Predstavenie: SKS FATBOARD SET - kamaráti do dažďa a blata

Kto je nedočkavý a rád si užíva výjazdy na jar cez rozmočené a blatové traily, potom určite neprehliadnite blatníky určené pre milovníkov širokých gúm a nízkych tlakov.

Nezabúdajme na ochranu

So zväčšujúcou sa šírkou pneumatík na bicykloch, prichádza na rad aj otázka, aké blatníky použiť, nakoľko pri použití tých štandardných rýchlo zistíme, že tadiaľto cesta nevedie. Našťastie, nemecký SKS má blatníky snáď na všetky bicykle a ponúka aj niečo pre vyznávačov fatbikov, poprípade stále viac rastúcemu segmentu 27,5+.


Šírka blatníkov FATBOARD SET je úctyhodných 141 mm, čo nasvedčuje, že by mohli dobre chrániť a spolu vážia niečo nad 350 gramov. Inštalácia je hračka a zvládne ju každý aj bez zdĺhavého študovania manuálu.


Predný blatník je uchytený na spodnej rámovej trubke pomocou dvoch dostatočne dlhých suchých zipsov, a tak ho nebude problém upevniť ani na objemnejšie trubky. Ak ho plánujete používať iba na jednom bicykli, tak pásky môžete jednoducho odstrihnúť na požadovanú dĺžku pre čistejší “look”. Oceňujem pogumovanú plochu, ktorá sa dotýka rámu bicykla a taktiež páskach, a tak nehrozí, že si poškriabete bicykel.

Na druhej strane, kedže tieto blatníky sa pravdepodobne budú dávať častejšie dolu a späť na bicykel, dávajte pozor na to, aby ste plochu, kde sa bude dotýkať laku bicykla očistili a predišli tak poškodeniu. Umiestnenie je otázkou pokusu a omylu a budete musieť nájsť to správne práve pre vás. Ja som ho skôr posunul viac hore, nakoľko mám dlhé nohy a stávalo sa mi, že v nižších polohách som si do neho zbytočne kopal.


Zadný blatník používa na upevnenie plastovú pracku a tkaninový popruh, ktorý sa dá prispôsobiť na hocijaký priemer sedlovej trubky. Po zacvaknutí drží na svojom mieste ako prilepený a aj v ťažšom teréne sa nepohne ani o milimeter. Zadný kúsok je vybavený taktiež dvoma kĺbmi, a tak sa dá sklon prispôsobiť presne vaším potrebám. Na druhej strane, nehodí sa na celoodpružené bicykle, kde pri prepružení sa dotýka pneumatiky, a tak hrozí, že pri väčšom náraze ho odtrhnete.


Ako teda chránia?

Blatníky nie sú moja šálka kávy a nevozím ich skoro nikdy, a preto bolo príjemné zistiť, že aj po náročnejšom výjazde plného blata a vody, nemusím vyzerať, akoby som sa v tom blate aj váľal. Odvádzajú svoju úlohu spoľahlivo a hlavne zadný sa mi osvedčil, nakoľko nemáte tonu blata na chrbte a ruksaku.

Predný nie je až tak účinný, nakoľko, ako sme už spomínali, je na spodnej trubke, a tak je jednak dosť ďaleko od kolesa, čo dáva blatu priestor na poletovanie si v zákrutách a na druhej strane, blato má tendenciu sa zviesť s kolesom a vymrštiť sa pred bicykel, kde ho samozrejme zoberiete rovno do tváre. Ale keď to porovnám so žiadnym blatníkom, tak tento blatníček odfiltruje tak 90% všetkého, čo by skončilo inak na mne. Taktiež nečakajte, že vám bude chrániť nohy od vody, na to by som sa skôr spoľahol na návleky alebo vodeodolné tretry.


Plusy:

  • Ľahká inštalácia.
  • Primeraná ochrana.
  • Kvalitné spracovanie.

Minusy:

  • Žiadne som nenašiel v rámci typu blatníkov. Kto by chcel ešte väčšiu ochranu pred blatom a vodou, musí siahnuť po objemnejších a ťažších prevedeniach.


Tak, čo kupujem?

Ak ste prepadli širokým gumám a doteraz ste jazdili bez blatníkov a vždy sa pohrávali s myšlienkou, aké by to bolo mať nejakú ochranu pred blatom a vodou, potom vyskúšajte a možno sa vám zapáčia natoľko, že bez nich už žiadny pochmúrny výjazd neabsolvujete.

Odporúčaná cena je 39 €. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Henry33 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pitný režim - hydratuj, regeneruj, doplň energiu PR článok

Pitný režim - hydratuj, regeneruj, doplň energiu

Príjem tekutín a dopĺňanie energie je nesmierne dôležitou súčasťou športu, ale aj bežného života. Či už si bežec, cyklista, alebo turista, vyber si z našej ponuky.
Test: Castelli Fly – vesta, ktorá sa hneď zaradila k mojim naj

Test: Castelli Fly – vesta, ktorá sa hneď zaradila k mojim naj

Máte radi ľahké a spratné veci? Vyrážate na švih skoro ráno, prípadne podvečer alebo zdolávate veľké prevýšenie v kopcoch? Tak zbystrite pozornosť...
Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

Dobrý pomer vlastností zo sveta cestnej aj horskej cyklistiky, spojených s pohodlím a výkonom. To vôbec neznie zle. Ako sa jazdí v tretrách Kuro Tech a kde majú limity?
keyboard_arrow_up