Oka...tak mám nápad, všetci, čo jazdíme Foxiny a drahé Rock Shoxy, predajme ich, kúpme si Suntourky...to sa nám bude ale voziť!
Ano, to by sa nam potom ale vozilo. Väcsina z nas by potom totiz zistila, ze doteraz jazdila na necitlivych vidliciach. Som prekvapeny, ze svoj nazor nemas moznost podlozit ziadnymi konkretnymi faktami resp. cislami, ale napriek tomu ho dookola obhajujes (zial iracionalne, nepresvedcivo a bez jedineho realneho argumentu).
A k tym "obrovskym" nakladom firiem ako FOX a RS vs. "ubohy a podpriemerny zvysok sveta":
V dnesnej dobe, ked sa vsetko v konstrukcnych firmach vyvija, navrhuje a aj testuje pred spustenim vyroby v prvom rade najprv softwarovo v PC a az potom sa vyrobky vobec zacinaju produkovat na par testov v malych seriach, je nezmysel hovorit o investiciach desiatok milionov dolarov (hlavne pri medzirocnom upgrade par suciastok). Inak povedane, nie je dovod aby mali FOX, RS a pod. väcsie vyvojove naklady na jeden model ako ina znacka. A ak ano, tak jedine kvoli neefektivnemu a byrokratickemu riadeniu v ich prerastenej firme kde treba zaplatit o tri managerske urovne viac a nie kvoli mnohonasobne vyssej kvalite vyvoja. Tipujem, ze ani vyvoj kompletne noveho modelu nestoji desiatky milionov dolarov... (ale to skutocne neviem podlozit faktami, je to len tip - ale da sa hodit rec napr. s Branom Meresom abo chalanmi z RB design, ktori si vyvoj robia sami a ak zistite nejake orientacne cisla, tak mozete dat vediet).
Kym tu nepadnu konkretne fakty o horsej kvalite konkretnej suciastky pouzitej v tej ktorej znacke vidlic (odchylka od presnosti obrobenia v zmysle vyrobnej tolerancie, odchylka od predpisaneho chemickeho zlozenia zliatiny pouzitej pre suciastku), tak tu prosim nekydajme na ziadnu znacku, lebo uz ma prestava bavit dokola to citat. V zivote nikto z nas nebol clenom inspekcie auditujucej kvalitu vyroby v bikovej firme a nevie dokopy nic o internych vstupnych a vystupnych kontrolach kvality, ISO certifikacii a napriek tomu si tu plno "odbornikov" (nehovorim len o tejto teme, ale vseobecne) mysli, ze ked dve rozne firmy s roznym nazvom a vyrabajuce v dvoch susediacich tovarnach na Taiwane splnaju ten isty certifikat ISO, tak jedna robi shity a druha TOP produkty. A nie raz sa uz stalo, ze prave "znackova" firma stahovala svoje produkty kvoli chybnej serii, takze asi na tom nebudu az o tolko lepsie ako zvysok produkcie na trhu. Ano, jeden vyrobok je drahsi a druhy lacnejsi, ale je to prave aj o detailoch a firemnej politike - drahsie vyrobky sa robia v mensich seriach takze musi byt navysena cena aby bola zabezpecena navratnost investicie, na drahsich vyrobkoch sa pouzije iny (niekedy podstatne drahsi) material, ktory usetri par gramov, na drahsie vyrobky sa takmer spravidla investuje viac do propagacie na zvysovanie ich predaja do coho sa da ratat aj sponzorovanie roznych akcii...
Nezasierajme pls. toto forum nepodlozenymi tvrdeniami a subjektivnymi dojmami. Ak vieme napisat konkretne porovnania z praxe (roman, Mlok etc.) tak pisme, inak skusme najprv zvazit, ci mame cim prispiet ku kvalite diskusie. Dakujem v mene citatelov, ktori sa maju zaujem sa nieco dozvediet a nechcu citat 3 strany rozpravok v kazdej teme.
P.S. Ja jazdim Nixona, ale to len preto, ze Suntour nemal v ponuke vidlicu s pevnou oskou. Keby mi stacil
rychloupinak a rozhodoval by som sa podla ceny, tak by som nemal najmensi dovod rozmyslat co kupit (urcite by to bol Suntour).