Cestná kolekcia CUBE 2017 – pohodlie, aerodynamika aj preteky

CUBE patrí medzi výrobcov, ktorí dokážu vďaka svojej širokej ponuke cieliť na jednotlivé preferencie jazdcov. Či už túžite hlavne po pohodlí a komforte alebo naopak, hľadáte športovo zameraný bicykel schopný zvládnuť aj preteky na najvyššej úrovni. Navyše, v kombinácii s veľmi dobrým pomerom ceny a ponúkaných vlastností. No a nie je tomu inak ani v kolekcii 2017.

Základom celej kolekcie športových cestných bicyklov sú v podstate 3 hlavné modelové rady Attain, Agree a Litenning. Práve tie si trochu bližšie predstavíme.


Attain – pohodlie a komfort

Najmä pre začínajúcich jazdcov, prípadne pre tých, ktorí majú radi na prvom mieste komfort a pohodlnú jazdu krajinou, je určený rad bicyklov Attain. Základ tvorí buď karbónový rám pri verziách s prívlastkom GTC alebo kvalitný hliník pri tých s označením HPA. Ten je navyše vytvorený procesom hladkého zvárania, takže si zachováva veľmi dobré vlastnosti a eleganciu. Attain umožňuje bez problémov použitie 28 mm plášťov, takže s prehľadom zvládne aj okrajové komunikácie. Vybrať si môžete taktiež prevedenie na kotúčových brzdách, prípadne stále môžete zostať verní klasike.

Attain GTC Pro Disc

Postavený na karbónovom základe, ktorý poskytne komfort aj na tie najdlhšie výjazdy. Pre použitie kotúčových bŕzd bol rám optimalizovaný a doplnený o pevné osky ako vpredu, tak rovnako v zadnej časti. Tuhosť celku dopĺňa karbónová vidlica s tapered stĺpikom. Výsledkom celého procesu je rám schopný maximálne pohlcovať vibrácie, no ak treba prišliapnuť, dokáže preniesť sily z pedálov takmer bez strát. Nie je problém doplniť ani plnohodnotné blatníky, ktoré prídu vhod pri nejednej tréningovej jazde. Model GTC Pro Disc sa spolieha na sadu Shimano 105 v prevedení 2x11 a kompaktnými prevodníkmi. Brzdenie má na starosti hydraulický model Shimano BR-RS505, ktorý poskytne spoľahlivý výkon za každých podmienok – vrátane tých najhorších. Zapletaný set kolies dodal Fulcrum v prevedení Racing 77 a doplnky už sú z vlastnej dielne CUBE. DMOC je 1 899 €.


Attain Race

Hliníkový rám zo zliatiny 6061 T6 Superlight, výbava Shimano Tiagra 2x10, kolesá Fulcrum Racing 77. DMOC je 999 €.


Agree C:62 – univerzálny stroj takmer na všetko

Táto modelová rada je určená na dlhé výjazdy, ale už s trochu viac športovou geometriou (sport geometry). Taktiež sa brala do úvahy ďaleko viac aj aerodynamika, o čom svedčí napr. taká maličkosť ako je integrovaná sedlová objímka. Samozrejme, nechýba ani príprava pre elektrické radenie Shimano Di2. Tieto modely sú postavené výhradne na karbónových rámoch vrátane celokarbónovej vidlice s kónickým stĺpikom. Opäť nechýba ani model na kotúčových brzdách a prispôsobenie aj pre 28 mm plášte a galusky.


Agree C:62 Pro

Karbónový rám vyrobený technológiou C:62 Twin Mold a s priamou montážou brzdových čeľustí, pohon Shimano Ultegra 2x11, kolesá Mavic Cosmis Elite s výškou ráfikua 30 mm, doplnky CUBE vrátane aerodynamických riadidiel Wing Race. DMOC je 2 299 €.

Litenning C:62 a C:68 – čistokrvné pretekárske náčinie pre náročných

Najnáročnejším užívateľom a samozrejme taktiež na preteky sú určené modely z radu Litenning. Ten je rozdelený podľa kvality použitého karbónu na verzie C:62 a C:68. Samozrejmosťou je čistokrvná pretekárska geometria (race geometry) a zameranie sa na čo najlepší pomer hmotnosti a tuhosti. Oproti minulým rokom pribudli verzie s kotúčovými brzdami, ktoré si pomaly ale isto nachádzajú cestu aj do najvyššieho segmentu. Jednoducho, v tomto modelovom rade nájdete pravé pretekárske stroje bez kompromisov...


Technológia C:62 a C:68

Najlepšie rámy od CUBE nesú označenie C:62, prípadne tie z vrcholu ponuky C:68. Toto číslo znamená percentuálne zastúpenie karbónu v ráme. Vďaka použitiu nanotechnológií je možné vytvoriť tenšie trúbky a použiť menšie množstvo živice v celkovom pomere, čoho výsledkom je vyššia tuhosť a zároveň nižšia hmotnosť rámov.


Litenning C:62 Disc

Celkovou optimalizáciou musel prejsť nový rám pre model C:62, na ktorom sú použité kotúčové brzdy s cieľom prispôsobiť ho ich vyššiemu brzdnému výkonu a väčšiemu pôsobeniu síl. Karbónové trúbky hlavného rámového trojuholníka a reťazových vzpier so zväčšeným priemerom, kónická hlavová partia a tuhá oblasť stredu zabezpečujú excelentný pomer tuhosti a hmotnosti, zatiaľ čo tenké sedlové vzpery zadnej stavby a sploštená horná časť rámu sú navrhnuté tak, aby prinášali vertikálnu pružnosť (teda poskytovali maximálny komfort). Pohon Shimano Ultegra 2x11 dopĺňajú hydraulické brzdy BR-RS805 s kotúčmi s priemerom 140 mm, zapletané kolesá dodal Mavic v prevedení Aksium Disc. Karbónové sú riadítka Wing Race rovnako ako sedlovka Performace Motion Post z vlastnej dieľne CUBE. DMOC je 2 999 €.


Litenning C:62 Race

Rám C:62 vyrobený technológiou Advanced Twin Mold, Shimano Dura-Ace 2x11, ráfikové brzdy, kolesá Mavic Ksyrium Elite. DMOC je 3 999 €.


Litenning C:68 SL

Karbónový rám s najväčším zastúpením vlákien s označením C:68 nesie model C:68 SL. V podstate sa jedná o repliku akú majú jazdci tímu Wanty vrátane farebnej schémy. Hmotnosť samotného rámu sa pohybuje okolo hranice 850 g. Pritom stále poskytuje maximálnu možnú tuhosť a vďaka sploštenej hornej časti a tenkým sedlovým vzperám aj dostatočnú mieru pohodlia pre tie najdlhšie etapy. Samozrejme geometria je výrazne športová umožňujúca bez problémov zvoliť aerodynamický posed. Pohon je úplne bez kompromisov v rukách novej elektronickej sady Shimano Dura-Ace DI2 9150 s prevodníkmi 52x36. Vysoké aerodynamické kolesá Fulcrum Racing 44 Aero podtrhujú túžbu po maximálnej rýchlosti, no sú zároveň dostatočne ľahké aj pre zvlnený terén a stúpania. Doplnky sú z dielne Ritchey, konkrétne v najvyššom prevedení WCS, kde samozrejme nechýba karbón na poste riadítok a sedlovky. DMOC je 5 999 €.


Litenning C:68 SLT Disc

Rám C:68 vyrobený technológiou Advanced Twin Mold, kotúčové brzdy Shimano BR-R9170, pohon Shimano Dura-Ace DI2 9150, kolesá Newman Advanced SL R.25 Disc, doplnky Syntace. DMOC je 6 999 €.


Samozrejme to bola len veľmi malá ukážka z bohatej kolekcie modelov pre rok 2017. Je toho ešte oveľa viac, pretože ako sme spomínali v úvode, CUBE sa snaží pokryť charakteristické vlastnosti jednotlivých užívateľov a medzi ponúkanými modelmi nechýba ani časovkársky špeciál, prípadne cyklokrosové stroje. Podrobné informácie o aktuálnej kolekcii 2017 nájdete na stránke: cube.eu/sk/cube-bikes.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

Nové značky, nové spolupráce, nová predajňa, komunitné jazdy, ale aj jeden veľký letný projekt na východe. Pozrite si prehľad toho, čo chystáme.
Suunto Race – osvedčené funkcie aj v nových farbách PR článok

Suunto Race – osvedčené funkcie aj v nových farbách

Pre tento rok Suunto rozširuje modely hodiniek Suunto Race o ďalšie tri farebné variácie. Nájdeme medzi nimi modely s titánovou aj nerezovou lunetou. Nechýba ani novinka pre milovníkov hudby počas tréningu.
Cestné bicykle BMC 2024 – poď na preteky ako „profík“ PR článok

Cestné bicykle BMC 2024 – poď na preteky ako „profík“

Podarilo sa švajčiarskemu výrobcovi bicyklov zosúladiť požiadavky náročných cyklistov ako je súhra tuhosti, prenosu sily a aerodynamiky?
keyboard_arrow_up