Test: Shimano GE500 – je nové automaticky aj dobré?

Shimano predstavilo nedávno nový modelový rad topánok pre gravity disciplíny. Aké sú medzi nimi rozdiely a ako dopadne tretra pri solídnom teste v teréne?

V ponuke nájdete 2 modelové rady – GE vs. GF alebo inak Gravity enduro vs. Gravity flat. Nášľapné pedále vs. tie voľné (flat). My sa v tomto článku zameriame práve na modelový rad GE 500, a teda tretry určené pre nášľapné pedále.

Technológie

Každý model z radu GE má spoločné niektoré technológie. Tie si postupne predstavíme, ale rovnako ich aj otestujeme.

Shimano GE500 skúsenosti

Medzipodrážka TORBAL 2.0

Medzipodrážka je navrhnutá tak, aby poskytovala lepšiu tuhosť a pružnosť v rôznych častiach topánky. Stred topánky zostáva tuhý, zatiaľ čo bočné časti sú flexibilnejšie. To by malo zvýšiť efektívnosť šliapania a zlepšiť stabilitu, ako aj kontrolu pri jazde.

TORBAL 2.0 obsahuje (viditeľné) štrbiny na vonkajších okrajoch medzipodrážky a zároveň spolupracuje s viacvrstvovou hubovitou penou EVA pod medzipodrážkou. To umožňuje topánke ohýbať sa a absorbovať pohyby na oboch stranách, čo by malo viesť k lepšiemu tlmeniu a kontrole.

enduro tretry, tretry na enduro

Podrážka ULTREAD GE

Podrážka má v podstate 2 úlohy. Grip z kopca počas zjazdu, ako aj počas chôdze mimo bicykla. Masívnejší dezén a rozšírený kanál (kde sa nachádza kufor) s agresívnejším vzorom na špičke a päte by mal ponúkať lepšiu trakciu.


Vrstvená EVA pena

Vrstvená EVA pena má za úlohu absorbovať nárazy pri jazde na bicykli ako aj pri chôdzi.

3 modely a základné rozdiely

GE 900

Najvyšší model GE 900 sa ako jediný z tohto modelového radu uťahujete BOA systémom. Podrážku ULTREAD a medzipodrážku TORBAL má rovnakú ako lacnejšie modely, avšak tuhosť podrážky (na úrovni 7) zvyšujú v tomto prípade aj karbónové vlákna. Materiál vrchnej časti topánky je syntetická koža. Tento model má ako jediný, okrem BOA systému, taktiež aj neoprénový golier na členku, ktorý zachytáva nečistoty.

Shimano GE500 review

GE 700

Na strednom modeli GE 700 nájdeme rovnaký materiál vrchnej časti topánky ako pri vyššom modeli (syntetickú kožu), avšak bez BOA systému a neoprénového goliera. V medzipodrážke absentujú aj karbónové vlákna, čím je tuhosť podrážky na úrovni 6. Podrážka ULTREAD a medzipodrážka TORBAL sú pri tomto modeli samozrejmosťou.

Shimano GE500 recenzia

GE 500

Tieto topánky nemajú vrchnú časť zo syntetickej kože, ale zo sieťoviny. Nájdeme tu taktiež technológie ULTREAD a TORBAL, pričom tuhosť podrážky je na úrovni 5. Topánky majú iba polovičnú dĺžku EVA podrážky.

enduro tretry

GE 500 v teréne: osvedčili sa technológie?

Pri prvom testovaní týchto topánok som vedel iba to, že ide o novinku. Absolútne som nemal žiadne informácie, akými technológiami sú tieto topánky vybavené a čo od nich očakávať. Je to moja overená metóda testovania, aby som si nič o produkte a technológiách nenamýšľal a aby bol test čo najúprimnejší a dôveryhodný.

Shimano GE500, enduro tretry

Prvé pocity

  1. Topánka sedí na nohe výborne, musel som si však trochu viac utiahnuť šnúrky. Tým pádom boli dlhšie, takže som ich musel zložiť pod pásik.
  2. Ten som si utiahol, avšak tento úkon je trochu obtiažnejší, nakoľko ide pásik iba z jednej strany na druhú. Nie je tam spona, cez ktorú by sa pásik prevliekol a dal napnúť.
  3. Materiál a farba je veľmi pekná, ale čo sa stane s topánkou v blate? Uvidíme...
  4. Podrážka má veľmi masívny dezén a dlhý stredný kanálik okolo kufra. Perfektné pre chôdzu – najmä na enduro pretekoch (napr. Blinduro), kde si treba raz za čas vyšliapať aj nejaký ten kopec. Akonáhle je trochu blatisto, s bežnými podrážkami toho veľa nezvládnete.

Shimano GE500

Ako sedí topánka na nohe?

S tretrami som jazdil najmä na endure, občas na ebiku a taktiež boli asi 10 dní v bikeparkoch.
...nenechá jazdca v štichu ani vtedy, ak treba potlačiť bicykel hore kopcom.
Teda, dovolím si tvrdiť, že som ich solídne otestoval. Ako som spomínal, noha sedí v topánke perfektne. Samozrejme, pred kúpou odporúčam topánku vyskúšať. Jedinou výhradou je pásik, ktorý začína na jednej strane a končí na druhej, čím sa ťažšie priťahuje. Rovnako to môže mať vplyv aj na životnosť, keďže je prišitý tam, kde sa topánka stretáva s kľukou.

Shimano GE500

Ochrana

Topánky majú z môjho pohľadu ideálny pomer komfortu, hmotnosti (399 g pri veľkosti 42) a ochrany. Nie sú to najodolnejšie topánky, aké som testoval, avšak zavadil som nimi počas jazdy o nejeden kameň a koreň. Na prstoch náraz cítiť bol, ale ochrana bola dostatočná. Bočná strana topánky (kde sa stretáva s kľukou) je vyvýšená, ale materiál je tam rovnaký ako na celom zvršku topánky (sieťovina), a tak skôr či neskôr príde k jeho opotrebeniu.

Shimano GE500

Materiál

Tu som bol pri testovaní trochu skeptický. Materiál je zo sieťoviny, ktorá vyzerá pekne, no mal som obavy, čo sa s topánkou stane pri jazde v blate. Obavy sa naplnili. Počas jazdy v bikeparku Semmering síce veľmi nepršalo, no spod predného kolesa mi striekala voda a blato. Áno, takáto topánka asi nebude určená do mokrých podmienok, ale nikdy neviete, či neprejdete v rýchlosti cez mláku alebo náhodou nespŕchne. Mokro v ponožke som začal cítiť už po dvoch jazdách, pričom topánkam trvalo dlhšie, kým vyschli. Teda, pokiaľ jazdíte v premenlivých podmienkach a nechcete mať veľa párov tretier, odporúčal by som vyšší model GE 700, kde už nájdeme syntetickú kožu.

Shimano GE500 test, Shimano GE500 recenzia

Podrážka

V prvom rade musím pochváliť agresívny vzor topánky. Podstatne lepšie sa s tretrou chodilo pri strmších úsekoch, kde som tlačil bicykel do kopca, bolo taktiež cítiť dostatok gripu. Na druhej strane, topánka bola dostatočne tuhá pre efektívne šliapanie do pedálov.

Technológie – je to naozaj tak?

Musím uznať, že akonáhle som si čítal popis technológií na stránke výrobcu – teda absorbovanie nerovností, efektivita pedálovania a dokonca prirovnanie medzipodrážky TORBAL 2.0 k pruženiu - spozornel som. Nijak obzvlášť extrémne pohlcovanie nerovností som nezaznamenal, to je fakt. Neviem, či som na tieto zmeny iba menej citlivý, alebo som tretru netestoval až do úplných extrémov, no možno by bolo rozdiel oproti klasickej tretre cítiť pri celodenných alpských výjazdoch.

Shimano GE500

Zhrnutie

Topánka GE 500 sa mi osvedčila ako výborná enduro tretra, ktorá nenechá jazdca v štichu ani vtedy, ak treba potlačiť bicykel hore kopcom. Tretra má dostatočnú ochranu, ktorú som otestoval. Materiál tretry je určený skôr na sucho, takže v prípade, ak radi jazdíte v premenlivom počasí, odporúčal by som sa pozrieť na vyšší alebo iný model. Na našom MTBIKER shope ich aktuálne nájdete za cenu 94,99 €.
Zdroj fotografií: archív autora
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
tomasmartinak 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Shimano SH-XC 702 – efektivita za rozumnú cenu

Test: Shimano SH-XC 702 – efektivita za rozumnú cenu

Pretekárska obuv od japonských dizajnérov dokáže prekvapiť a ponúknuť vlastnosti, pre ktoré sú ich tretry medzi jazdcami veľmi obľúbené.
Test: Shimano S-PHYRE SH-XC902 - tretry, ktorým verím roky

Test: Shimano S-PHYRE SH-XC902 - tretry, ktorým verím roky

Opäť som vyskúšal najvyšší horský model tretier Shimano, už som nespravil chybu, ako naposledy. Názor o kvalite značky sa dá spraviť aj z fotiek na konci testu.
Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

Dobrý pomer vlastností zo sveta cestnej aj horskej cyklistiky, spojených s pohodlím a výkonom. To vôbec neznie zle. Ako sa jazdí v tretrách Kuro Tech a kde majú limity?
keyboard_arrow_up