Fú, tak to je riadne rozšírenie § 31! Podľa toho by sa to však väčšiny bikerov nemalo nijako dotknúť. Všetky lesné cesty a chodníky(single) sú totiž značené a označené. Stačí sa odvolať na organizačnú mapu jednotl. LZ v mierke 1: 25 000. Tam sú označené naozaj všetky.
Potom by sa len dalo polemizovať ako to vlastne autor myslel s pojmom "vyznačená trasa" . Lesná cesta je myslím si jasná.
Najväščia rana to je asi pre frirajderov jazdiacich krížom hlava-nehlava. Tých pár si však z toho asi ťažkú hlavu robiť nebude...
20.06.2007 - 15:15:43
00
ked si to chcu tak chranit, nech si to oplotia - nieco na principe vojenskych lesov, potom uz nebude pochyb co je koho :evil:
20.06.2007 - 15:31:42
00
PRAVDA (noviny - dnes 20.6. 2006)

20. júna 2007 15:39
Jazda na bicykli alebo koni mimo lesnej cesty či vyznačenej trasy bude hodnotená ako priestupok. Takéto ustanovenie sa pomocou koaličných poslancov dostalo do novely zákona o lesoch pri jej prerokovávaní v pôdohospodárskom výbore. "Tento návrh, ktorý ide proti ľuďom a zdravému rozumu, podporilo aj ministerstvo pôdohospodárstva a teda vláda," upozornil podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš.


Je to podľa neho tiež v rozpore s potrebou rozvíjať cestovný ruch, zdravý a aktívny spôsob života.

Pokuta za porušenie zákona je 5-tisíc korún. Mikloš poznamenal, že po odmietnutí návrhu na zúženie imunity zo strany koaličných poslancov sa budú môcť v prípade schválenia tohto ustanovenia po lesoch beztrestne pohybovať len poslanci.

"Asi o to ide vládnym poslancom, aby len oni mohli chodiť do lesa na koni a zbierať šišky," dodal. Mikloš pripustil možný problém s ohrozovaním turistov cyklistami v lesoch, navrhnuté ustanovenie však tento problém podľa neho nerieši.

Vo výbore tiež prešiel návrh, podľa ktorého nebude možné v lesoch zbierať šišky, semená alebo sadenice. Znamená to, že z lesa si nebude možné odniesť čo i len jednu šišku, jeden gaštan, povedal poslanec Národnej rady SR za SDKÚ-DS Pavol Frešo. Doposiaľ bol zber zakázaný v nadmernom množstve. Sankcia za porušenie tohto ustanovenia je 100-tisíc korún.

"Keď si predstavím, že svojim deťom zakážem zbierať gaštany či šišky v lese s tým, že je hrozba stotisícovej pokuty, je veľmi ťažké predpokladať, že si vytvoria nejaký pozitívny vzťah," uviedol.

Frešo zdôraznil, že tieto ustanovenia nie sú o ochrane prírody, toto sa týka každého lesa. Podľa neho hlavne prímestské lesy sú v najnižšom stupni ochrany, kde "tieto činnosti ľudia hojne využívali". "Ide o zjavne lobistický návrh, ktorý presadzujú lesníci a poľovníci, aby boli v lese sami," dodal Mikloš.

SITA


Naposledy upravil karabaster dňa 20.06.2007 - 15:55:25, celkovo upravené 1 krát.

20.06.2007 - 15:50:53
00
co to znamena mimo lesnej cesty a vyznacenej trasy ??
z toho mi logicky vyplyva ,ze pokutovat mozu akurat tak freeriderov ktori skacu nejake gap-y ponad chodnik...:)
20.06.2007 - 15:55:07
00
Pôvodne som sem chcel nakopírovať citácie, ale už ich tu niekoľko odznelo. Tak je to asi zbytočné.
Ale prehrabal som sa v zákonoch, aj v tom lesnom a:
Každý zákon má niekde v úvode výklad základných pojmov. Hľadal som pomerne pozorne / hoci omyl pripúšťam /, ale nenašiel som výklad pojmu lesná cesta a značená trasa. Je možné, že je to predmetom nejakého iného zákona.
Takže si myslím, že podľa citovanej úpravy sa nemusíme znervózňovať. Lesných ciest je dosť, aj značených trás. Podľa všetkého je za lesnú cestu možné považovať akúkoľvek komunikáciu využívanú lesníkmi. Nemyslím si, že je vysoké percento bikerov, ktorí praktizujú taký freeride, že lietajú pomedzi stromy v nedotknutom lese, ako poznamenal aj Davhan. A ak áno, túto činnosť by som prehodnotil. Doma predsa tiež nechodíme v záhrade cez hriadku s petržlenom.
Pominúc hlášky typu „chcel by som vidieť, kto ma chytí“ si myslím, že ak budem bikovať v lese po nejakej zvážnici, môže sa do mňa obúvať len neinformovaný človek. A to sa v prípade nepríjemností dá na úrade uhádať. Keď budem v lese robiť blbosti, tak si ma podajú aj bez bicykla.
Fakticky jediný možný zádrhel vidím v tom, čo napísal Jaroh, zákaz vjazdu. Proste sa treba pozrieť, či je tam Zákaz vjazdu všetkých vozidiel, alebo všetkých motorových vozidiel. Lebo ten druhý vídavam častejšie a ten ma na biku trápiť nemusí.
20.06.2007 - 16:02:41
00
ja len dúfam že toto je jeden veľký zlý sen a že sa zobudím a ani si na to nespomeniem :evil:
Dúfam že tam bude toľko pripomienok a pozmenovacích návrhov že sa to nikdy neschváli, to musel byť ***** s družinou ktorého niečo také napadlo, alebo ani nevie ako les vyzerá, priviazal by som ho na Železnej k tomu totemu a nech si každy doňho aspoň kopne, poprípade opľuje...čurák jeden :evil:


Naposledy upravil tadeas dňa 20.06.2007 - 16:17:07, celkovo upravené 2 krát.

20.06.2007 - 16:15:24
00
aj tak je to choré...........k tomu niet čo dodať :(
20.06.2007 - 16:15:57
00
Robert, tématikou bicyklovania v prírode sa zaoberám hádam od 2002 a akosi mimovoľne si prinajmenšom takú dlhú dobu všímam tie značky. S kľudom tvrdím, že v 95% prípadoch je tam Zákaz vjazdu všetkých vozidiel, t.j. prázdny červený kruh, a tie nás trápiť musia, pretože platia aj pre bicykle. Značky, kde je v tom kruhu autíčko (alebo autíčko a motorka), kde biky môžu, by si spočítal na prstoch svojho tela... :-)


Naposledy upravil Jaroh dňa 20.06.2007 - 16:22:47, celkovo upravené 1 krát.

20.06.2007 - 16:18:36
00
o svedskom allemansrätt-e mozme len snivat...dnes si tusim pozriem spravy po dlhom case.
k tej "SLOMBE" - najst toho cloveka, ktory by sa do toho naplno vlozil asi nebude lahke. navyse by bolo dobre, aby to vzniklo cim skor.
20.06.2007 - 16:20:23
00
Jaroh, pocul si os tranke changenet.sk? Co takto nieco spisat a skusit to?
20.06.2007 - 16:37:55
00
k tej "SLOMBE" - najst toho cloveka, ktory by sa do toho naplno vlozil asi nebude lahke. navyse by bolo dobre, aby to vzniklo cim skor.


Jaroh, co ty na to? Urcite sa tu medzi nami najdu mnohi, ktori budu chciet pomoct. Ja sa urcite pridam.
20.06.2007 - 16:37:57
00
Na základe skúseností z aplikačnej praxe v období od nadobudnutia účinnosti zákona č. 326/2005 Z. z.., ktorý vypustil z § 31 zákaz jazdiť na bicykli alebo na koni mimo lesnej cesty alebo vyznačenej trasy dochádza k nežiadúcej expanzii cyklistov a jazdcov priamo do lesných porastov a k nárastu počtu kolízií pri plnení oprávnených záujmov a zákonných povinností vlastníkov, správcov a obhospodarovateľov predovšetkým v ochrane lesa, pri výkone ich práv a právom chránených záujmov a neúmerne sa zvýšilo nebezpečenstvo ohrozenia života a zdravia občanov, ktorí sa jazdou na bicykli a koni bez akéhokoľvek obmedzenia dostávajú do odľahlých častí lesov s vysokou koncentráciou zdravie a život ohrozujúcich prvkov (extrémne terénne podmienky, veľké šelmy, absencia poznania traumatologického plánu pre prípad lokalizácie a pod.)

podla tohto to nie je absolutny zakaz, ale iba zakaz mimo lesnych ciest a znacenych tras...teraz to zavisi hlavne od definicie, co su lesne cesty, ale obavam sa, ze singlace to nebudu :roll:



nikdy v zivote som v lese nemal koliziu s nikym kto plnil oprávnené záujmi a zákonné povinnosti vlastníkov, správcov a obhospodarovateľov predovšetkým v ochrane lesa, pri výkone ich práv a právom chránených záujmov :D . vcera som bol na kamennych vratach nad omsenim (ide tadial dubnicak) a v podstate ten zjazd do omsenia je v hornej casti takmer nezjazdny, je tam uprostred brazda snad pol metra, ktoru vyrobili lesnici pri tazbe. a neviem, ci to dokonca nie je znacena trasa. hlavne, ze chcu zakazat pohyb cyklistom. toto je mozne snad len na slovensku. :evil:

nemame cyklotrasy, v meste sa clovek musi na biku bat o zivot a este aj z lesa nas chcu vyhnat. to snad budeme moct jazdit uz len doma na trenazeri.

najviac so vsetkeho sa mi ale paci to co uviedla hovorkyna ministerstva podohospodarstva, ktora povedala, ze cyklisti sa maju dohodnut s vlastnikmi lesov, aby tito vyznacili viac cyklotras :D :D :D :D :D
20.06.2007 - 16:54:11
00
Toto mohol vymyslieť iba niekto, kto v živote nejazdil na biku a neochutnal ten super pocit. Fuck off, jazdilo sa, jazdí sa a aj sa jazdiť BUDE!
20.06.2007 - 17:54:23
00
Teoreticky to síce nie je absolútny zákaz, ale prakticky to bude - skoro každá lesná cesta je na začiatku označená značkou zákazu vjazdu, veď to poznáš... nehovoriac o závore. Takže do lesa na bicykli nemôžeš prísť po lesnej ceste (keďže na väčšine z nich je zákaz vjazdu a teda porušíš dopravné predpisy) ani po chodníku či úplne "off road/trail" (porušíš lesný zákon).

Takže v praxi môže ísť o absolútny zákaz bicyklovania v lese.


Máš vodičák ? Keď áno, tak by si mal vedieť, že značka zákaz vjazdu má doslovný význam "zákaz vjazdu všetkých motorových vozidiel". Odkedy je bicykel motorové vozidlo ? :D
20.06.2007 - 19:31:07
00
navrhujem keby niekto(alebo vsetci dokopy) sme dali dokopy nejaky text-peticiu,pod ktorou by sme sa podpisali.Text musi byt zretelny,napisany s rozumom a mal by byt v poriadku z pravneho hladiska... :idea:
20.06.2007 - 19:38:27
00
keyboard_arrow_up