To co som nasiel je jednym slovom uplne nejednoznacne. Je mi jasne, ze keramika je niekde inde ako ostatne loziska, ale to nie je moja cenova kategoria aj tak. Zaujimalo by ma hlavne porovnanie priemyselnych lozisk, vs klasickych vencekovych lozisk, vs konusov. Ci to ma vobec zmysel upgradovat.
Vadka
Kamoš ktorý velmi často chodí so mnou na jazdu má Meridu eone -sixty.Náboje Shimano,čiže konusové ložiská.Mullet.Nájazd 2500km.Platí to isté ako pri špecíku.Nejde mu to do hlavy,ako je to možné.Ked zdvihne predné koleso do vzduchu,tak sa samo od seba pootočí najťažšou stranou dole.takže kolesá sa točia uplne lahko.
Čítať sa mi to nechce, problematike rozumiem.
toto je podla mňa nespravny výraz "to ti ešte nezaistí že budeš najrýchlejší" v súvislosti s valivým odporom resp. s problematikou straty trenia pri nesprávnych, nekvalitných ložiskách. Ano, nekvalitných, mám sem dať čo sa kedysi osádzalo na bežné bicykle favorit? Konusy len osústružené, drsné.
pri axialnom zatazeni, na ktore nie su stavane dochadza k efektu ako je dole na obrazku...
Dušan, v náväznosti na moj príspevok o 1 miesto vyššie len uvádzam:
Ked som si vyrobil tie náboje (čo som opisoval) a dal tam priemyselne ložišká, vobec som to neriešil.
Mal som bicykel s nabami favorit, sice boli len o kapanek lepšie ako na tych bežne predávaných (F12), ale napr. to nebolo vobec utesnene. Ked ma chytil dažď, so 100% istotou bolo treba naby rozobrat, vyumyvat, vyčistiť, vysušiť, namazať a dať novu vazelinu. Tam bol riadny bordel.
A od nich som cital zaujimavy clanok o loziskach v kolesach. Ze nie nove loziska, ale ojazdnene, dobre zabehnute a takmer suche idu dolu kopcom najlepsie.
Je mi jasne ze to rozoberali a cistili po kazdych pretekoch, no pointa je stale ta, ze s loziskami to je taky trojuholnik... udrzba, valivy odpor, vydrz ...
vzdy ked jedno vylepsis, zhorsis ine
Na traktore riešiť straty W v ložisku, magické😁
Na elektro traktore LOL