoje miestenky do Ria

„Chalani pokračujú v úspešnej sezóne a na každých pretekoch potvrdzujú svoje miestenky do Ria,“ vyjadril radosť nad ich úspechom Ján Žilovec, predseda komisie pre horskú cyklistiku a zároveň viceprezident SZC. „Kvalifikačné obdobie je náročné na financie, pretekári sa musia zúčastňovať pretekov v Európe i mimo nej, aby získali potrebný počet UCI bodov. Slovensko momentálne figuruje na 11.mieste olympijskej kvalifikácie, pričom postupuje prvých 23 krajín. Mrzí ma, že napriek týmto úspechom nie sú ich kvalifikačné výjazdy podporované aspoň čiastočne aj z rozpočtu Slovenského olympijského výboru tak, ako je to pri mnohých iných športoch. Náklady sú čiastočne hradené z prostriedkov komisie MTB XCO (iba letenky), ostatné náklady na ubytovanie, stravu, dopravu si pretekári hradia z vlastného vrecka, príp. sponzorských darov,“ dodáva.

Výsledky celkového poradia Elite: Henrique Avancini (Cannondale), Michal Lami (SVK), Rubinho Valeriano (AOO Specialized)

U23: František Lami (SVK), José Gabriel; Almeida (AOO/Specialized), Luiz Cocuzzi (Scott/Shimano/Lar)

Zdroj: Slovenský zväz cyklistiky: Tlačová správa 9/2015
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Gunn-Rita Dahle Flesja – prvá dáma cyklistiky

Rozhovor: Gunn-Rita Dahle Flesja – prvá dáma cyklistiky

Sú rôzni skvelí športovci a športovkyne, šampióni, majstri a nakoniec legendy. Jednou z nich je dáma z Nórska, ktorá je doslova synonymom horskej cyklistiky.
Rozhovor: Fotograf Michal Červený - iný pohľad na cyklistiku

Rozhovor: Fotograf Michal Červený - iný pohľad na cyklistiku

V tomto prípade cez fotoobjektív profesionálneho fotografa UCI pretekov a cyklistických tímov.
Recept na športovú dlhovekosť? Nino Schurter ju našiel.

Recept na športovú dlhovekosť? Nino Schurter ju našiel.

Tiež si kladiete otázku, ako sa je možné tak dlho udržať na vrchole v tak náročnom športe, akým je XCO? Rekord Juliena Absalona je vyrovnaný a Nino Schurter rozhodne nekončí...
keyboard_arrow_up