Ahojte,
rozmýšľam nad kúpou svojho prvého
gravel biku a mám dvoch horúcich favoritov:
1. Cube
https://www.cube.eu/sk-sk/cube-nuroad-c-62-ex-desertstone-n-green/8303002. Scott
https://www.scott-sports.com/global/en/product/scott-addict-gravel-20-bike?article=4232267315008Hlavný rozdiel je v pohone – oba majú elektronické radenie, no Cube má 1x12, zatiaľ čo Scott 2x12. A tu začína moja dilema – ktorý z týchto pohonov by bol pre mňa lepší?
Bicykel budem využívať hlavne na dochádzanie do práce a dlhšie jazdy po okolí Košíc, občas Tatry (napr. Sliezsky dom), neskôr možno Taliansko a Rakúsko. Žiaden Bikepacking. Určite sa nechystám jazdiť typické MTB trasy – skôr lesné cesty, luky, kopce, asfalt.
Viem, že 2x12 sa zvykne odporúčať najmä tým, ktorí jazdia prevažne po ceste, alebo ak majú parťákov na cestných bikoch. Mňa však zaujíma najmä správanie v stúpaniach.
Podľa výpočtov prevodov (vďaka, ChatGPT ?) má Cube výhodu pri šliapaní do kopca – má ľahší najnižší prevod.
Na druhej strane kamarát, ktorý jazdí MTB aj cestu, tvrdí, že 2x12 je univerzálnejšie. Na svojom MTBčku mám 1x12 a som s tým veľmi spokojný. 2x12 som nemal možnosť vyskúšať.
Zaujímalo by ma aj, či má niekto skúsenosti s elektrickým radením SRAM Rival eTap AXS, ktoré je osadené na Scotte – ako je to so spoľahlivosťou, údržbou a pod.
Rozdiel medzi bicyklami je aj v cene – Scott je síce teraz v peknej zľave, ale stále drahší ako Cube, ktorý má navyše karbónové riadidlá.
Ak má niekto z vás skúsenosť s týmito konkrétnymi modelmi, bol by som veľmi vďačný, keby napísal aj veľkosť rámu, ktorú jazdí, svoju výšku a standover.
Pri Cube som podľa ich tabuľky presne medzi S a M – dostupné som našiel iba Mko, pri Scotte som čisté M.
Vopred ďakujem za každú odpoveď

Ahoj, tak ja som hrdý majiteľ cuba a s pohonom 1x12 som nemal žiadny problém a to som skúšal aj cestné gumy. Možno pri šliapaní dolu kopcom 60kmh + prestávajú prevody stačiť ale pri rýchlostiach do 50kmh som necítil potrebu väčšieho prevodu, prípadne osadiť väčšiu prednú pílu. Elektronické
Ak by ťa niečo zaujímalo, kľudne mi napíš.
185 cm/ XL ( tabuľkovo som L ale mám nadpriemerne dlhé ruky ). Robil som aj bikefitting v Hrádku a veľkosť ideál, inak pre normálnych ľudí s normálnymi rukami pri tejto výške určite L.