tak prečo jazdíš teda ten jednoprevodník keď ti nesedí a chýbajú resp prebývajú ti tam zuby?
Nerozumiem, čo nechápeš. Na Félixovi mám 2-prevodník 40/27 s kazetou 11-34, na Matesovi 1-prevodník 40 s kazetou 11-32 (všetko v profile). Čo-to som odjazdil, tak asi viem, čo mi viac sedí. Preto som prešiel zo 44/32/22 cez 44/32 na 40/27. Na zimákovi som začal na 44, potom som kvôli jazde v teréne a kopcoch dal 44/32 a teraz som na 40. Vždy s kazetou 11-32 (34-ku mám na
kolesách do terénu). Zimák je stavaný na bežné kopce, čo máme na Slovensku (odskúšané BA-RA-BA, 666,68 km, najťažší som ani nepoužil). Félix je do terénu a nakoľko vozím
grip shift (a taktiež "kdyby něco"), mám tam 2-placku. Inak by som nahodil 1-prevodník (ideálne 38 a 11-36 na 10-speed). Aspoň na skúšku.

"Problém" súčasného riešenia je ten, že prakticky radím len vzadu. Malá príde k slovu len v špecifických a ojedinelých prípadoch. Nevidím totiž dôvod, prečo sa hrať s prešmykom, keď stačí získať dozadu nejaké zuby (13-36) alebo vpredu ubrať (38). Potrebujem skôr tie ľahšie, ťažšie sú mi na 2 veci (ako som písal, nedupem za náklaďákmi a 40-11 vydá s prehľadom na 50+ km/h). Vidím to teraz, keď viacerí prešli na 2-placku. Roman má veľkú 39 a
kazetu 11-36, Tomáš 40 a 11-36. Obaja majú "najľahší" prevod ľahší odo mňa. A dovolím si tvrdiť, že jazdia silovejšie. Z toho vyplýva, že logicky strácam, lebo keď si oni dajú veľká-veľká, ja musím ísť zo sedla, točiť "silovo" (na moje pomery) alebo zhodiť na malú. A to je zbytočné. Preto po odpísaní súčasnej veľkej placky idem do 38-čky. Potom sa uvidí, či som spravil dobre. Ale myslím, že to bude zase lepšie.