Tour de France: fakty a čísla

Cyklistické preteky Tour de France napíšu od soboty na 93. ročníku svoju novú éru. Po siedmich víťazstvách v rade na nich bude prvýkrát chýbať Američan Lance Armstrong, ktorý po vlaňajšom triumfe ukončil svoju kariéru a otvoril dvere ďalším adeptom. Tohtoročné preteky ovplyvnil dopingový škandál v Španielsku, po zverejnení zoznamu podozrivých cyklistov viacerí z nich nebudú na Tour štartovať. Favorit tohtoročných pretekov sa po vylúčení Nemca Jana Ullricha z tímu T-Mobile i Ivana Bassa z družstva CSC hľadá ťažko, na francúzskych cestách však môže prekvapiť aj niekto, s kým sa pred začiatkom Tour príliš neráta.

Uspieť môžu Floyd Landis, Alexander Vinokurov, nikto nemôže vylúčiť z boja o titul nevyspytateľného Jensa Voigta ani jeho tímového kolegu z Gerolsteineru Leviho Leipheimera, prekvapiť môžu Gilberto Simoni, Iban Mayo či jazdci bývalého Armstrongovho tímu George Hincapie, Jose Azevedo, Jaroslav Popovič a Paolo Savoldelli. Celkovo by sa na štart malo postaviť 21 deväťčlenných tímov, čiže 189-členný pelotón.
Tour de France 2006 odštartujú v Štrasburgu v sobotu 1. júla. Úvodný prológ bude v uliciach mesta v severovýchodnom Francúzsku merať 7,5 km. Na druhý deň sa pretekári vydajú na úvodnú etapu, ktorá povedie cestami Alsaska a štart a cieľ bude v Štrasburgu. Úvod Tour de France 2006 bude kolidovať s majstrovstvami sveta vo futbale. Aj preto organizátori rozhodli, že prológ sa nezačne až podvečer, ale už krátko po poludní.
Organizátori tentoraz vybrali viaceré klasické etapy, ktoré sa zapísali do histórie. Do itinerára sa vracia etapa do L´Alpe d´Huez, na rozdiel od posledných rokov sa však nepôjde tímová časovka. Celková dĺžka pretekov bude 3639 km, záver je naplánovaný na 23. júla na tradičných Elyzejských poliach v Paríži. Etapy Tour de France 2006 povedú aj cez Luxembursko, Nemecko a Holandsko. Tentoraz sa pôjdu najskôr pyrenejské kopce a až potom alpské. Nechýbajú stúpania na klasické vrchy Col du Tourmalet, Col d"Izoard a Col du Galibier, tri etapy budú mať finiš v kopci. "Je to klasická trasa, na ktorej nechýba rovina či náročné stúpania. Každý si počas Tour nájde svoje pekné úseky. V programe bude päť náročných horských etáp. Po odchode Lanca Armstronga sa rodí nová éra. Skončila sa dlhá perióda Armstrongovej dominancie. Cesta je otvorená pre všetkých," povedal šéf organizačného výboru Jean-Marie Leblanc, ktorý po Tour 2006 končí vo svojej funkcii.
V programe sú dve dlhé časovky a v úvode nie sú náročné etapy. Prvá jazda proti chronometru je na programe v siedmej etape 8. júla a na rovine zo Saint-Gregoire do Rennes bude merať 52 km. Druhá časovka sa pôjde v predposledný deň pretekov, kedy bude pre cyklistov pripravená 56 km trasa z Le Creusot do Montceau-les-Mines. "Bude to náročný záverečný týždeň pretekov. Je naším snom, aby sa o výsledku pretekov rozhodovalo v záverečnej časovke," povedal asistent riaditeľa Tour de France Christian Prudhomme, ktorý nahradí Leblanca vo funkcii šéfa pretekov.

Program Tour de France 2006 (celková dĺžka 3658 km):
Prológ - sobota 1. júla: Štrasburg - Štrasburg (7 km)
1. etapa - nedeľa 2. júla: Štrasburg - Štrasburg (184,5 km)
2. etapa - pondelok 3. júla: Obernai - Esch-sur-Alzette (228,5 km)
3. etapa - utorok 4. júla: Esch-sur-Alzette - Valkenburg (216,5 km)
4. etapa - streda 5. júla: Huy - Saint-Quentin (207 km)
5. etapa - štvrtok 6. júla: Beauvais - Caen (225 km)
6. etapa - piatok 7. júla: Lisieux - Vitre (189 km)
7. etapa - sobota 8. júla: Saint-Gregoire - Rennes (časovka na 52 km)
8. etapa - nedeľa 9. júla: Saint-Meen-le-Grand - Lorient (181 km)
Pondelok 10. júla: voľný deň v Bordeaux
9. etapa - utorok 11. júla: Bordeaux - Dax (169,5 km)
10. etapa - streda 12. júla: Cambo-les-Bains - Pau (193 km)
11. etapa - štvrtok 13. júla: Tarbes - Val d"Aran/Pla-de-Beret (206,5 km)
12. etapa - piatok 14. júla: Luchon - Carcassonne (211,5 km)
13. etapa - sobota 15. júla: Beziers - Montelimar (230 km)
14. etapa - nedeľa 16. júla: Montelimar - Gap (180,5 km)
Pondelok 17. júla: voľný deň v Pau
15. etapa - utorok 18. júla: Gap - L"Alpe d"Huez (187 km)
16. etapa - streda 19. júla: Le Bourg-d"Oisans - La Toussuire (182 km)
17. etapa - štvrtok 20. júla: Saint-Jean-de-Maurienne - Morzine (200,5 km)
18. etapa - piatok 21. júla: Morzine - Macon (197 km)
19. etapa - sobota 22. júla: Le Creusot - Montceau-les-Mines (časovka na 57 km)
20. etapa - nedeľa 23. júla: Antony, Parc de Sceaux - Paríž, Champs-Elysees (154,5 km)

Tour de France veľkým kolosom na kolesách
Pri trati Tour de France bude 12 až 15 miliónov divákov

ŠTRASBURG 29. júna (SITA) - Cyklistické preteky Tour de France, ktoré od soboty napíšu svoju 93. kapitolu, sú veľkým kolosom na kolesách. Celkovo sa v konvoji pretekov pohybuje 4500 ľudí patriacich k organizátorom, členom tímov, novinárom, sponzorom či technikom. Všetci títo využívajú 2200 vozidiel. Priamo v pelotóne je 200 vozidiel, technickú výbavu preváža 135 kamiónov. Po celý rok pripravuje slávne preteky 60-členný tím ľudí zo spoločnosti A.S.O., počas podujatia im pomáha ďalších 219 ľudí. Denne pre organizátorov a členov tímov musí byť v etapových centrách zarezervovaných 1200 hotelových izieb. Preteky majú aj troch vlastných kuchárov, všetci sú z Talianska. Na pretekoch dozerá na ich priebeh 17 členov rozhodcovskej komisie. O bezpečnosť sa stará počas vyše 3000 km 13-tisíc žandárov, 9-tisíc policajtov, 3000 dopravných policajtov, organizátori majú počas troch týždňov k dispozícii aj 45 policajtov na motorkách. Na preteky sa akreditovalo 1900 novinárov, fotografov, rôznych televíznych konzultantov, kameramanov a členov produkcie. Redaktora priamo na pretekoch bude mať 311 novín alebo tlačových agentúr, 45 fotoagentúr, 103 rozhlasových staníc, televízny signál pôjde vďaka 76 spoločnostiam do 184 krajín. Celkovo sa z Tour de France vyrobí 2965 hodín televízneho programu po celom svete. Na zabezpečenie prenosov z každej etapy potrebujú organizátori 35 km káblov v technickej zóne. Počas troch týždňov sa očakáva na internetovej stránke Tour de France 200 miliónov prístupov. Priamo pri ceste bude preteky sledovať 12 až 15 miliónov divákov, z toho bude 65% mužov, 73% mladších ako 50 rokov, 76% Francúzov. Tohtoročné preteky povedú cez 580 miest.

Tour de France opäť bez Slovákov, Jurčo v Milrame chýba
Matej Jurčo sa nedostal do zostavy tímu Milram pre Tour de France

ŠTRASBURG 29. júna (SITA) - Slovensko nebude mať zastúpenie ani na tohtoročnej cyklistickej Tour de France, keďže v drese tímu Milram sa nepredstaví jediný zástupca v zoskupeniach ProTour Matej Jurčo. Vedenie Milramu oznámilo konečnú 9-člennú nomináciu na Tour de France, ktorej lídrom je pri absencii Taliana Alessandra Petacchiho ďalší majster etapových koncoviek Erik Zabel a Jurčovo meno v nej chýba.
Slovenská cyklistika podobne ako v takmer všetkých predchádzajúcich ročníkoch tak nemá na najväčších etapových pretekoch priame zastúpenie. Zo Slovákov sa na Tour de France predstavili iba Jurčov otec Milan (1987 - nedokončil, 1988 - 139. miesto) a Ján Svorada, ktorý v rokoch 1993 až 1995 jazdil so slovenskou licenciou (1993 a 1995 nedokončil, 1994 - 104. miesto) a neskôr reprezentoval Česko.
Okrem nemeckého šprintéra Zabela sa v družstve Milram predstavia aj jeho krajania Christian Knees, Björn Schröder a Ralf Grabsch, Ukrajinec Andrej Grivko, Kazach Maxim Iglinskij a Taliani Fabio Sacchi, Marco Velo a Mirko Celestino. "Tento tím je vhodne zložený na náš základný cieľ na Tour de France a tým je získanie zeleného dresu pre najlepšieho jazdca v bodovacej súťaži," povedal športový riaditeľ tímu Milram Jan Schaffrath. Hlavným ašpirantom na zelený dres je jeho šesťnásobný držiteľ z minulých ročníkov Erik Zabel, ktorého čaká 13. štart na Tour de France v kariére.

Tour de France - Vizitky favoritov
Krátke vizitky favoritov 93. ročníka cyklistických pretekov Tour de France

ŠTRASBURG 29. júna (SITA) - Krátke vizitky favoritov 93. ročníka cyklistických pretekov Tour de France:

Alexander Vinokurov (Kaz.) / Astana-Würth
Umiestnenia na Tour: piaty 2005, tretí 2003, počet etapových víťazstiev: 3
Ďalšie úspechy: Liege-Bastogne-Liege 2005, Paríž - Nice 2002, 2003, Amstel
Gold 2003, Dauphine Libere 1999, strieborný medailista z OH 2000.
V aktuálnej sezóne sa skvele predviedol na Okolo Kastílie a Leonu. Je vynikajúci vrchár, dokáže sa podrobiť svojmu tímu. Vlani prvýkrát vyhral jednodňovú klasiku Liege-Bastogne-Liege. Na Tour doteraz jazdil predovšetkým pre Ullricha, teraz prvýkrát bude lídrom tímu. Ak na tom bude Vinokurov dobre, môže zaútočiť. Jeho štart je však otázny pre spojenie bývalého šéfa jeho tímu Manola Saiza s dopingovým škandálom v Španielsku. Kým vlani v generálke na Tour na Dauphine Libere exceloval, teraz bol len tieňom a výkonom nenadchol.

Alejandro Valverde (Šp.) / Caisse d"Epargne-Illes Baleares
Umiestnenia na Tour: v roku 2005 odstúpil z 13. etapy, etapové víťazstvá: 1.
Ďalšie úspechy: víťaz tohtoročných pretekov Liege - Bastogne - Liege a Valónsky šíp, strieborný medailista z MS 2005 a 2003, tretí na Vuelte 2003.
Vlani vyhral náročnú etapu do Courchevelu, ale v 13. etape pre zranenie kolena musel odstúpiť. Dobrý vrchár bude miešať karty predovšetkým v Pyrenejách a v Alpách, v časovkách však môže stratiť.

Levi Leipheimer (USA) / Gerolsteiner
Umiestnenia na Tour: šiesty 2005, deviaty 2004, ôsmy 2002
Ďalšie úspechy: víťaz Dauphine Libere 2006, víťaz Okolo Nemecka 2005
Bývalý kolega Lanca Armstronga v tíme US Postal by chcel ísť v stopách svojho krajana najmä po tom, čo mu vyšla tradičná generálka pred Tour Dauphine Libere. Jazdí kvalitne časovky, v kopcoch nestráca a môže popreháňať Bassa s Ullrichom.

Tričká na Tour de France:
Žlté tričko - najlepší jazdec vo výsledkovej listine
Zelené tričko - najlepší jazdec v bodovacej súťaži. Body sa získavajú za prémie aj poradie v cieli vo vybraných etapách.
Bodkovaný dres - najlepší jazdec v súťaži vrchárov. Jeho nositeľa nazývajú aj "kráľom hôr".
Biely dres - najlepší jazdec vo výsledkovej listine, ktorý má v roku konania pretekov 25 a menej rokov.

Účastnícke tímy na Tour de France:
AG2R Prévoyance (Fr.), Bouygues Telecom (Fr.), Credit Agricole (Fr.), Cofidis (Fr.), Française des Jeux (Fr.), Agritubel (Fr.), Gerolsteiner (Nem.), T-Mobile Team (Nem.), Davitamon - Lotto (Belg.), Quick Step (Belg.), CSC (Dán.), Lampre (Tal.), Liquigas (Tal.), Milram (Tal.), Rabobank (Hol.), Euskaltel - Euskadi (Šp.), Caisse d"Epargne (Šp.), Astan-Würth (Šp. - otázny štart), Saunier Duval (Šp.), Phonak Hearing Systems (Švajč.), Discovery Channel (USA)

Tour de France - Zaujímavosti a štatistiky pred štartom

Najviac celkových víťazstiev na TdF:
7 - Lance Armstrong (USA)

Najviac etapových víťazstiev na TdF:
34 - Merckx

Najviac etapových víťazstiev v jednom ročníku TdF:
8 - Charles Pelissier (Fr.) 1930, Merckx (Belg.) 1970 a 1974, Freddy Maertens (Belg.) 1976

Najviac etapových víťazstiev v rade:
5 - Francois Faber (Lux.) 1909

Víťazstvá pre krajiny, odkiaľ pochádzajú celkoví víťazi:
Francúzsko 36, Belgicko 18, USA 10, Taliansko 9, Španielsko 8, Luxembursko 4, Švajčiarsko a Holandsko 2, Nemecko, Írsko a Dánsko 1

Najviac víťazstiev v súťaži vrchárov v histórii:
7 - Richard Virenque (Fr.) - 1994, 1995, 1996, 1997, 1999, 2003 a 2004

Najviac víťazstiev v súťaži aktivity v histórii:
6 - Erik Zabel (Nem.)

Najviac účastí na TdF v histórii:
16 - Joop Zoetemelk (Hol.) 1970 - 1986

TdF s najlepším rýchlostným priemerom:
2005 - 41,654 km/h (víťaz: Lance Armstrong)

TdF s najnižším rýchlostným priemerom:
1919 - 24,056 km/h (víťaz: Firmin Lambot (Belg.))

Najrýchlejšia etapa v histórii podľa rýchlostného priemeru:
50,355 km/h Mario Cipollini (Tal.) 1999 Laval - Blois (194,5 km)

Najrýchlejšia časovka v histórii (s výnimkou krátky prológov):
54,680 km/h David Zabriskie (USA) 2005 Fromentine - Noirmoutier-en-l"Ile (19 km)

Najrýchlejší prológ v histórii:
55,152 km/h Chris Boardman (V. Brit.) 1994 Lyon - Lyon (7,2 km)

Najrýchlejšia časovka družstiev:
57,31 km/h Discovery Channel (USA) 2005 Tours - Blois (67,5 km)

Najviac účastníkov:
210 v roku 1986

Najmenej účastníkov:
60 v rokoch 1903, 1905 a 1934

Ročník, v ktorom preteky dokončilo najviac pretekárov:
1991 - dokončilo 158

Ročník, v ktorom preteky dokončilo najmenej pretekárov:
1919 - dokončilo 11

Najmladší víťaz:
Henri Cornet v roku 1904 mal 19 rokov a 50 týždňov

Najstarší víťaz:
Firmin Lambot v roku 1922 mal 36 rokov a 4 mesiace

Najdlhšia etapa:
V rokoch 1919 až 1924 sa jazdila etapa z Les Sables d"Olonne do Bayonne, ktorá merala 482 km

Najkratšia etapa:
V roku 1996 mala etapa z Le Monetier-les-Bains do Sestriere iba 46 km, keď ju prerušili pre husté sneženie

PREHĽAD VÍŤAZOV
1903 Maurice Garin (Fr.), 1904 Henri Cornet (Fr.), 1905 Louis Trousselier (Fr.), 1906 Rene Pottier (Fr.), 1907 Lucien Petit-Breton (Fr.), 1908 Lucien Petit-Breton (Fr.), 1909 Francois Faber (Lux.), 1910 Octave Lapize (Fr.), 1911 Gustave Garrigou (Fr.), 1912 Odile DeFraye (Belg.), 1913 Philippe Thys (Belg.), 1914 Philippe Thys (Belg.), 1919 Firmin Lambot (Belg.), 1920 Philippe Thys (Belg.), 1921 Leon Scieur (Belg.), 1922 Firmin Lambot (Belg.), 1923 Henri Pelissier (Fr.), 1924 Ottavio Bottechia (Tal.), 1925 Ottavio Bottechia (Tal.), 1926 Lucien Buysse (Belg.), 1927 Nicolas Frantz (Lux.), 1928 Nicolas Frantz (Lux.), 1929 Maurice De Waele (Belg.), 1930 Andre Leducq (Fr.), 1931 Antonin Magne (Fr.), 1932 Andre Leducq (Fr.), 1933 Georges Speicher (Fr.), 1934 Antonin Magne (Fr.), 1935 Romain Maes (Belg.), 1936 Sylvere Maes (Belg.), 1937 Roger Lapebie (Fr.), 1938 Gino Bartali (Tal.), 1939 Sylvere Maes (Belg.), 1947 Jean Robic (Fr.), 1948 Gino Bartali (Tal.), 1949 Fausto Coppi (Tal.), 1950 Ferdi Kubler (Švajč.), 1951 Hugo Koblet (Švajč.), 1952 Fausto Coppi (Tal.), 1953 Louison Bobet (Fr.), 1954 Louison Bobet (Fr.), 1955 Louison Bobet (Fr.), 1956 Roger Walkowiak (Fr.), 1957 Jacques Anquetil (Fr.), 1958 Charly Gaul (Lux.), 1959 Federico Bahamontes (Šp.), 1960 Gastone Nencini (Tal.), 1961 Jacques Anquetil (Fr.), 1962 Jacques Anquetil (Fr.), 1963 Jacques Anquetil (Fr.), 1964 Jacques Anquetil (Fr.), 1965 Felice Gimondi (Tal.), 1966 Lucien Aimar (Fr.), 1967 Roger Pingeon (Fr.), 1968 Jan Janssen (Hol.), 1969 Eddy Merckx (Belg.), 1970 Eddy Merckx (Belg.), 1971 Eddy Merckx (Belg.), 1972 Eddy Merckx (Belg.), 1973 Luis Ocana (Šp.), 1974 Eddy Merckx (Belg.), 1975 Bernard Thevenet (Fr.), 1976 Lucien Van Impe (Belg.), 1977 Bernard Thevenet (Fr.), 1978 Bernard Hinault (Fr.), 1979 Bernard Hinault (Fr.), 1980 Joop Zoetemelk (Hol.), 1981 Bernard Hinault (Fr.), 1982 Bernard Hinault (Fr.), 1983 Laurent Fignon (Fr.), 1984 Laurent Fignon (Fr.), 1985 Bernard Hinault (Fr.), 1986 Greg LeMond (USA), 1987 Stephen Roche (Ír.), 1988 Pedro Delgado (Šp.), 1989 Greg LeMond (USA), 1990 Greg LeMond (USA), 1991 Miguel Indurain (Šp.), 1992 Miguel Indurain (Šp.), 1993 Miguel Indurain (Šp.), 1994 Miguel Indurain (Šp.), 1995 Miguel Indurain (Šp.), 1996 Bjarne Riis (Dán.), 1997 Jan Ullrich (Nem.), 1998 Marco Pantani (Tal.), 1999 Lance Armstrong (USA), 2000 Lance Armstrong (USA), 2001 Lance Armstrong (USA), 2002 Lance Armstrong (USA), 2003 Lance Armstrong (USA), 2004 Lance Armstrong (USA), 2005 Lance Armstrong
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Gavurky ride 2024 – obľúbené preteky s novou trasou

Reportáž: Gavurky ride 2024 – obľúbené preteky s novou trasou

Uplynulú nedeľu sa súťažilo na cestných pretekoch v okolí Dobrej Nivy. Na treťom ročníku tohto podujatia došlo k zmene trasy, čo prilákalo silnú konkurenciu cyklistov.
La Vuelta Femenina – znovuzrodenie Demi Volleringovej

La Vuelta Femenina – znovuzrodenie Demi Volleringovej

Zatiaľ čo muži začali len odkrajovať z prvých etáp Gira d´Italia, ženy už majú za sebou prvú Grand Tour sezóny.
Reportáž: Neusiedlersee Radmarathon 2024 – (ne)cesta k majstrovstvám sveta

Reportáž: Neusiedlersee Radmarathon 2024 – (ne)cesta k majstrovstvám sveta

Chlad a silný vietor sa predstavili v hlavnej úlohe tohtoročnej edície cestných pretekov okolo Slovákom známeho Neusiedlerského jazera. Ako som sa s nepriaznivými podmienkami popasoval?
keyboard_arrow_up