v noci, v lese počuješ čo chceš 😛
ja som raz zaspal na krasnej luke a rano bola "poorana" diviakmi, boli slušní, nechali mi pás polmetra od fleku, asi som chrápal
17.04.2022 - 10:41:27
01
Do stáda diviakov sa vieš v pohode aj infiltrovať, ani si ťa nevšímnú.
17.04.2022 - 10:44:09
00
je to pravda 150ks ich vystupuje pravidelne v TV a nikto si nic nevsimol
17.04.2022 - 10:54:54
00
Hosť napísal:
Minuly rok som takto spal vedla cyklochodnika, len tak v bivy bez stanu, a zobudil sa na to ako ma onuchava diviak. Pod Zarubami som sa zase rano zobudil v strede muflonieho stada ktore niekde blizko v noci hulakalo. Dost casto takto okolo behaju a nuchaju jezkovia, pri dedinach zase macky. Pochodia sa po tyveku, zobudia ta a idu dalej. Patri to proste k tomu prespaniu v lese.

ja som zaspaval s vierou, ze mi do rana neochutnaju bicykel, alebo sa nepustia do stanu
vzdy okolo stanu a biku na noc oznackujem mocom, ludia vraj diviakom smrdia, mozno to pomaha
Ako si reagoval, ked si sa zobudil a diviak pri tebe?
17.04.2022 - 11:14:53
00
Normalne som ho vyhnal krikom, nie preto ze by som sa zlakol ale ze som sa fakt nastval. Som vyskocil zo spacaku ze ho tam i dokopem ale to bol uz prec. Az potom mi doslo co sa stalo.
Neviem co je pravdy na tom ze by sme im mali smrdiet, zo skusenosti si myslim ze skor nie. Alebo teda nie viac ako ostatnym zverom. Ked som takto von tak skryvam veci radsej niekam vyssie alebo medzi mna a bike. A ked som niekde kde su medvede tak je jedlo i napr zubna pasta tak 50-100m odomna. Napriklad na slovakia divide chalanom liska rozniesla tretry dakde po luke/lese, a to ich mali pri sebe ked spali.
17.04.2022 - 15:16:19
00
podobná skúsenosť pre pár rokmi v lese pri ČR-GER pohraničí... po rozložení spacáku pod smerkovcami pár metrov odomňa prebehlo stádo svíň, tak som len vstal, dal batoh s potravinami čo najvyššie na strom a spal ďalej... do rána bol klud, na napadanom ihličí sa dobre spalo :)
17.04.2022 - 19:22:27
00
najhorsie co moze byt je aj tak plch :lol:
17.04.2022 - 22:18:49
04
to je tuším aj dilema, tipujem. Že čím si viac "mimo", otravuje ťa viac zverstvo. A čím viac frekventované kvázi stanovacie miesto (lúky s ohniskami a pod.), tým viac ťa máta zlodej bicykla... ale neviem :)
20.04.2022 - 17:33:40
00
Čaute, idem si po radu. Hlavou mi začali chodiť myšlienky na bikepacking (zatiaľ light s hotelmi?😁). Chcem sa spýtať, ako plánujete trasy? Cez Komoot alebo Mapy.cz? Mám gravel, čiže chcel by som ísť mimo ciest, ale zasa nie drsný terén,kamene atď. Zatiaľ (začiatočník) plánujem ísť na 2dni, čiže jedna noc niekde prespať (na hoteli, moteli, camp?). Zatiaľ si netrúfam prespavat niekde v lese. Taktiež neviem, ako plánovať km na deň. 100km alebo aj 200km za deň? Niečo natrénované mám, ale zasa není to profi forma.
Napríklad myšlienka, odviezol by som sa vlakom z BA a odtiaľ naspat domov. Čiže niečo v okolí Karpát.
28.04.2022 - 16:56:15
01
U mna najviac planning cez mapy.cz ale pozor, nie su najlepsie a ak tam planujes rovno tahanim trasy tak sa mozes celkom popalit. Takze to kombinujem napriklad so strava heatmapou, ale i dalsimi sluzbami. Ked planujem nieco co ma byt lahko zjazdne, ziadne rozbite veci a zakazy, u mna typicky Rakusko, tak pozeram i tu vrstvu z mapami kde vidno na fotkach aj povrch ciest a na google streetview ak je pozeram ci tam nie su zakazove znacky (pripadne googlim ci sa tam da ist bikom). Zavisi ako velmi to chcem mat naplanovane, taketo presnejsie a lahsie planovanie riesim ked chcem byt na niektorych miestach v urcitu dobu, napr presuvanie medzi turistikou/ferratami kde ti nejaky zakaz narusi viacdenne plany. Ked chcem viac dobrodruzstva tak to robim viac yolo a zapojim i trailforks s nejakymi trailami a skor sa snazim prechadzat zaujimavymi bodmi alebo usekmi. Uz mam i vyskusane aka kombinacia km, vyskovych a dni je u mna v pohode. Podla toho nabalim i jedlo a naplanujem cca pocet zastavok v restikach (ak chcem). Vacsinou si to planujem i s fotenim ale nakoniec sa mi nikdy nechce vytahovat fotak, zastavovat a kochat sa ... viac si to viem uzit pri slapani. Vela ludi to ma ale naopak, ze chcu viac zastavovat.
Hotel ci motel som nikdy neriesil ale relativne casto som v rakusku prespaval v kempoch alebo miestach na prespatie v stane kde boli i nejake tie wc atd. Na druhu stranu som tam casto aj niekde schovany.
Nemam gravel ale na gravel mi prislo fajn napr:

BA->AT->Valtice, Mikulov a okolie->Skalica->Brezova pod Bradlom->Dobra Voda a cez alebo popod MK naspat

Trencin->cez/popod Povazsky Inovec na tej strane Topolcian do Hlohovca a da sa potiahnut dalej az do BA popri nejakych vodnych tokoch len to je uz nuda

Popod Tribec/Vtacnik, cez Nitru, Zobor, zubriu zvernicu atd

Ked si ale na hrebeni tak tam su casto i prudsie vyslapy a je to take jednotvarnejsie, na spoznavacky a gravel bicykel mi preto prijde lepsie jazdit podhoria. Tam su kadejake zakutia a casto i pevnejsie a klukatejsie cesty a viac zaujimavosti. Ale ako pisem, gravel nemam, len bike na vacsich plastoch s pevnou vidlicou. No a ked uz neviem co tak jazdim kadejake blbosti, napriklad spajam zrucaniny hradov, rozhladne (to zistis ze su casto vsetky rovnake) pripadne som jeden rok jazdil "Vsetci na bajk" a zbieral body, obcas skusam i singlespeed bikepacking. Na zaciatok ani nemusi byt zle zobrat od niekoho gps co presiel a podla fotek to vyzera fajn, napr obcas sa da daco najst i v bikepacking fb skupine, mozno i tu su nejake trasy.
28.04.2022 - 18:03:41
11
Pouzivam komoot hlavne ak to ide mimo sk. Volbu gravel som tam dal raz a bol to hlavne asfalt ?. Bol som len na fullke doteraz 130km za den tak 1500 vyskovych je fajn pre cloveka s najazdom okolo 3000km rocne ako ja. Jazdime bickepacking vacsinou normalne mtb, tak ze zvaznice/lesne cesty/polnacky.
28.04.2022 - 18:05:46
02
Ja zatiaľ mapy.cz. Majú pre mňa fajn vec, že pri plánovaní sa dá prekliknut na vyhľadať, zadas Tipy na výlet a po mape ti naskacu zaujímavé miesta aj s obrázkami. Keďže veľmi SR nepoznám, tak mi to pomôže nájsť niečo zaujímavé.

Takto sa tam dá zadať aj prístrešok atď.
28.04.2022 - 18:25:31
02
mapy.cz, strava heat map, cmaps http://cmaps.gpsteam.eu/#map=9/48.75667/19.27924 momentalne pouzivaju najaktualnejsie ortofoto - tie si vzdy pozeram ci dana cesta vobec existuje. v CR maju mapy.cz myslim aktualne snimky, na slovensku uz moc zastarale.
nespoliehat sa na planovac - zadat start, ciel, par medzibodov - trasu si treba celu postupne prejst a popozerat kadial ta to poslalo - pri graveli duplom. casto posiela cez nezmysli
ak si niekde v okoli BA tiez by som ta odporucil na Moravu - tam dole je nadherne, takmer vsetky C-ka su vhodne na gravel a navyse sa netreba bat lahnut kdesi pod strom alebo do pristresku, kedze tam ta nema co zozrat - okrem komarov :-)
na toto tiez pouzivam mapy.cz - koli fotkam - vyberam si tak aj zaujimave miesta, vyhlady a hladam tak aj vhodne miesto na spanie.

ono sa to nezda ale ak ides cely den aj na pohodu prejdes celkom dost. no kolko to musis vediet len ty. idealne na zaciatok si dat jeden vikend 2 dni po sebe dlhe vyjazdy stym ze spis doma a zistis kolko asi das. potom pri planovani ubrat tak 10-20% lebo vezies so sebou viac veci, kochas sa a tak - aj ked ak chces spat v nejakom ubytku tak toho moc nebude - predpokladam jeden batoztek s vecami na noc.
28.04.2022 - 19:28:52
12
Diky moc za cenné rady. Idem plánovať👍
28.04.2022 - 19:30:41
00
BigGuy napísal:
Diky moc za cenné rady. Idem plánovať👍


Inak takto to vypada ked ti trasu naplanuje Komoot, a spravis to tak ze si kliknes zaciatok start a vyberies mod transportu MTB. Ako nasupu mi tam prihral cca 650km trasu priznam sa ze niesom moc typ co travy can nad planovanim. Bolo tam ale zopar zadrhelov narovinu :)

https://www.youtube.com/watch?v=uIid5BI3k5k&ab_channel=rasfo123
28.04.2022 - 20:20:35
11
keyboard_arrow_up