Reportáž: Zelená stopa SNP 2015 - Aj s prepletaním medzi bežiacimi ovcami

Reportáž: Zelená stopa SNP 2015 - Aj s prepletaním medzi bežiacimi ovcami

Na 1. septembra pre milovníkov MTB pripravilo OZ Biela stopa SNP v spolupráci s mestom Banská Bystrica, obcami Selce, Baláže a BBHS 1999 tradičnú súťaž v polmaratóne, minimaratóne a detskom okruhu. Trasa ako po iné roky viedla v Starohorských vrchoch zo Seliec cez Baláže, Kalište a Šachtičky späť do Seliec. Z celkove prihlásených 234 pretekárov sa na štart 50 km trate postavila dobrá stovka mužov, ale odvahu našlo len sedem žien.

Trať začína prechodom cez bránu ihriska a ostrým zabočením vpravo. Nasleduje stredne náročný výšlap po úzkej ceste vedúcej na lúky. Tento úsek je pomerne problémový, nakoľko je ešte celý peletón pokope a vždy sa v ňom nájdu aj priveľa nabudení jedinci. Mne sa podarilo na lúky vyštverať pomerne bez kolízií, ale za sebou som počul nejaké pády a šťavnaté nadávanie. Snáď by bolo do ďalšieho ročníka vhodnejšie nedávať spoločný štart strednotratiarov s hobbíkmi.



Prvý pre mňa úsmevný zážitok sa prihodil hneď pri prejazde prvej lúky. Ako si točím zaradený v jednom vláčiku pretekárov, zbadám v protismere idúci druhý vláčik. Čo sa deje? Čo ich naháňa dáky zúrivý býk, keď proti nám tak uháňajú,? Ale nie. Zabudli odbočiť a preto sa oproti nám vracajú. O druhý, sa po krátkom čase postaral kŕdeľ oviec idúcich po poľnej ceste. Nuž čo, obiehali sme ho po tráve. Zrazu valach zakričal na psa a ten začal duriť ovce na lúku. Preplietanie sa medzi bežiacimi ovcami a nespadnúť, bolo viac menej vecou šťastia ako bikerskej techniky. Chvíľku sme si ešte dobre pojazdili po lúkach s nízkou trávou. Zrejme sa o ňu postarali tie ovečky. Dobrá nálada ma však prešla po príchode pod zjazdovku. Niektorí sa do nej pustili na dvoch kolesách, niektorí tlačili už zdola. Bola síce pre väčšinu z nás vyšliapateľná, ale po nej nasledovalo ešte 40 km. Ja som preto volil kompromis a najstrmšiu časť som išiel povedľa bicykla.


Lúčne trasy však po 10 kilometroch skončili a my sme sa ponorili do lesa. Z jednej stránky síce dobre, že sme unikli pred silným slnkom, ale z druhej stránky zle. Že prečo? Úmorne dlhá a pre mňa monotónna časť po lesných zvážniciach. Našťastie ma však dobehol jeden známy a zo pár kilometrov sme potom viac rečnili ako šliapali.

Zjazdy po tých zvážniciach neboli príjemné. Dlhodobé sucho urobilo svoje a ich povrch bol pokrytý prachom, drobnými kameňmi a miestami uvoľnenou šotolinou. Pri vyššej rýchlosti v zákrutách neustále hrozilo bočné podšmyknutie.


Po výstupe z Kalištia na hrebeňovku z Donovál na Šachtičky sme stretávali pomerne veľa turistov a rekreačných cyklistov. Cesta však bola pomerne široká a v pohode sme sa míňali. Ako sa zbehlo do Seliec, prekvapilo ma na dedinskej asfaltke ešte záverečné stúpanie. Ráno sme ho prechádzali autom, nebolo pre mňa vtedy ešte také strmé. Z križovatky na vrchu sa zrazu ozvalo povzbudzovanie policajtov. Vyprovokovalo ešte vydať posledné sily. No okrem nich náš pretek nikoho v dedine zjavnejšie nezaujímal.

Tejto akcii, podľa mojej mienky, nič nechýbalo. Snáď len čapovaná kofola a víťazom aspoň diplom na pamiatku.



Video: Zelená stopa SNP 2015



Výsledky
http://www.sportsofttiming.sk/sk/zavod/overview/1654

Fotografie
http://bon1.rajce.idnes.cz/
http://bbonline.sk/foto-cyklisti-sa-na-zelenej-stope-vydali-spoznavat-partizansku-republiku/
report_problem Našiel si v texte chybu?

Merida - Zelená stopa SNP

calendar_today 01.09.2015
label MTB maratón
place Selce (Slovensko)

GaliPet 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
Pozvánka: Škoda MTB Maratón Rajecké Teplice – majstrák neďaleko Žiliny

Pozvánka: Škoda MTB Maratón Rajecké Teplice – majstrák neďaleko Žiliny

Stálica v pretekovom kalendári v krásnom prostredí Rajeckej Doliny a Lúčanskej Malej Fatry napíše ďalší ročník a my tam nesmieme chýbať.
Pozvánka: Apríl – preteky už klopú na dvere

Pozvánka: Apríl – preteky už klopú na dvere

Zimná príprava je za nami a nastal čas pretaviť hodiny tréningu v pretekoch.
keyboard_arrow_up