Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Zdravim vas. Stalo sa mi nieco take ze po prvych jazdach na biku s touto vidlicou neide zamknut pruzenie. Netusim co s tym moze byt. Ked to skusim zamknut na riaditkach tak to pruzi stale rovnako. Taktiez je tu mensi problem s pruzenim. Po nastaveni SAG-u podla tabuliek na odporucane hodnoty na vahu manzelky (kedze je to jej bike) sa stalo ze pri nastaveni najvyssieho zdvihu 130mm a po nasledovnom zatlaceni sa vnutorne nohy nevratia do danej hodnoty ale ostanu na zdvihu 115mm. Skusil som to nafukat na vacsiu vahu pretoze manzelka je lahka tak som myslel ze to bude tym ale ani to nezabralo. Mozte mi prosim dat nejake rady, triky a pod. co s tym moze byt a ako to dat do poriadku? Hacik je v tom ze nebudem schopny napisat vam ci dotycne rady zabrali alebo nie pretoze sme vycestovany ale koncom januara sme doma tak vyskusam vsetko co mi ponuknete a dam vam vediet. Alebo je to na servis? Dakujem
Zobraziť komentár 27.09.2009 - 21:21:50
00
problém č. 1: skontroluj, či sa ti neuvoľnilo lanko na vidlici a či sa pri manipulácii s páčkou zamykania otáča modré koliesko na korunke vidlice. tiež môžeš vyskúšať odpojiť lanko a pridržať to modré koliesko rukou v polohe lock (vo vnútri je pružinka, takže sa ti bude vracať do odomknutej polohy - preto to musíš pridržať) a vtedy skús zapružiť, či lock funguje. ďalší problém by mohol byť v nesprávne nastavenej hodnote "gate". ak by si mal gate na minime, tak teoreticky by sa vidlica mohla javiť nezamknutá. gate je totiž akási ochrana proti prerazeniu zamknutej vidlice - pri určitej sile dovolí vidlici ísž do zdvihu. môžeš teda skontrolovať aj toto nastavenie, prípadne nastaviť na väčšiu silu.

problém č. 2: vyfúkni obidve komory vidlice a u-turn nastav na najväčší zdvih (130mm). nafúkaj pozitívnu komoru (ventil na korunke vidlice) na tabuľkovú hodnotu a nechaj pumpu namontovanú na vidlici. posaď manželku na bike a zmeraj sag. pumpičkou upusti vzduch z vidlice, aby bol sag 20-25%, tj aby po nasadnutí bola vidlica zanorená po značku 100-110mm - tabuľkové hodnoty bývajú takmer vždy príliš vysoké. zapíš si aký tlak ti ostal vo vidlici (bez posadenej manželky). teraz nafúkaj obidve komory na túto hodnotu, najprv pozitívnu, potom negatívnu. budeš to musieť robiť na viac krát, pretože tlaky sa navzájom ovplyvňujú. pozor, negatívna komora je malá, takže tam bude tlak kolísať viac ako v pozitívnej. poúspešnom zvládnutí fúkania by malo všetko správne fungovať. ešte jedna poznámka, ak bude v negatívnej komore väčší tlak, ako v pozitívnej, vidlica sa nevysunie na plný zdvih, ak bude nižší, vidlica bude menej citlivá. optimálne je teda fúkať na rovnaké tlaky.

ak by aj tak niečo nefungovalo -> servis
Zobraziť komentár 27.09.2009 - 21:48:28
00
dikes mar_tin, k tomu problemu c.1- skusal som uvolnit lanko ze je mozno uvolnene a nezabera na plno ale bolo to na doraz a kolecka sa otaca uplne v pohode ale skusim pozriet ten gate (musim to najst co to je a kde to je som total laik ale ucim sa rychlo :D ) len ma prekvapilo ze to bolo v pohode a zrazu bum. Co uz.
no a problem c.2- tak skusim ako vravis a uvidime :handshake:
Zobraziť komentár 27.09.2009 - 22:02:17
00
gate sa nastavuje v strede toho modrého kolieska - buď je tam zlaté koliesko alebo krytka a pod ňou imbus. jo ešte mi napadlo, ak to predtým fungovalo a zrazu prestalo, mohlo sa stať, že sa opotrebovalo tesnenie na spodku pravej vnútornej nohy vidlice a časť oleja z tlmiča vytiekla do spodnej nohy. ak vytieklo len trochu, tak mohol práve prestať fungovať lock, ak by vytieklo viac, tak by vidlica prestala pružiť, pretože by po čiastočnom stlačení narazila na hladinu oleja. v takom prípade pomôže len výmena tesnenia.
Zobraziť komentár 27.09.2009 - 22:08:27
00
no ide o to ze ten bike bol prvykrat na vyjazde je total novy tak o opotrebenie by nemalo ist (aspon dufam)
Zobraziť komentár 27.09.2009 - 22:12:27
00
este mi napadlo ako ma byt ten gate spravne nastaveny?
Zobraziť komentár 27.09.2009 - 22:14:24
00
gate je ochrana proti prerazeniu locku, resp. ochrana, aby ťa väčšia prekážka pri zamknutej vidlici nezhodila z bajku. takže tam je ťažko povedať, ako presen to máš nastaviť. ja by som to dotiahol na max a potom skúsil, či funguje to zamykanie. následne by som gate nastavil niekde do stredu.

k tomu tesneniu, môže sa stať, že sa tesnenie poškodí počas zábehu vidlice, napríklad ak taiwanský robotník nedával pozor a do oleja sa dostali nejaké nečistoty. každopádne vidlica by po zábehu (orientačne 200-300 km) mala absolvovať výmenu oleja - je to v záručných podmienkach. tiež sa môže stať, že sa tesnenie len poodchýli, alebo je zle založené... v každom prípade, ak nepomôžu rady v mojom prvom príspevku, daj to do spoľahlivého (a podľa možnosti záručného) servisu.
Zobraziť komentár 28.09.2009 - 09:47:40
00
keyboard_arrow_up