Marin Bikes 2018 – MTB kolekcia spoza veľkej mláky

Kalifornská značka Marin v našich končinách žala popularitu najmä koncom deväťdesiatych rokov. Po období mierneho útlmu sa však vďaka vydarenej kolekcii horských bicyklov začína opäť vracať na výslnie.

Aktuálne modely boli k videniu napríklad na minuloročnom EUROBIKU a rozhodne sa bolo na čo pozerať.

Bicykle značky Marin Bikes mali vždy jasne čitateľný rukopis, ktorý sa vedel trafiť do požiadaviek skúsených jazdcov. V rámci novej kolekcie na rok 2018, takýchto bicyklov nájdeme hneď niekoľko. Jednoznačným príkladom je model Wolf Ridge s revolučným systémom odpruženia. Nepredbiehajme však a poďme si priblížiť jednotlivé modelové rady.


Wolf Ridge – bicykel, ktorý nemá obdoby

29-palcový Wolf Ridge len ťažko možno nejako zaškatuľkovať. Zdvihy 160 mm naznačujú enduro orientáciu, zatiaľ čo 29“ kolesá, ľahký, plne karbónový rám a inovatívne odpruženie R3ACT vyvinuté talianskou firmou Naild, smerujú skôr k brehom all-moutain.


Spomínaný systém odpruženia si zaslúži pozornosť, nakoľko sa jedná o úplne nový typ virtuálneho systému využívajúceho dvojicu vahadiel „plávajúcich“ na špeciálnom pieste. Hlavnou výhodou tohto systému je úplná nezávislosť pruženia na silách vznikajúcich pri šliapaní. Do celkovej unikátnosti tohto, masívne pôsobiaceho modelu dostupného v troch stupňoch výbavy a štyroch veľkostiach, tak logicky zapadá moderná geometria so 66,5° hlavovým uhlom, 12-rýchlostná sada SRAM Eagle, boost osky a 29 mm široké tubless ready ráfiky.



Attack Trail – trailová strela, ktorej rozhodne nie je cudzí ani pojem enduro

Hoci názov znie trochu zavádzajúco, tento model sa nezľakne ani drsného terénu. Mimoriadne tuhý hliníkový rám, ktorý kombinuje 150 mm zdvihu s vyladeným štvorčapových odpružením typu DW link, ponúka maximálnu kontrolu nezávislú od brzdenia a šliapania. Geometria tohto 27,5“ biku je pomerne natiahnutá, s nízkym ťažiskom, položenou hlavovkou (66°) a krátkou zadnou stavbou (435 mm). Dvojica hliníkových modelov s elegantným vnútorným vedením kabeláže ponúka jednoprevodníkové sady, bezdušové kolesá, 160 mm vidlice RockShox Lyrik a X-Fusion Metric R ako aj teleskopickú sedlovku v základnej výbave.


B-17 – pluskový „vitamín“ pre všetkých

Pracant do každého terénu pod označením B-17 je univerzálny celoodpružený trailbike s pluskovými kolesami, ktorý stavia na maximálnej porcii zábavy z jazdy. Vyvážený mix komponentov, jednoprevodníkové sady, teleskopka, tubeless ready kolesá a plášte, ponúkajú bike pripravený na plnohodnotné brázdenie vašich obľúbených trialov už hneď po vybalení z krabice bez nutnosti ďalších investícií. Trojica decentne ladených modelov, ktorým dominuje model číslo 3 v raw vyhotovení rámu, je osadený 12-rýchlostnou sadou SRAM X01 Eagle so širokým rozsahom prevodov.


Rift Zone – 29“ crossover na každodenné jazdenie

Model Rift Zone je synonymom moderného typu jazdenia. Nízke zdvihy, veľké kolesá a hravá geometria sú základom toho, čo väčšina ortodoxných MTB jazdcov od svojho bicykla požaduje. Keď si k tomu doplníte najnovšie trendy ako sú boost osky pre maximálnu tuhosť, jednopredovníkové sady, teleskopické sedlovky s diaľkovým ovládaním a vnútorným vedením, kolesá pripravené na bezdušové použitie s ráfikmi a vnútornú šírku 29 milimetrov, či spoľahlivé brzdy Shimano, tak vo výslednom výpočte dostávate stroj, ktorý splní požiadavky aj ostrieľaných borcov. Navyše, ak nie ste fanúšikmi krikľavých farieb a strakatých dizajnov, Marin ponúka decentnú klasiku kombinácie dvoch farieb a trojlístok modelov s rozumne odstupňovanou výbavou.


Hawk Hill – menší brat Rift Zone-u na prostredných obručiach

Ak patríte medzi tých, ktorí sú voči 29-palcovým bikom pomerne skeptickí, nemusíte prepadať smútku. Alternatíva k modelu Rift Zone je dostupná aj v 27-palcovom vydaní pod označením Hawk Hill.


Rovnaký systém zadného odpruženia na princípe prepákovaného jednočapu pod názvom MultiTrac suspension technology, ktorý je jednoduchý, efektívny a ponúka progresívne zadné odpruženie so zdvihom 120 mm. Rovnako ako aj ostatné modely, ani rad Hawk Hill nie je ochudobnený o vymoženosti ako vnútorné vedenie kabeláže, použitie jednoprevodníkových sád, vzduchové odpruženie RockShox, resp. X-Fusion a pri dvojici vyššie postavených modelov aj o teleskopickú sedlovku. Samozrejmosťou u Marinu sú aj tubless ready ráfiky s vnútornou šírkou 27 mm vlastnej produkcie a plášte Schwalbe z línie Performance, ktoré sa dajú prerobiť na bezdušové použitie.


Ak vás bicykle tejto kultovej značky z rodiska horskej cyklistiky zaujali, viac informácií a podrobné špecifikácie sa dozviete na marinbikes.cz.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Hardtaily a gravely od Marin - kalifornský sen PR článok

Hardtaily a gravely od Marin - kalifornský sen

Predstav si kopce s výhľadom na oceán. Kopce, kde sa začali písať dejiny horskej cyklistiky. Tam, v tieni tisícročných sekvojí, sa zrodila aj značka bicyklov Marin.
Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

RockShox patrí dlhoročne medzi lídrov na trhu s odpružením. Po minuloročnom update vidlíc Pike, Lyrik a ZEB prišli na rad aj cenovo dostupnejšie alternatívy.
Predstavenie: Marin Rift Zone E - zábava na prvom mieste PR článok

Predstavenie: Marin Rift Zone E - zábava na prvom mieste

E-bikov je dnes na trhu nepreberné množstvo. Nový Rift Zone E má však niečo, čo konkurencia dlhodobo ignoruje.
keyboard_arrow_up