Elektrobicykle – keď už ani trail a náročný terén nie je prekážka

Elektrobicykle – keď už ani trail a náročný terén nie je prekážka

Elektrobicykle sa stali postupne stabilnou súčasťou ponuky. Vývoj ale pokračuje a zďaleka sa už nejedná len o stroje určené na rýchlejšie presuny po ceste, dochádzanie do práce alebo nákupy. Ich cieľom je čoraz viac priblížiť odľahlejšie chodníčky a traily aj výkonnostne menej zdatným jazdcom.

Ak predtým bol v ponuke väčšinou len jeden ebike, dnes sa už začínajú výrobcovia špecializovať. Nie je problém zohnať model, ktorý ponúkne výborné jazdné vlastnosti vrátane pohybu v náročnom teréne. Štandardom sa pomaly stávajú aj zdvihy 160 mm, ktoré v podstate spadajú do kategórie Enduro. Geometria častokrát vychádza z osvedčených (klasických) modelov - skracujú sa zadné stavby, predstavce, uhol riadenia je položenejší. Jednoducho, ovládanie je ladené hlavne na zábavu pri ceste nadol a motor umožní užiť si tých zjazdov čo najviac.

Jazdným vlastnostiam pomáha aj čoraz väčšia integrácie pohonu a hlavne batérií – tie majú stále vysokú hmotnosť, no ich správne uloženie dokáže charakter jazdy veľmi ovplyvniť. Kapacita batérií opäť o čosi stúpla a v súčasnosti je štandard 500 Wh, čo umožní pomerne dlhú prevádzku – samozrejme, záleží od režimu, ktorý zvolíte. Pri rozumnej voľbe „pomoci“ umožnia v podstate brázdiť terén po celý deň. V tomto segmente sa celkom dobre uchytil rozmer 27,5 plus. Vďaka motoru nie je vyšší valivý odpor problém a v teréne poskytnú kolesá obrovskú dávku trakcie, komfortu a priechodnosti. Postupne sa medzi elektrobicyklami začínajú objavovať aj karbónové modely, vďaka ktorým zase o čosi klesne hmotnosť, ktorá samozrejme stále výrazne prevyšuje klasické bicykle.

Haibike SDURO AllMtn 7.0 2017

Najmä do poriadne náročného terénu je určený model SDURO AllMtn 7.0. Vďaka elektromotoru si aj menej kondične zdatní môžu užiť viac ako len jeden poriadny zjazd. Má nový elektromotor Yamaha PW-X Systém, ktorý váži menej ako jeho predchodca, má zlepšený maximálny krútiaci moment, odpich i kadenčnú krivku. Zvýšil sa aj počet západiek hnacieho systému z dvoch na štyri, čo má za následok akčnejšie reakcie. Ebike má batériu Yamaha s kapacitou 500 Wh s extra veľkým dojazdom, najmä pri použití podpory ECO+. Na poste vidlice sa nachádza model FOX 34 Float Performance so zdvihom 150 mm, ktorá spolupracuje s tlmičom Float DPS Perfomance EVOL. Vďaka motoru Yamaha je vpredu 2-prevodník, rovnako má jazdec k dispozícícii 20 rýchlostí, ktoré zabezpečuje Shimano v prevedení Deore/SLX/XT. Na poste bŕzd sa nachádza Magura MT5 vpredu (kotúč 203 mm) a MT4 vzadu (180 mm kotúč). Cena sa pohybuje okolo 4 299 € a viac informácií sa dozviete TU.


Rock Machine Blizz e70 27 +

Vďaka geometrii a širokým plášťom pluskového rozmeru 27,5 sa tento bicykel nestratí v takmer žiadnom type terénu. Osadený je elektromotorom Shimano Steps E8000. Vďaka konštrukcii ponúka tento typ najmä výbornú integráciu do rámu, vďaka čomu sú zachované pozitívne charakteristiky ovládania bicykla, ktoré prídu vhod najmä v technickejších pasážach. Rám poskytne potrebnú tuhosť napríklad vďaka predĺženým sedlovým vzperám alebo novému štandardu uchytenia zadného kolesa – Boost 148x12. Rovnako je patrný výrazný hydroforming, vďaka ktorému sa zvýšila pevnosť v miestach najväčšieho namáhania bez výrazného navýšenia hmotnosti. Vpredu pracuje vidlica Suntour Raidon so zdvihom 120 mm, pohon dodalo Shimano v prevedení SLX/Deore. Brzdy Shimano BR – M395 pracujú s kotúčmi 180/180 mm. Cena sa pohybuje okolo 3 299 € a viac informácií sa dozviete TU.


CUBE Stereo Hybrid 20 C:62 SLT 500 29

Najväčší nedostatok elektrobicyklov, teda vyššiu hmotnosť, si zobral na mušku CUBE práve pri tomto modeli. Základom je totiž karbónový rám z vlákien s označením C:62, ktorý zaručuje maximálnu pevnosť a veľmi nízku hmotnosť. Celok je ladený viac na rýchlu /športovú jazdu, čomu pomáha okrem hmotnosti aj voľba 29-palcových kolies, geometrie a hodnoty zdvihu 120 mm. Motor Bosch CX dopĺňa batéria sa kapacitou 500 Wh. Zadné odpruženie spolupracuje s tlmičom Fox Float DPS, ktorý umožňuje 3 režimy prispôsobenia – Open/Medium/Firm. Karbónová vidlica RockShox RS-1 s upside-down konštrukciou ponúkne zdvih 120 mm a hydraulické diaľkové ovládanie X-Loc. Top komponenty sa nachádzajú aj na poste radenia, kde bola zvolená 12-rýchlostná sada SRAM X01 Eagle. Brzdy dodala Magura v prevedení MT8 a s kotúčmi 180/180 mm. Cena sa pohybuje okolo 6 399 € a viac informácií nájdete TU.


Ghost Hybride Kato FS 6 AL

Hlavným zameraním by sa tento model určite zaradil do kategórie trailbike. Zdvih 140 mm je už pomerne slušná hodnota a v kombinácii s rozmerom 27,5 plus získate poriadnu dávku trakcie a stability aj v ťažkom teréne. Shimano Steps 8000 ponúkne potrebný výkon a umožní sa dostať na začiatok ďalšieho singletracku s menším úsilím. Kapacita batérie je 500 Wh, takže len tak rýchlo mu „šťava“ nedôjde. Vidlica Fox Rhythm 34 FLOAT pracuje s tlmičom FOX Performance FLOAT 3, ktorému nechýba trojica režimov pre dokonalé prispôsobenie. Vpredu a vzadu nájdete pevné osky štandardu Boost pre maximálnu tuhosť. Pohon je kombináciou Shimano XT a SLX vo verzii 1x11. Na poste bŕzd pracuje osvedčený a spoľahlivý model Shimano SLX s kotúčmi 203/180 mm. Cena sa pohybuje okolo 3 999 € a viac informácií sa dozviete TU.


Cannondale Moterra LT2

Hlavný zameraním ebiku od Cannondale je skutočne náročný terén. Vďačí za to nielen zdvihu 160 mm nad obomi kolesami, rozmeru 27,5 plus, ale rovnako ďalším úpravám. V prvom rade geometrii, ktorá vychádza z osvedčených modelov ako Habit a Jekyll. Moterra LT2 poskytne veľmi krátku zadnú stavbu pre čo najlepšie manévrovanie a hlavne nízko umiestnenú batériu. Vďaka celkovo nižšiemu ťažisku sa ovládanie na traili stáva jednoduchšie a zábavnejšie. Ťažko budete hľadať terén, ktorý by tento ebike nezvládol. Motor Bosch Performance CX 250W pracuje s batériou o kapacite 500 Wh. Hliníkový rám s tlmičom Rock Shox Monarch RT DebonAir dopĺňa vidlica Yari RC od rovnakého výrobcu. Pohon (1x11) rovnako ako brzdy má na starosti Shimano v prevedení SLX. Cena sa pohybuje okolo 5 800 € a viac informácií sa dozviete TU.


Bianchi Ascent XT 11SP

Pluskový priemer kolies ponúka aj model Ascent 27,5” Plus - XT 11SP. Vďaka tomu je bicykel použiteľný takmer v každých podmienkach a ročnom období vrátane snežných výjazdov. Motor Yamaha PW umožní spoľahlivú prevádzku a rovnomerné dávkovanie výkonu. Geometria rámu sa orientuje v prvom rade na pohodlie a veľmi dobre poslúži okrem iného aj začiatočníkom. Batéria má štandardnú kapacitu 400 Wh, ale je možné vymeniť ju za model s kapacitou 500 Wh. Vpredu sa o komfort stará vidlica RockShox Reba RL so zdvihom 120 mm doplnená o páčku diaľkového ovládania. Kľuky z dielne FSA dopĺňa pohon Shimano SLX/XT vo verzii 1x11. Odolné kolesá sú kombináciou ráfikov WTB a nábojov Formula. Cena sa pohybuje okolo 3 990 € a viac informácií sa dozviete TU.


Corratec E-Power X Vert 29 CX Trapez 500

Pre dámy je zameraný model X Vert 29 CX Trapez. Ponúkne veľmi pohodlnú geometriu pre komfortnú jazdu a dlhé výlety. Pohodlie ešte podporia 29-palcové kolesá, ktoré nájdu svoje uplatnenie pri cestných presunoch a rovnako aj v nenáročnom teréne, kde ponúknu zase potrebnú stabilitu. Motor je od Bosch, konkrétne vo verzii Performance CX so štyri možnosťami nastavenia – Eco, Tour, Sport a Turbo. Ten dopĺňa batéria s kapacitou 500 Wh. Aby sa znížila hmotnosť na minimum, je rám z 3x zoslabovanej zliatiny hliníka, no pritom stále dostatočne pevný. Pohon obstaralo Shimano v kombinácii Deore XT a Deore v 10-rýchlostnom prevedení. Doplnky sú tradične z vlastnej produkcie a nesú označenie ZZYZX. Cena sa pohybuje okolo 2 999 € a viac informácií sa dozviete už čoskoro na stránkach výrobcu TU.


KTM Macina Kapoho LT 271

Výbornú integráciu komponentov elektrického pohonu a optimalizované pruženie ponúka model Kapoho LT 271. Výsledkom je nízke ťažisko a kinematika zadnej stavby (P.O.P. - Pedelec Optimized Pivot ) vyvinutá špeciálne pre elektrobicykle a redukuje vplyv motora počas pedálovania. Zdvih 160 mm a 2,8 palca široké plášte sú zárukou, že žiadny terén nebude problém. To všetko podporuje aj hravá geometria umožňujúca si naplno vychutnať každý poriadny zjazd. Rám z hliníkovej zliatiny pracuje s tlmičom RockShox Plus RC3. Vpredu nájdete špecialitu od Magury, upside-down model vidlice Boltron. Štandard BOOST je samozrejmosť vpredu a rovnako aj vzadu. Na poste pohonu sa nachádza novinka od SRAM, pohon EX1 vytvorený špeciálne pre segment elektrobicyklov ponúkajúci v prvom rade väčšiu živostnosť komponentov. Nechýba ani teleskopická sedlovka Kindshock LEV – DX. Cena sa pohybuje okolo 5 499 € a viac informácií sa dozviete TU.


Je skutočne z čoho vyberať

Nezabudnite, že najmä pri elektrobicykloch je veľmi vhodné si pozorne pozrieť dôležité veci ako sú parametre motora, ovládanie pohonu a rôzne režimy nastavenia, ktoré vo veľkej miere ovplyvňujú výsledný „pocit“ z jazdy. Keďže sa jedná len o stručný prehľad pre podrobnejšie informácie, prosím navštívte stránky jednotlivých výrobcov.
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

E-biky Ghost - nemecké rýchle šípy PR článok

E-biky Ghost - nemecké rýchle šípy

Elektromobilita sa aj v cyklistickom svete hlási o slovo a značka Ghost ju ochotne vypočula. Pre rok 2023 si prichystali niekoľko kolekcií elektrobicyklov s rôznym využitím.
Celoodpružené e-biky aj do náročného terénu PR článok

Celoodpružené e-biky aj do náročného terénu

Ak poškuľuješ po „high-end“ bicykli a nechceš sa nechať zastaviť žiadnym typom terénu, zaujať dokážu aj tieto celoodpružené modely.
Mestské bicykle a elektrobicykle – pohodlne a štýlovo PR článok

Mestské bicykle a elektrobicykle – pohodlne a štýlovo

Nech už hľadáte dostupnosť, dizajn alebo len praktickosť, nabrať inšpiráciu môžete aj z nášho výberu klasických alebo elektrických bicyklov na jazdu nielen po meste.
keyboard_arrow_up