Lokalizácia
Formulár sa odosiela
čaute. poškulujem po novom kotúči, kedže stará 203 hayes nejako nedala ani jedny platničky. chýba mi to, že musím na páčku silno tlačiť, aby brzdilo. vzadu avid kotúč a rovnaký problém. ale kotúče majú 20 rokov, tak hádam sa posunula technologia železného krúžku dalej. otázka.. brzdí taký galfer lepšie ako xlc, aj ked sú v rovnakej cenovej kategorii? dík.

všetko nastavené, vypucované, prebrúsené, nová brzdovka, vpredu slovinské race sinter platne. len slabý prejav formula brzd na moje 100 kilové telo.
https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/brzdy/brzdove-kotuce/xlc-br-x59-brzdovy-kotuc-cervena-strieborna-p142727.html?itm_medium=widget&itm_campaign=
https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/brzdy/brzdove-kotuce/galfer-disc-wave-brzdovy-kotuc-203-mm-6-dier-18-mm-p66000.html?itm_medium=widget&itm_campaign=
Zobraziť komentár 01.03.2025 - 00:35:15
00
Prvé nemajú vetracie dierky.druhy má zas málo materiálu...
Ak ťa 203 neubrzdi je problém skôr slabá brzda
Zobraziť komentár 01.03.2025 - 06:28:51
00
Ak musíš dosť tlačiť na páčku, skôr výmen brzdy
Zobraziť komentár 01.03.2025 - 09:28:27
00
arrow_leftstaresina napísal:
chýba mi to, že musím na páčku silno tlačiť, aby brzdilo.

Staci streknut trochu oleja na kotuce a vyriesene. :)
Zobraziť komentár 01.03.2025 - 11:05:27
00
Len aby to správne pochopil a ten olej predsa len znova nestrekol na kotúče. :)
Zobraziť komentár 01.03.2025 - 11:48:20
02
Podľa mňa efekt dlhšie vydrží keď v tom oleji namočí platničky...
Zobraziť komentár 01.03.2025 - 15:47:01
02
ani jeden z tych uvedenych by som si dobrovolne nekupil :D
kup si normalny slusny kotuc ako https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/brzdy/brzdove-kotuce/magura-storm-hc-brzdovy-kotuc-203-mm-6-dier-p86102.html

Inak teda pozeram ponuku 6dier 203 a bieda velka, Shimano ako tak, ale ziaden zazrak, SRAM Centerline je fajn, ale tie drazky su take, ehm, BBB mozno, nemam skusenost, a potom este drahsi https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/brzdy/brzdove-kotuce/magura-mdr-p-203mm-brzdovy-kotuc-p108680.html, eventualne predrazeny semifloating Hope, zbytok bud total predrazene , hnusne, alebo uplne blbosti xc typu, pripadne vsetko dohromady.

Este tento mozno https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/brzdy/brzdove-kotuce/galfer-fixed-wave-brzdovy-kotuc-203-mm-6-dier-p157026.html

Tie popisky su niekedy , ze neviem ci sa smiat alebo plakat.
Zobraziť komentár 01.03.2025 - 17:47:53
00
dakujem za rady a tipy.

oka. tak len pre info. už mi ťahá na 40 (90kg pupek po zime) a riešim (servisujem) pomaly 20 rokov motorky a teda trošku iné brzdy. ja sa v tom ako-tak vyznám. diery v kotúči sú na to, aby bud odvádzali špinu (čo u mna nebude, bo blato jazdím 2x do roka) a potom aby pri vetraní odvádzali plyn a spaliny z kotúča a platní, ked sa to tam varí. čo ale ja neprehrejem tú brzdu. ona len slabo kúše a sere ma, že pri 203 neviem ten bajk normálne postavit na predné bez toho, aby som pomaly prepaloval tlak v brzdnej sústave. inak formuly RX krásne dávkovatelné a cca to na to čo treba aj stačí, ale chcem jedno-dvojprstovú brzdu, nie ruka, dlaň, lakeť a ešte aj oči.
inak rady typu všetky kotúče sú zlé je že ach.. už teraz tam mám hayes toto https://down-id.img.susercontent.com/file/deb1d3129a762041084b52e6403919c0
došiel som do servisu a problém bol, že bol hladky skoro ako zrkadlo na brzdnej ploche. inak ja som nezodral ani jedny platne na starej mx2 brzde. jazdím to 90% "po meste do šenku". tak išiel pod šmirgel. potom sinter race platne, ja tú brzdu neprehrejem ani v kálnici (aj tak ma tam predbiehajú 12 ročné deti) ale skrátka tá sila..

páka je, trenie chýba. doštičky sú. je mi jasné že tam chýba trakcia, otázka čo vie poriešiť kotúč, alebo tu do starého 20 ročného bicyglíka do mesta na ešte 26" kolesách teraz kupovat 300€ dominiony či formule cura.. floaty hope a podobné veci vyzerajú pekne, ale nedám 80€ za kotúč. floaty bez zjazdu nikto nepotrebuje, ked nepáli kotúč do oranžova a nerieši rozťažnosť brzdnej plochy voči pavúkovi..
Zobraziť komentár 02.03.2025 - 12:58:51
00
Toto ale nie su motorky :) a ten kotuc zahod co najdalej.

edit: Force ma dobre kotuce (tie co vyzeraju ako stare Avidy), ale 203 dako neni v ponuke, stal okolo 10e.
Zobraziť komentár 02.03.2025 - 13:14:59
01
neni rozdiel v motorke a bicygle dnes. po novom je to identická zmenšenina. radial štvorpiesty s radial či axial pumpou..
Zobraziť komentár 02.03.2025 - 17:04:18
00
No keď si nedáš poradiť tak ti neporadime.ito už zostal za tie desaťročia kvantum kotučov aj platničiek tak hádam bude mať trošku prehľad.
Zobraziť komentár 02.03.2025 - 19:46:12
00
arrow_leftzihadlo 5 napísal:
No keď si nedáš poradiť tak ti neporadime.ito už zostal za tie desaťročia kvantum kotučov aj platničiek tak hádam bude mať trošku prehľad.

tu nejde o to, nenechat si poradit. ide mi skôr o skúsenosti s tým, či niekto nepoužíva kúsavejší materiál a ak áno, či to vie spraviť 5% účinku, alebo 25%. nemusíme sa bavit o rozdieloch brzd na moto a bicygloch. oboje som mal rozobrané. sila, trecí koeficient. o to mi ide. 203 mi nezvädne pri mojom používaní. tak či má zmysel sa serkat s kotúčom, alebo ked tam je hayes, ktorý nepožul 5 párov platní a je v hrúbke v akej má byt, tak či rovno iné brzdy, alebo je tam nejaký fígel. prešmirglovaný kotúč, rozhýbané premazané piesty, odvzdušnené, odmastené to je. cyklistika nevyrobila systém, ktorý by prešťal brembo brzdy z KTM alebo brzdy z R1.
Zobraziť komentár 02.03.2025 - 21:11:09
00
len k poslednej vete: vopred hovorim, ze sa do toho vyznam ako hus do piva (teda vobec), no rozdiel medzi bicyklovymi a motorkovymi brzdami (si myslim, ze) je v hmotnosti, hrubke kotuca, tlaku na piesty a platnicky/kotuc.
Takze porovnavas neporovnatelne.
(Samozrejme, ze tie motorkove musia ubrzdit vacsiu hmotnosť/hybnost, na to nenarazam)
Zobraziť komentár 02.03.2025 - 23:41:02
00
Tak je jasne, ze rozdiel tam je, lebo zatial co na motorke bude brzda brzdit vacsinu hmoty motorky, tak na bicykli bude vacsina hmoty jazdec.Bolo by asi jednoduche urobit brzdy na bike, kde by vsetci hadzali drzku a nemocnice by boli plne cyklistov.
Mne na 100kg hmotu dost pomohol upgrade magura kotuce a icetech platne. Inak brzdy obycajne shimano M6100, akurat vpredu 4piest.
Zobraziť komentár 03.03.2025 - 10:28:13
00
Kup poriadne brzdy a neries.Najlacnejsie 4 piesty od shimana a adekvatne kotuce k platnickam.Metal/metal , resin/resin.Hlavne ich dobre zabehnut a budes lietat cez predne koleso ako superman :D
Zobraziť komentár 03.03.2025 - 11:45:04
00
keyboard_arrow_up