Zostavy na Tour de France – jasná úloha Frooma alebo útok Cavendisha na ďalšie etapy

Zostavy na Tour de France – jasná úloha Frooma alebo útok Cavendisha na ďalšie etapy

Bude Quintana po Gire schopný poriadne potrápiť Frooma v horách, kto bude lídrom Astany, alebo prekoná Mark Cavendish rekord Eddieho Mercxa?

SKY – jasný cieľ s Froomom

"Tour de France sú výnimočné preteky a pre mňa niet väčšej motivácie ako prípadné štvrté víťazstvo. Dáva mi to obrovskú motiváciu. Tour milujem a myslím to vážne. Tento pocit nemám pri žiadnych iných pretekoch. Už sa nemôžem dočkať začiatku," uviedol Chris Froome podľa tlačovej správy tímu Sky.

Až sedem z deviatich členov tímu Sky pre Tour de France je rovnakých ako pred rokom. Jediné dve zmeny sú Kwiatkowski namiesto Wouta Poelsa a Knees namiesto Iana Stannarda. Vekový priemer "armády v čiernom" je 30,8 roka a až piati z deviatky majú na konte umiestnenie do 15. miesta v celkovej klasifikácii na TdF. Okrem trojnásobného šampióna Frooma aj Kwiatkowski (11.), Henao (12.), Nieve (12.) a Thomas (15.). Landa bol zasa celkovo tretí na Giro dˇItalia. Takou úspešnosťou sa nemôže pochváliť žiadny iný tím.

Nominácia: Popri lídrovi Froomovi v tíme figurujú samí skúsení cyklisti - Geraint Thomas a Luke Rowe, Mikel Landa a Mikel Nieve, Michal Kwiatkowski, Vasil Kirijenka, Sergio Henao a Christian Knees. Podľa odborníkov ide o jasne najsilnejšie družstvo spomedzi všetkých zúčastnených na TdF 2017. Najväčšími vyzývateľmi Frooma v boji o žltý dres by mali byť Richie Porte (BMC Racing), Alberto Contador (Trek-Segafredo), Nairo Quintana (Movistar) a Romain Bardet (AG2R-La Mondiale).


Lídrom Lotto Soudal šprintér Greipel

Lídrom tímu Lotto Soudal bude rovnako ako v minulosti, nemecký šprintér André Greipel. Belgické zoskupenie sa na "starej dáme" sústredí na etapové víťazstvá, 34-ročný rodák z Rostocku prezývaný Gorila ich má na konte jedenásť z rokov 2011 - 2016. Najúspešnejšie obdobie na francúzskych cestách zažil Nemec predvlani, keď ovládol štyri etapy. V minulej sezóne vyhral len jednu, ale zato najprestížnejšiu na Elyzejských poliach. Greipelovým tradičným rozbiehačom bude krajan Marcel Sieberg. V tíme sa budú spoliehať v únikoch na Thomasa de Gendta a vo zvlnených etapách nebudú bez šance Tony Gallopin alebo Tim Wellens. Austrálčan Adam Hansen sa postaví na štart svojich 18. pretekov Grand Tour v sérii.

Nominácia: Lars Bak, Tiesj Benoot, Thomas de Gendt, Tony Gallopin, André Greipel, Adam Hansen, Jürgen Roelandts, Marcel Sieberg, Tim Wellens.


Aru a Fuglsang spoločnými lídrami Astany

Talian Fabio Aru a Dán Jakob Fuglsang si podelia líderské úlohy v tíme Astana. Do deväťčlennej zostavy sa dostali dvaja Taliani, dvaja Dáni, štyria Kazachovia a jeden Ukrajinec. Miesto nezvýšilo pre španielskeho vrchárskeho špecialistu Miguela Ángela Lópeza, ktorý sa zotavuje zo zlomeniny palca na nohe z pretekov Okolo Švajčiarska. V lepšom svetle z dvoch vedúcich mužov kazašského zoskupenia sa v poslednom období ukázal Fuglsang, ktorý triumfoval na Critérium du Dauphiné, keď zdolal favorizovaného Austrálčana Richieho Porta. "Jakob a ja sme v pretekoch ako bratia. Na ceste sa ukáže, z ktorého z nás sa vyvinie líder tímu. Myslím si, že momentálne som silnejší ako kedykoľvek predtým, v tejto sezóne je predo mnou ešte mnoho výziev," povedal Aru pre Gazzetta dello Sport po víkendovom víťazstve na domácom šampionáte.

Nominácia: Fabio Aru, Jakob Fuglsang, Dario Cataldo, Alexej Lucenko, Dmitrij Gruzdev, Michael Valgren, Bachtijar Kožatajev, Andrij Grivko, Andrej Zejc


Nairo Quintana so snahou detronizovať Frooma

Španielske zoskupenie Movistar povedie podľa očakávaní hviezdny Kolumbijčan Nairo Quintana, ktorý by mal byť jedným z najväčších favoritov na celkový triumf. Jeho pomocníkom "par excellence" bude najmä španielsky nestarnúci univerzál Alejandro Valverde, ale aj iný Španiel Jesús Herrada, Kostaričan Andrey Amador či Kolumbijčan Carlos Betancour. V silnej zostave Movistaru sú tiež časovkári Jonathan Castroviejo a Jasha Sütterlin, taliansky šprintér Daniele Bennati a Španiel Imanol Erviti.

Dvadsaťsedemročný Quintana sa opäť raz pokúsi prebojovať sa na vrchol poradia na "starej dáme". Vo všetkých predchádzajúcich troch účastiach bol na pódiu, ale nikdy nie najvyššie. V rokoch 2013 a 2015 bol druhý (za Christopherom Froomom, pozn.), v sezóne 2016 tretí. Vo svojej zbierke má triumfy z ostatných dvoch Grand Tour - Gira d"Italia (2014) a Vuelty (2016). Otázne je, nakoľko sa šťúply jazdec dokázal zotaviť z náročného storočnicového Gira, kde koncom mája celkovo skončil druhý za Holanďanom Tomom Dumoulinom.

Nominácia: Nairo Quintana, Alejandro Valverde, Imanol Erviti, Jonathan Castroviejo, Jesús Herrada, Andrey Amador, Jasha Sütterlin, Daniele Bennati, Carlos Betancour


Talansky a Urán lídrami tímu Cannondale-Drapac

Američan Andrew Talansky a Kolumbijčan Rigoberto Urán budú lídrami tím Cannondale-Drapac na nadchádzajúcom cyklistickom vrchole sezóny Tour de France (1.- 23. 7.). Obaja sa budú pokúšať o dobrý výsledok v celkovej klasifikácii.

Dvadsaťosemročný Talansky bol zatiaľ najvyššie na Tour de France desiaty(2013), jeho doteraz posledné vystúpenie na pretekoch Grand Tour na Vuelte a Espaňa 2016 sa skončilo piatym miestom. O rok starší Urán bol v celkovej klasifikácii na Giro dˇItalia dvakrát na druhej priečke(2013, 2014), ale na TdF to dotiahol najvyššie zatiaľ len na celkové 23. miesto (2011). Na slávne preteky sa vracia po dvoch rokoch.

"Vstupujeme do boja s dvomi lídrami pre celkové poradie Andrewom a Rigom. Tento projekt však nebude brzdiť našich pretekárov v tom, aby sa nepokúsili o etapové víťazstvo. Keď sa pozriem na našu zostavu, vidím tam nadšenie, potenciál a skutočnú kvalitu. A najmä ľudí, ktorí sú pripravení navzájom sa podporovať a dodávať si energiu," povedal športový riaditeľ tímu Cannondale-Drapac Charly Wegelius na webe Cyclingnews. "Tour de France je jedinečná. Je to aj dvojsečná zbraň a nikdy neviete, akú výzvu pred vás postaví," uviedol Andrew Talansky.

Nominácia: Alberto Bettiol, Patrick Bevin, Nate Brown, Simon Clarke, Andrew Talansky, Taylor Phinney, Pierre Rolland, Rigoberto Urán, Dylan van Baarle.


Saganov súper Cavendish nechýba v nominácii Dimension Data

V deväťčlennej nominácii cyklistického tímu Dimension Data na Tour de France (1.- 23. 7.) nechýba veľký súper Petra Sagana - Mark Cavendish. Šprintérsky rýchlik z ostrova Man má síce na konte 30 etapových víťazstiev na francúzskych cestách, ale aktuálne za sebou aj ťažkú jar poznačenú mononukleózou a celkovým oslabením organizmu. Len niekoľkotýždňový tréning ho neoprávňuje k najvyšším ambíciám v koncovkách etáp vhodných na šprintérsky dojazd.

"Možno nebude jasným favoritom pre rýchle závery etáp, ale rozhodne ho nemožno odpisovať. Už len jeho účasť v tíme je veľkým povzbudením pre jeho spolujazdcov," uvádza sa vo vyhlásení tímu Dimension Data. "Ako sa už neraz napísalo, mám za sebou náročné mesiace a týždne. Tvrdo som však pracoval na tom, aby som sa po chorobe čo najlepšie pripravil na Tour de France. Ak by išlo o iné preteky, zrejme by sme sa v tíme rozhodli pre iný postup. Tour de France je však pre mňa aj záležitosť emocionálnej pripútanosti a urobím všetko pre to, aby som pomohol tímu," povedal Mark Cavendish podľa webu Cyclingnews.


Nominácie: Mark Cavendish, Mark Renshaw, Edvald Boasson Hagen, Reinardt Janse van Rensburg, Scott Thwaites, Stephen Cummings, Bernhard Eisel, Serge Pauwels, Jaco Venter

Ak vás zaujímajú informácie o tímoch ako Orica-Scott, BMC alebo Sunweb, nájdete ich na tomto odkaze.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
keyboard_arrow_up