Giro d´Italia: Víťazom 16. etapy Valverde, Kruijswijk zvýšil náskok

Triumfom Španiela Alejandra Valverdeho z tímu Movistar sa skončila 16. etapa cyklistických pretekov Giro d´Italia, ktorá mala štart v Bressanone a po 132 km vrcholila v Andale. Po takmer troch hodinách v sedle bicykla (2:58:54 h) 36-ročný univerzál Valverde zdolal svojich súperov v úniku Holanďana Stevena Kruijswijka (LottoNL-Jumbo) a Rusa Ilnura Zakarina (Kaťuša) a tešil sa vôbec z prvého etapového triumfu na Giro d´Italia v kariére.

Zakarin už vypustil záverečný špurt a došiel do cieľa s mankom 8 sekúnd na víťaza. Najväčšie prekvapenie tohtoročného Gira Kruijswijk opäť zvýšil svoj náskok na čele pretekov, pred Kolumbijčanom Estebanom Chavesom má k dobru už 3 minúty. Tretí Valverde zaostáva o 3:23 min.


Po dni voľna čakala na pelotón ďalšia etapa s prívlastkom horská. So 132 km bola zároveň najkratšia v programe tohtoročného Gira a skrývala dve dlhé stúpania II. kategórie Passo della Mendola (dĺžka 14,8 km, max. sklon 10%) a Fai Della Paganella (10,25 km, max. 15%) a potom ešte cieľové III. kategórie do Andala. Favoriti sa už v polovici etapy rozdelili do dvoch hlavných skupín, pričom vpredu chýbal druhý muž priebežného poradia Kolumbijčan Esteban Chaves (Orica-GreenEdge) a tiež piaty Poliak Rafal Majka (Tinkoff). Osmička vpredu vrátane ružového Holanďana Kruijswijka mala 15 km pred cieľom k dobru len 20 sekúnd a dvojica Chaves - Majka sa neskôr dotiahla na lídrov pretekov. Vpredu sa potom sformovala silná trojica Ilnur Zakarin (Kaťuša), Alejandro Valverde (Movistar), Steven Kruijswijk (Lotto-NL Jumbo), ktorá sa prvá ocitla na vrchole Fai Della Paganella 10 km pred cieľom. Vzadu v najstrmších častiach stúpania zaútočil Chaves a výraznejšie zaostal Vincenzo Nibali (Astana). Bývalého šampióna Gira Nibaliho v samom závere etapy postihla kríza a do cieľa prišiel s mankom 1:47 min na 11. mieste. Stálo ho to pokles v celkovej priebežnej klasifikácii z tretieho na štvrté miesto s odstupom 4:43 min a druhý triumf na Gire sa mu začína výrazne vzďaľovať. Náskok 28 sekúnd 5 km pred páskou dával vedúcemu triu Valverde - Kruijswijk - Zakarin reálnu šancu na dotiahnutie svojho úsilia do úspešného konca. Do posledného kilometra už po rovine vchádzala trojica lídrov spoločne, ale záverečný špurt si bezpečne postrážil skúsený Valverde.


Jedným z čestných hostí v cieli etapy bol aj skvelý nórsky zjazdár Aksel Lund Svindal, ktorý má práve v Andale jednu zo svojich rezidencí. V stredu čaká na pelotón 196 km z Molvena do Cassano d´Adda, pričom druhá polovica tejto etapy sa pôjde po takmer úplnej rovine.



Výsledky - Giro d´Italia 2016

16. etapa (Bressanone - Andalo, 132 km): 1. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar 2:58:54 h, 2. Steven Kruijswijk (Hol.) LottoNL-Jumbo - rovnaký čas ako víťaz, 3. Ilnur Zakarin (Rus) Kaťuša +8 s, 4. Diego Ulissi (Tal.) Lampre-Merida +37, 5. Bob Jungels (Lux.) Etixx - QuickStep +37, 6. David López (Šp.) Sky +38,...9. Rafal Majka (Poľ.) +50,...11. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana +1:47.

Poradie po 16. etape: 1. Steven Kruijswijk (Hol.) LottoNL-Jumbo 63:40:10 h, 2. Esteban Chaves (Kol.) Orica-GreenEdge +3:00 min, 3. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +3:23, 4. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana +4:43, 4. 5. Ilnur Zakarin (Rus.) +4:50, 6. Rafal Majka (Poľ.) Tinkoff +5:34.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Ostrov Elba – malý/veľký (nielen) cyklistický raj – 3. časť

Ostrov Elba – malý/veľký (nielen) cyklistický raj – 3. časť

Ak niečo zrelo ako víno, tak to bol tento článok. Keď som pred dvomi rokmi dopísal druhú časť, vôbec som nepočítal s tým, že trilógiu dokončím až dnes.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Video: Najlepšia cyklo výstava v Európe? Italian Bike Festival 2023

Video: Najlepšia cyklo výstava v Európe? Italian Bike Festival 2023

Na najznámejšej výstave Eurobike neboli posledné ročníky ideálne. Svetových značiek, ktoré zaujímajú bežných cyklistov, ubúdalo, stále viacej vystavovateľov pochádzalo z Ázie.
keyboard_arrow_up