Kortizón, EPO aj krvné transfúzie, kedysi realita v Rabobanku na TdF

Kortizón, EPO aj krvné transfúzie, kedysi realita v Rabobanku na TdF

Keď sa v roku 2013 holandský cyklista Michael Boogerd priznal k dopingu a začal detailne popisovať aplikáciu EPO, krvných transfúzií čí kortizónov v posledných desiatich rokoch svojej kariéry, jeho bývalý tímový kolega a zároveň krajan v Rabobanku Thomas Dekker (32) zostal ticho. Maximálne utrúsil: "Môžete sa spýtať čokoľvek, ale ja nič nepoviem." To už ale neplatí.

Kniha: Thomas Dekker, môj boj!

Prešli tri roky. Dekker, ktorý predtým pauzoval pre doping, ukončil kariéru a napokon sa rozhodol napísať knihu s názvom: "Thomas Dekker, môj boj!" A v nej je zrazu všetko inak. Holanďan detailne opísal život na Tour de France 2007 so svojím spolubývajúcim Boogerdom, kortizón či infúzie denne na raňajky, zneužitie terapeutických výnimiek, či prostitútky na izbe. "Kortizón sme vtedy užívali každý deň. Meno produktu bolo Diprofos a mali sme na to medicínske povolenie. S kortizónom sme mali v pretekoch väčšiu výdrž a okrem toho som bol vysoký a chudý. Mal som pri výške 188 cm iba 68 kíl. Nikdy predtým som tak dobre nevyzeral," uviedol Dekker v spovedi aj na webe Cyclingnews. Holanďan neopomenul často využívané metódy krvného dopingu, ktorý jemu a Boogerdovi v krvných konzervách sprostredkoval rakúsky manažér Stefan Matschiner a osemkrát počas TdF 2007 injekčne aplikoval.

Dekker tvrdí, že do roku 2014, keď sa zmenil systém povolenia terapeutických výnimiek pre cyklistov, sa bralo zneužívanie kortikosteroidov ako samozrejmosť. Napríklad v roku 1999 sa Lance Armstrong zachránil pri dopingovej kontrole tak, že mu zistený kortizón povolili v rámci terapeutickej výnimky, ktorej platnosť už dávno vypršala. Hoci v roku 2006 zatriasla cyklistickým svetom španielska dopingová pliaga pod názvom "Operacion Puerto", Dekker tvrdí, že štandardné postupy so zakázanými látkami sa vo svetovom pelotóne zmenili len veľmi málo.

Jeho ciele pre rok 2014


"Tour de France sa vtedy začínala v Londýne. Vo štvrtok pred sobotňajším štartom sme zrazu mali v tíme kontrolu od UCI. Môj hematokrit (podiel červených krviniek v celkovom objeme krvi - pozn. SITA) mal hodnotu 45 bodov, Michaelov 50 a to bola hraničná cifra. Ak by to bolo ešte o bod viac, neprešiel by cez dopingovú kontrolu. Preto mu lekári v tíme každé ráno o šiestej podávali infúzie s vodou, ktoré znížili hodnotu hematokritu o dva až tri body," vysvelil vtedy 22-ročný Dekker.

Neštítil sa napísať ani podrobnosti o tom, ako si spolu s kamarátom krátili čas na hotelovej izbe do začiatku pretekov. "Nudili sme sa, popíjali víno, ale to nám nestačilo. Tak sme si zavolali eskortnú službu cez internet. Prišli dve baby z východnej Európy, ktoré v skutočnosti nevyzerali tak dobre ako na fotkách. Boli sme s Michaelom trochu sklamaní," zaspomínal si Dekker.

Dekker v symbolickej reklame


Dres Rabobanku si na Tour de France 2009 okrem Dekkera a Boogerda obliekali Rus Denis Meňšov, Španieli Óscar Freire, Juan Antonio Flecha či Nemec Grischa Niermann. Hlavnou hviezdou bol Dán Michael Rasmussen, ktorý sa neskôr stal aj lídrom celkovej klasifikácie. Po záverečnej horskej etape v Pyrenejach s cieľom na Col d´ Aubisque mal náskok 3:10 min pred Albertom Contadorom a otvorenú cestu k celkovému triumfu. Dopadol však neslávne, lebo ho vedenie tímu Rabobank predčasne stiahlo z pretekov. Prečo? Všetkým v tíme klamal o tom, čo robil pred Tour de France, utajoval miesta svojich tréningových pobytov. V skutočnosti bol až po uši v dopingu.


"Na nič sme sa ho nepýtali, ani na to, čo v skutočnosti robil v Mexiku a k čomu to neskôr viedlo. Keď však zaklopal na dvere našej izby, zbadali sme s Michaelom, že má v tvári slzy. ´Manažér Theo de Rooij ma vylúčil z Tour,´ dostal zo seba. Až dovtedy sme si mysleli, že s dopingom to všetko funguje, veď máme žltý dres lídra pretekov. Že všetky tie látky ako Dynepo, kortizón, krvné vaky, rôzne kvapky či tabletky na spanie sú v poriadku. Lebo keď ste obklopení absurditou na každom kroku, v konečnom dôsledku vám to príde ako normálne," napísal Dekker v knihe Môj boj.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
keyboard_arrow_up