Novinka Shimano: Di2 technológia vystúpila na DEORE XT level

Niekde medzi profesionálnymi pretekármi a víkendovými jazdcami nájdete skupinu veľmi skúsených horských cyklistov, ktorí investujú hodiny a hodiny do tréningov a vylepšovania svojich schopností. Ide o amatérskych pretekárov a práve na týchto jazdcov myslelo Shimano pri vyvíjaní DEORE XT Di2 M8050i.

Technológia pre zmenu k pohodlnejšiemu jazdeniu

Dva roky po zahájení prvého, komerčne dostupného elektronického radiaceho systému pre horské bicykle na svete prináša SHIMANO výkon a technológiu na dostupnejšiu úroveň.

Stlačením tlačidla a pomocou jednej páky teraz zmeníte prevod s ešte lepšou presnosťou, rýchlosťou a precíznosťou. Keď sa na trati náhle objaví prudké stúpanie, hnací mechanizmus DEORE XT bude reagovať na každý váš podnet. Ak ruky trpia zo zovretia pák, ľahký dotyk Di2 tlačidla je všetkým, čo potrebujete k prechodu na efektívnejší prevod. A spolu s technológiou Synchro Shift, ktorá upravuje predný prešmyk a líniu reťaze automaticky, budete mať vždy možnosti správneho prevodu na rýchle prepínanie medzi ťažkým stúpaním, technicky náročným klesaním čí adrenalínovými pretekmi.


Podobne ako mechanická prehadzovačka SHIMANO DEORE XT M8000, tak aj DEORE XT Di2 M8050 obsahuje technológiu Shadow RD+, ktorá je určená na odstránenie skákania reťaze a udržania reťazí na ozubených kolieskach v rôznych typoch terénu, čo vedie k oveľa stabilnejšiemu stupňu radenia.

Deore XT Di2 v plnom nasadení


Nové bezdrôtové pripojenie

Najpriekopníckejšiu technológiu na DEORE XT Di2 M8050 predstavuje nové bezdrôtové Bluetooth pripojenie na Shimano E-TUBE program, ktorý systém Shimano využíva na nastavenie a kontrolu fungovania Di2 radenia. Cez technológie Bluetooth môžu jazdci a mechanici bezdrôtovo komunikovať s ich počítačom, tabletom alebo smartfónom prostredníctvom SC-MT800 displeja systémových informácií a novej batérie. Tak ako umožňuje bezdrôtové nastavenie v dielni, umožňuje aj jazdcom prestavovanie podľa ich meniacich sa preferencií priamo na trati prostredníctvom aplikácie v ich smartfónoch.

Okrem iného, bezdrôtový Shimano D-FLY Data Management systém umožní jazdcom vidieť batériu a prevodovú informáciu na displeji kompatibilného zariadenia tretej strany (napr. cyklopočítači). Táto technológia prichádza s DEORE XT Di2 komponentami a bude dostupná ako modernizácia súčasného SHIMANO XTR Di2, buď so SC-MT800 alebo SCM9051 displejom systémových informácií a novou internou alebo externou batériou.

Komponenty pre dobrodružstvo


Poctivo testované profesionálmi


Čo sa týka samotných komponentov, vývoj DEORE XT Di2 M8050 sa sústredil na hnací mechanizmus.

SW-M8050 predné a zadné FIREBOLT riadenia sú dizajnované tak, aby poskytli jednoduché ovládanie a presné radenie s ergonomickou otočnou akciou, krátkou akciou jedného kliku a možnosťami ľahkého viacnásobného radenia. Umiestnenie radiaceho tlačidla FIREBOLT je prispôsobovateľné a môže byť umiestnené presne v miestne prirodzeného odpočinku jazdcovho palca. To vám umožní radiť rýchlejšie a prispôsobovať vašu silu ako nikdy predtým.

Len jedno radenie

Vďaka technológii SYNCHRO SHIFT, ktorá je obsiahnutá v radení, sa môžu jazdci spoľahnúť len na jedno radenie, ktoré sa postará o zmeny predných aj zadných prevodov. Nastaviteľná radiacia mapa znamená, že jazdci si môžu naprogramovať presný prevodový pomer, pri ktorom sa Di2 automaticky posunie v prevodoch pri stúpaní na veľké koliesko alebo pri klesaní na malé koliesko prevodov. Bez ohľadu na to, aký prevodový pomer si zvolíte, koncepcia Shimano Rhythm Step zabezpečí, že jazdci urobia minimálny počet dodatočných krokov, keď menia prevod hore alebo dolu, umožňujúc jazdcovi udržiavať pravidelný rytmus a plynulý štýl jazdy.


Radenia sú navrhnuté tak, aby harmonizovali s SC-MT800 displejom systémových informácií, RD-M8050 zadnou prehadzovačkou a FD-M8070 predným prešmykom. SC-MT800 displej systémových informácií nielenže zobrazuje jazdcov prevod a úroveň batérie, ale je aj kontrolným bodom pre ovládanie pohotovostného nastavenia, funkciu reštartu, bezdrôtového nastavenia radenia rýchlosti a funkcie SYNCHRO SHIFT cez počítač, tablet alebo smartfón.

FD-M8070 predný prešmyk a RD-M8050 zadná prehadzovačka zabezpečujú presné a stabilné radenie vyvinuté pre XTR Di2 komponenty. Počítačom riadená automatická pohotovosť na prednom prešmyku udržuje ľahký chod hnacieho mechanizmu. Medzitým, na zadnej strane sú zmeny hladké, a to aj pri vysokých zaťaženiach, strmých svahoch alebo keď sú kazety špinavé od bahna. Motory prehadzovačky sú dvakrát tak výkonnejšie ako na Dura-Ace a Ultegra Di2, aby zabezpečili presné radenie v ťažkých podmienkach.

Zadná prehadzovačka váži 329g je kompatibilná s kazetou CS-M8000 11-46T (1x11) a 11-40T/11--42 (2x11). Predný prešmyk váži 150g s rozsahom 38-34T pre 2x11.


Výkon a životnosť

Výkon batérie je totožný s výkonom XTR Di2. Podáva výkon na minimálne niekoľko stoviek kilometrov pri silnom zaťažení (napr. veľa radenia cez tri prevodníky plus kontrola pomocných zariadení). Vizuálny LED displej indikuje dobitie batérie a LED obrazovka sa vypne po pár sekundách nečinnosti, aby sa šetrila batéria. Ak zistíte, že batéria je vybitá, nabíjanie trvá približne 90 minút a interná batéria funguje na jednoduchej prevádzke pripojenia, takže môže byť jednoducho vymenená.

Životnosť je ako pri komponentoch XTR Di2. Uzavretý, vode odolný systém znamená, že elektronické signály DEORE XT Di2 odolajú bahnu, vode a špine aj v tej najhoršej zime. Navyše, bez akýchkoľvek obáv o skríženie reťaze, natiahnutie kábla alebo úpravy káblov, zmeny prevodu budú vždy presné.

Komponenty Shimano DEORE XT Di2 budú dostupné od septembra 2016.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Nové modely okuliarov Shimano – vidieť nevídané PR článok

Nové modely okuliarov Shimano – vidieť nevídané

Na cestách číha mnoho skrytých prekážok. Obzvlášť ak je ostré svetlo alebo, naopak, šero. Vtedy je vyhýbanie sa prekážkam obtiažnejšie. Ako to vyriešilo Shimano?
Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

RockShox patrí dlhoročne medzi lídrov na trhu s odpružením. Po minuloročnom update vidlíc Pike, Lyrik a ZEB prišli na rad aj cenovo dostupnejšie alternatívy.
SRAM a Shimano – môže sa mixovať a čo tým získame?

SRAM a Shimano – môže sa mixovať a čo tým získame?

Je možné medzi sebou MTB sady mixovať a prečo by ste to vlastne robili? Na to skúsim odpovedať na základe vlastných skúseností.
keyboard_arrow_up