Test: Odolné cross-mountain tretry Shimano SH-XM700

Ak je človek aktívnym mtbikerom, čiže jazdí spevnené a nespevnené lesné cesty, zvážnice a v neposlednom rade čoraz viac bikermi vyhľadávané traily, ak tento aktívny mtbiker chce jazdiť celoročne a má problém vybrať si správne tretry, je na správnom mieste.

Popis

Originálny popis týchto tretier znie: „Odolné cross-mountain tretry určené tak na dlhé cyklistické výjazdy, ako aj turistické pochody.“ Tretry na sebe nesú dve významné značky outdoor-u. Prvou spomínanou je značka Vibram - svetový líder v oblasti výroby vysoko výkonných podrážok z prírodnej gumy pre šport, voľný čas a prácu. Druhou značkou je Gore-tex - laminovaný materiál, ktorý je vodovzdorný, vetruvzdorný a zároveň priedušný. Kombinácia týchto dvoch značiek nie je ničím výnimočným, avšak nájsť kombináciu týchto dvoch značiek a systému SPD, už nemusí byť taká malina.


Chodidlo zafixujete pomocou šnúrok (na prvý pohľad nie veľmi kvalitných) a jedným suchým zipsom (kvalitnejšie spracovaný). Suchý zips sa ohýba v tom „jemnejšom mieste“, prechod na „drsnejšie miesto“ je posunutý zhruba o 2 cm, takže prechod nebude namáhaný a suchý zips vydrží dlhšie. Špička a boky sú potiahnuté gumenou vrstvou, tá sa tiahne až dozadu na pätu. Je zabezpečená ochrana pred vlhkosťou pri spojoch podrážky a samotnej tretry. Hmotnosť oboch tretier vo veľkosti 44 + kufrov = 935 g.


S tretrami na výjazdoch

Prvý výjazd s novými tretrami = veľké očakávania, alebo ako porovnať neporovnateľné. Keďže SPD jazdím necelý rok, prvá investícia do tretier bola v nemenovanej obchodnej sieti, značka Crivit. S SPD som nemal žiaden problém, zvykol som si rýchlo. Avšak, časom už Crivit nestačil, tak som presedlal na Shimano. Možno trochu zveličené, ale je to ako presedlať z Trabantu do Mercedesu. Podmienky pri výjazde boli typicky jesenné (aj keď je už kalendárna zima), hustá hmla, teplota 0°C. Po zakliknutí do SPD môžete cítiť veľkú kontrolu nad zaklikávaním a vyklikávaním. Chodidlo je zafixované pevne, avšak v žiadnom prípade „netŕpne“ a na žiadnom mieste nie je tlačené.



Kvalitu spracovania a použitých materiálov je naozaj cítiť. Dve hodiny jazdenia preverili Gore-tex materiál. Padajúca hmla, ktorá bola na 80% prejdenej trasy, prevažne asfalt a šotolina, ostatných 10% bolo tlačenie do bahnitého kopca (miestami vysoká, mokrá tráva), aby sme zvyšných 10% zjazdili zamrznutou lesnou zvážnicou. Tieto podmienky dali tretrám zabrať, avšak chodidlá ostali počas celého výjazdu v absolútnom suchu a teple. Samozrejme, s klasickými ponožkami budete pociťovať chlad, preto je vhodné zvoliť správne ponožky – tzv. termoponožky s ovčou vlnou Merino. Takto vybavené chodidlo bude zaručene v teple. Vibram podrážku určite oceníte pri tlačení do riadnych kopcov. Dezén sa zahryzne aj do ťažkého terénu, a tak získate väčšiu stabilitu. Dezén podrážky je dosť výrazný, kufor sa tam s prehľadom skryje, čiže pri bežnom chodení nebudete „klopkať“.


Ďalším testom, skúškou pre tretry, boli mínusové teploty. Nedávno boli dni „na horniakoch“ v znamení teplôt od – 5°C po -15°C, takže človek mal aspoň istotu, že sa nezablatí. Základom výjazdu do takýchto podmienok je správne zvolené oblečenie. Navliekam teda termoponožky (28% Merino vlny). Teplota na začiatku výjazdu bola - 6°C (13:30). Vyrážam v ústrety stúpaniu dlhému 8 km. Po polhodine krútenia mám natočených 8 km, teplota -7°C, začínam cítiť chlad na palcoch. Zoskakujem z bicykla, mierna rozcvička na slnku na prekrvenie prstov, pokračujem ďalej. Slnko veľmi na tejto trase nesvieti, prevažná väčšina km je po tieni. Po hodine a pol kontrolujem teplotu, -9°C, dorazil som na najvyšší bod trasy, palce na nohách je už poriadne cítiť. Domov ma čaká obľúbený trail, po polhodinke som opäť doma. Jediné miesto, na ktorom som cítil silný chlad, boli palce. Avšak po 5 minútach v teple domova sa palce aklimatizovali. Pre úplnosť dodám, že výjazd som išiel bez návlekov. (Poznámka redakcie: Bikovanie v zime: 4. časť - Chlad na nohy - zimný nepriateľ číslo jedna.)


Plusy

  • Vibram podrážka.
  • Gore-tex výstuž.
  • Mohutný vzhľad.
  • Výška dezénu podrážky.
  • Pevné „viazanie“.
  • Do teploty -1/-5°C (v prípade potreby aj s návlekmi), budu ideálne, pričom v nižších teplotách to nebude ideálne na dlhé výjazdy.

Mínusy

  • Veľkosť 43 je v skutočnosti 42.
  • Cena 139 € (subjektívny pohľad)


Zhodnotenie

Shimano SH-XM700 sú určite dobrou voľbou pre aktívnych ľudí. Sú vhodné nielen na MTB, ale aj na turistiku. Tretry som vyskúšal zatiaľ len v chladných jesenných podmienkach a v poriadne mrazivom popoludní. Pravdou je, že tieto tretry vás pred silným mrazom úplne neochránia, avšak v kombinácii s návlekmi môže vzniknúť celkom komfortné jazdenie. Cez leto môže byť hranica komfortu chodidiel posunutá, nakoľko v nich môže byť dosť teplo. Vrchná vrstva je perforovaná, ale pri 30°C to už nemusí byť postačujúce. Za už spomínanú cenu 139 € tieto tretry kúpite v rôznych e-shopoch. Odporúčam kupovať tieto tretry o číslo väčšie ako zvyčajne.

Viac informácií na stránke: http://www.shimano-lifestylegear.com/gl/fw/products/tour/016sh_xm7.php?pSccontentsPro
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Shimano SH-XC 702 – efektivita za rozumnú cenu

Test: Shimano SH-XC 702 – efektivita za rozumnú cenu

Pretekárska obuv od japonských dizajnérov dokáže prekvapiť a ponúknuť vlastnosti, pre ktoré sú ich tretry medzi jazdcami veľmi obľúbené.
Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

Dobrý pomer vlastností zo sveta cestnej aj horskej cyklistiky, spojených s pohodlím a výkonom. To vôbec neznie zle. Ako sa jazdí v tretrách Kuro Tech a kde majú limity?
Test: Shimano GE500 – je nové automaticky aj dobré?

Test: Shimano GE500 – je nové automaticky aj dobré?

Shimano predstavilo nedávno nový modelový rad topánok pre gravity disciplíny. Aké sú medzi nimi rozdiely a ako dopadne tretra pri solídnom teste v teréne?
keyboard_arrow_up