Čísla mi nikdy nešli
Keď na jednom bicykli jazdím na 26" kolesách s 3x10 s prevodníkmi 24-32-42 a kazetou 11-36 a na druhom jazdím 29" kolesá s 1x11 s prevodníkom 32z a kazetou 11-42, ku ktorému z najľahších prevodov na 26"ke by sa dal prirovnať najľahší 32x42 na 29"ke?
lto: 28/50 na 29" je len o cca 3% lahsi ako 22/34 na 26", ktory mi nestaci na vsetko. A to nevazim 90+ kg. Ked si chcem v pohodicke bez väcsej namahy vytocit na Konske hlavy alebo Skalnatu, tak chcem este nieco lahsie. Akurat skladam prevody na 29" a mozno to skonci s najlahsim 22/40, co je len o 5% lahsie ako 22/34 na 26".
P.S. Ten Yeti je 27,5", takze tych 28/50 je cca to iste co 22/34 na 26". Takze podla mna vobec ziadny ultralahky extrem.
Jezus: prepocitaj si to este raz /ale inak ano, uznavam, ze je to len o nieco malo lahsie ako 22/36 na 26" , takze 29er ok ako lahsi setup.. z niecim som si to spojil, neviem s cim a potom som bol presvedceny, ze je to nejaky priserny prevod .. vzhladom na kauzu vahy i25 a tuto najnovsie sa slubne rozvijajucu sa, tipuje, ze su nejake skvrny na mesiaci/
Jezus: 28/50 nie je ani nahodou cca to iste ako 22/34 na 26" .. 22/34ka je cca o 10% tazsia (15% rozdiel v prevode), nie 3%, cize mas tam naviac jeden lahky prevod. Mozno si ale myslel 22/36, to by tak celkom sedelo.
billyroman : vyzera, ze na prednom chyba povodny rafik, asi moc vela BK trailov
lto: Mozno musim skorigovat obvod 29" kolesa v exceli. Mal som tam hodnotu 2313 mm a realne ked som meral 29" plast co mam doma, tak sa mi zda, ze to je tesne pod 2300 mm. Ale tak ci tak, ked to aj skorigujem na obvod 2290 mm, tak:
0,65 (prevod 22/34) x 2074 (obvod 26" v mm) = na jedno otocenie kluk prejdes 1342 mm
0,56 (prevod 28/50) x 2290 (obvod 29" v mm) = na jedno otocenie kluk prejdes 1282 mm a to je o 4,4 % lahsi prevod
Cize neviem ako si to teda pocital Ty, ale stale verim viac Excelu ako Tebe.
fofo: Ako vtip dobre. Este prosim matematicky porovnaj rozdiel v prevodoch medzi oval 28z a neoval 28z prevodnikom.
Predpokladám že ked sa bavíme o prevode 28/50 tak sa nebudem baviť o rýchlosti. jezus ja mam napríklad obvod na 26" 2111mm. t.j. všetko.
Ale už sme OT.
Jasne, obvod sa lisi od rozmeru plasta. 1,9" semislick ma mensi a 2,4" stuploidny ma väcsi. Tych 2073 mm som dal len ako nejaku strednu hodnotu. Rozdiely v mm urobia nejake to percento. Ked hodim do xls extremnejsie obvody, teda napr. tych 2110 pre 26" a napr. 2240 pre 29", tak rozdiel narastie z tych 4,4 % co uvadzam vyssie na 7,2 %. Ale zas nie je pravdepodobne, ze ak clovek jazdil na 26" bajku 2,4" stuploidne plaste, tak ze na 29" bajku bude jazdit 1,9" uzovky. Cize ked sa pouziju porovnatelne plaste pre oba rozmery kolies, tak rozdiel medzi tymi prevodmi a kolesami bude niekde okolo 4-5%.
Je jedno, či sa bavíme o 28/50 alebo 53/11 prevodový pomer je stále číslo, ktoré nemá nič spoločné s tým či máš ovál alebo kruh. Rýchlostné pomery prevodu sa nemenia, trochu sa menia silové kvôli zmene veľkosti páky. A do kopca isto nie je 28 ako 26. Iba v jednej časti otáčky kľuky. V inej časti je ako 30. Ale to je základná mechanika.
Ovál mám a žiadne zázraky vo svojej výkonnosti nepozorujem ako niektorí, čo mi tvrdia že vďaka nemu jazdia o 2 zuby na prevodníku viac 😂. Jedine malinké zlepšenie trakcie.
lto: Mozno musim skorigovat obvod 29" kolesa v exceli. Mal som tam hodnotu 2313 mm a realne ked som meral 29" plast co mam doma, tak sa mi zda, ze to je tesne pod 2300 mm. Ale tak ci tak, ked to aj skorigujem na obvod 2290 mm, tak:
0,65 (prevod 22/34) x 2074 (obvod 26" v mm) = na jedno otocenie kluk prejdes 1342 mm
0,56 (prevod 28/50) x 2290 (obvod 29" v mm) = na jedno otocenie kluk prejdes 1282 mm a to je o 4,4 % lahsi prevod
Cize neviem ako si to teda pocital Ty, ale stale verim viac Excelu ako Tebe. :D
P.S. Ten Yeti je 27,5", takze tych 28/50 je cca to iste co 22/34 na 26". Takze podla mna vobec ziadny ultralahky extrem.
Prepocitaj si to znovu. Rozdiel je 10%, ja nepisem o 29er, ani ty nepises o 29er, ale obaja piseme o 650b . V exceli pocitas 29er, ale za to ja nemozem , ani ten excel. Tak potom je tazko o niecom diskutovat Rozdiel 26" a 650b je cca 4% a teda 28/50 vs. 22/34 je realne rozdiel 10% , co v pripade tohto 650b je prave cca jeden lahky prevod naviac (cca podobne ako 22/36). U 29er samozrejme to cca sedi, ale o tom povodne rec nebola. Ci je tento Yeti 29er, alebo nie, to ja netusim, ale napisal si , ze je 650b a na tento post (ako som odcitoval) som zareagoval. /o samotnej podstate extremu som sa tiez vyjadril, ze som sa sekol, kedze som si asi 28 nejako prepojil s 24kou. To uz je ale moj problem, ktory som uviedol na spravnu mieru/
no chce schudnúť,ale nejako sa mu nedarí rád papá,ale aspoň je vidno,čo znesie relatívne lahký rám po 2 rokoch jazdenia,zatial nepraskol a nie,nejazdí len m. karpaty ...
Este raz si precitaj, co si napisal. Ty 29er
edit: 3x snad staci. Apropo naco ti je vobec excel (ale ok) a hlavne, preco nemas 27.5 v exceli ? A to chces povedat, ze mas doma 29er bajk ? To snad nie .. ale ok, zrejme si bol presvedceny, ze pises o 29er, tak ti odpustam
Ten pomer pre 27" som dal len z brucha odhad, ze ked na 29" je ten prevod lahsi o 3 %, tak na 27 to bude cca to iste ako na 26. A samozrejme ze som to dal z brucha presne naopak ako som mal. Kedze 27 je mensie, tak ano, na 27 bude ten prevod este lahsi ako na 29. Moja chyba. Ale ked mas 130 kg, tak myslim, ze Ti vobec lahsi prevod vadit nebude.
A preco nemam v xls 27? Naco by mi to bolo v xls, ked taky bajk nemam? Pre mna je 27 cisty nezmysel.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
billyroman : vyzera, ze na prednom chyba povodny rafik, asi moc vela BK trailov
fofo: Ako vtip dobre.
jezus ja mam napríklad obvod na 26" 2111mm. t.j. všetko.
Ale už sme OT.
Ovál mám a žiadne zázraky vo svojej výkonnosti nepozorujem ako niektorí, čo mi tvrdia že vďaka nemu jazdia o 2 zuby na prevodníku viac 😂. Jedine malinké zlepšenie trakcie.
Prepocitaj si to znovu. Rozdiel je 10%, ja nepisem o 29er, ani ty nepises o 29er, ale obaja piseme o 650b . V exceli pocitas 29er, ale za to ja nemozem , ani ten excel. Tak potom je tazko o niecom diskutovat
Nech sa paci:)
Este raz si precitaj, co si napisal. Ty 29er
edit: 3x snad staci. Apropo naco ti je vobec excel (ale ok) a hlavne, preco nemas 27.5 v exceli ? A to chces povedat, ze mas doma 29er bajk ? To snad nie
A preco nemam v xls 27? Naco by mi to bolo v xls, ked taky bajk nemam? Pre mna je 27 cisty nezmysel.