Tak už aj ja pár týždňov osedlávam toľko ospevovaný Ergon SM3 Pro. Zatiaľ mám zmiešané pocity (viac menej pozitívne), ale rozhodne je lepší ako moje predošlé Selle Italia X1. Sedlo je v podstate úplne tvrdé. Bez cyklovložky dosť tlačí na sedacie kosti, ale dá sa to vydržať aj počas dlhších výjazdov. S kvalitnou cyklovložkou tento problém odpadá. Pri správnom nastavení sedla niečo ako tlak na oblasť medzi sedacími kosťami nehrozí, takže v tomto smere spokojnosť. Čo sa týka kvality spracovania, tam zatiaľ nemám čo vytknúť. Ergon už prežil aj pár pádov a zatiaľ všetko OK. Vo veľkosti M váži 257 gramov.
UPDATE: Pred týždňom som
sedlo trochu posunul dozadu, pretože som chcel skúsiť viac natiahnutejší posed. Všimol som si, že odvtedy sa jazdí akosi pohodlnejšie. Po cca 140 najazdených km môžem skonštatovať, že sedlo tlačí výraznejšie menej. Bez cyklovložky boli výjazdy nad 40 km trocha boľavejšie. Teraz dám 50-60 km v obyčajných voľných kraťasoch úplne v pohode.
Ergon SM3 celkovo dosť výrazne posúva posed dopredu. Zatiaľ čo staré Selle som mal maximálne vpredu (až po čiarku STOP), Ergon mám upnutý v tej druhej polovici - teda dal by sa dať ešte tak 15 mm viac dozadu. Tož rozhodne neodporúčam bikerom, ktorým sa už súčasný posed zdá krátky.