valecek kukni stranku sqlab, ergon to ma tiez tusim obdobne, ako spravne zvolit sirku sedla (napis ak treba pomoct s anglictinou) - ako si spravne naznacil, aj posed vplyva na to aku sirku sedla potrebujes. Uz si nepamatam kolko som mal zmerane kosti, podla posedu a toho ako sa mi mari ze som vyberal sedlo, to bolo niekde okolo 14-14.5cm, a teda som si pridal ~1.5cm za posed a siel do 16cm. Nie som ale ziadny expert vo vybere sediel, siel som len podla rad na sqlab.
S origos
sedlom od canyonu a aj na predoslom
biku som mal velmi velke problemy. Raz, po 1.5 dnovom predcasne ukoncenom cyklovylete som doslova nevedel sediet 2 dni a dalsich niekolko dni ma este riadne bolela rit. Bezne mi kolena proste prestali vladat po par minutach sedenia na biku a pod. Vsetky predosle sedla boli znatelne uzsie ako toto a hodne inak tvarovane.
Teraz nemam problem prejst cez 100km/den aj viacero dni za sebou. Cize mne to sadlo vcelku dobre, ale to je silne individualne a sirku/tvar treba spravne zvolit pre teba a tvoj (co najlepsie nastaveny) posed.
Inak, pri roznych karbonovych a podobnych specialitkach treba byt velmi opatrny ak ma clovek problemy. Taky karbon sa da spravit tak aby lepsie pruzil a bol celkovo pohodlnejsi, ale iste to nie je vzdy pravidlom - nejake zavodne a podobne specialtky iste budu aj co najtvrdsie, aby boli "co najefektivnejsie" a najlahsie. O experimentovani s cinskym/lacnym karbonom ani nevravim.
Podobne je to s polstrovanim, roznymi gelovymi vlozkami/navlekmi, etc...
sedlo nesmie byt ani moc makke ani moc tvrde. To moc makke je speci dolezite pri dlhsich (celo a viac-dennych) vyjazdoch - zo zaciatku sa bude tvarit make sedlo pohodlne, ale potom to moze byt hodne nepohodlna a bolestiva muciaren, pretoze nespravne zatazujes sedacie partie.