chcem sa spytat na vas nazor ohladom spd a bezpecnosti. Po vcerajsej nehode realne uvazujem o vrateni sa ku klasickym pedalom. Jazdim s nimi uz cca mesiac. Z vlastnej skusenosti mozem povedat, ze padnut s nimi sa vacsinou podari prakticky ked uz clovek s bikom "stoji". Neuvedomi si, ze je pripnuty a vacsinou zazmatkuje a uz "lezi". Je taktiez pravda, ze pravdepodobnost padu je priamo umerna poctu divakov. Prvy pad som bral ako vystrahu aby som si uvedomoval, ze som pripnuty. Na stastie si to iba odniesla trosku zakrvavena noha. Pravdupovediac od tej chvile som pri bicyklovani zacal pocitovat vzdy urcitu davku "strachu" pred dalsim nechcenym a mozno aj zbytocnym padom (nakolko s klasickym pedalom by sa mi to nestalo). Vcera som si vysiel zajazdit si a po zrhuba hodinke som na bajku zastal, odopol som si pravu nohu a oprel som sa nou o zem. Doteraz neviem ako, zrazu som stratil rovnovahu a cele tazisko sa prevalilo na lavu stranu. Pri pokuse o opretie sa o lavu nohu som zistil ze ostala pripnuta, zazmetkoval som a uz som lezal na zemi. Bol to dost nestastny pad, vyrazilo mi to dych, padol som na bok a v krizoch ucitil strasnu bolest. Nedokazal som sa nadychnut a cele telo sa ocitlo v soku. Po chvilke som sa spamatal a cely vystraseny co sa vlastne stalo som sa zacal davat dokopy. V oblasti krizov obrovksa bolest, myslel som v tej chvili na najhorsie, ze som ocrhnul a podobne veci. Nastastie som vsak dokazal vstat a pomaly dojst do najblizsej dediny. No cele to skoncilo rengenovanim na pohotovosti a teraz na druhy den chodim ako keby ma poriadne seklo v krizoch. Mam 28 rokov, zivot pred sebou a zacinam si uvedomovat, ze toto nie je ziadna sranda. Co si o SPDckach myslite vy?
tak len tak pre znazornenie - este ked som mal obycajne pedale, siel som riadnym strmakom po trave a zrazu sup predne koleso do nejakej jamy ktoru vobec nebolo vidno. kedze som mal nohy volne, tak som preskocil cez rajdy ako v telocvicni cez "kozu";) - no a teraz si skus predstavit ze mas zapnute nohy v pedaloch, tak neviem akoby to vyzeralo - zeby sipka aj s bikom?
no mne sa to stalo stihol som vypnut pedale preskocit bike a este aj par metrov si pobehat po pri kamosovy na biku
no bolo to este na mojom starsom GT - vidla Marzocchi MZ Race 100 mm, klesanie mohlo mat cca 20% a vahu som mal uplne vzadu a predsa (kedze jamu som nevidel, tak som ju nemohol obist, preskocit)... fyziku neoklames, gravitacna sila je svina
no mne sa to stalo stihol som vypnut pedale preskocit bike a este aj par metrov si pobehat po pri kamosovy na biku
mne tiez lenze pedale sa vypli same-preletel som cez riaditka-a par metrov som sa kotulal popri suchajucom biku dole kopcom. a o par metrov kamos(tesco bike) bez spd padol tak isto ako ja
JA to striedam..uz som zletela,tiez sa bojim,tak to robim tak ze,tam ,kde sa necitim na zapnutie nie som..tam,kde som v pohode a verim si,som..
Uvidim,co bude dalej..
Urcite SPD. Tiez som si vytrpel prvy mesiac trapnych padov. Prvy som mal este pred tym ako som vysiel z dvora, ked som zastavil pri brane. Ked je narocny teren, tak zvyknem vypnut aspon jednu nohu. Napr. pri rychlej sotolinovej pravej zakrute vypinam pravu nohu, aby som sa pripadne stihol s nou odrazit, keby smykol bike.
tak len tak pre znazornenie - este ked som mal obycajne pedale, siel som riadnym strmakom po trave a zrazu sup predne koleso do nejakej jamy ktoru vobec nebolo vidno.
ak nevidis na zem tak musis ocakavat ze tam nieco moze byt , nesiel si prirychlo?
inak ja padam vylucne vo vyslapoch toho roku , s naslapami som zacal tuto jar , v zjazdoch mi CBcka v mnohom pomahaju a tiez som sa toho bal , prvych par stovak km som sa niekolkokrat vysypal na stranu v nulovej rychlosti , par krat ked som jednu nohu mal na zemi a druhu zapnutu , stacilo sa otocit a uz som lezal : ) ale teraz po nejakych 3 tisickach kilometrov si uz ani neuvedomujem kedy ich vypinam , ako sa hovori, clovek si zvykne na vsetko : ))
ja začínam mať pocit, že kto má problémy s upínacími pedálmi, má problémy s jemnou motorikou a možno to aj napovedá, že by mal navštíviť neurológa
každý pád bol sprevádzaný vypnutím "ani neviem ako"
problémy som nemal ani raz, z Podunajských do Karlovky som to odpilotoval na čerstvo namontovaných SPDčkach
pády typu vysypanie v nulovej rýchlosti - zo 2, a to preto, lebo som mal zatemovaný kufor blatom a voľnú tretru
obrovský prínos k efektivite šliapania a aj k bezpečnosti (otras na terénnej nerovnosti vám nesklepe nohy z pedálov a pod.)
občas používam vypnutie, ale stále menej často (napr. povestný zjazd do Borinky na stupavskom maratóne - týždeň pred ako posratý, preteky - bez problémov pripnutý až dole, s výnimkou obídenia chlapíka na crosse v najužšom mieste ako bol ten spadnutý stromček)
chlapci, riešite vyriešené - videli ste pretekára XC alebo XM čo by NEpoužíval rýchloupináky? a riešite to stále dookola, len za posledný mesiac tu bol minimálne jeden thread na túto tému
SPD maj celu radu vyhod oproti klasickym pedalom. Za poslednych 10 rokov som odskusal 5-6 druhov a u vsetkych sa obcas vyskytol problem ze som nesthol vypnut. Vela zalezi aj od topanok, cim pevnejsie tym lahsie ovladanie pedalov. Po skusenostiach s pedalmi Welgo, Ritchey a Shimano som pred dvomi rokmi presiel na Crank Brothers. Su dobre , lahko sa obuvaju ale obcas v pomalej rychlosti pri strate rovnovahy som ich uz nedokazal vypnut. Ked som vypinal preventivne jednu nohu, tretra sa smykala. Kupil som CB Malet s platformou aby som mal vecsi pocit istoty pri vypnuti pedalu, ale po prvej jazde som ich vratil, lebo vypinanie bolo este horsie a padol som pri prvom vyjazde. Teraz som presiel na Look Quartz a su to zatial najlepsie pedalo ktore som doteraz jazdil. Vypinaju vtedy ked chcem a naopak mozem sa spolahnut ze noha dobre drzi aj hore aj dole kopcom. Neviem si predstavit ze by som mal jazdit na volnych pedaloch. Podla mna je to v terene menej bezpecne.
To vsetko je len cvik !! a rychlost reakcii . jadzim sice este len rok v SPD ale uz vobec to nejak nevnimam ked sa poterebuejm vypnut . Isto su situacie zeje to len tak tak . ... A pady partia k biku .... !
tak len tak pre znazornenie - este ked som mal obycajne pedale, siel som riadnym strmakom po trave a zrazu sup predne koleso do nejakej jamy ktoru vobec nebolo vidno. kedze som mal nohy volne, tak som preskocil cez rajdy ako v telocvicni cez "kozu";) - no a teraz si skus predstavit ze mas zapnute nohy v pedaloch, tak neviem akoby to vyzeralo - zeby sipka aj s bikom?
...presne toto iste sa mi stalo tento tyzden v pondelok ked som si bol zajazdit na maratonskej trati....este stastie ze som nemal velku rychlost a ani SPDcka....ten usek od malatinej po sedlo nad pribisom je fakt na *****
...rozmyslam ze by som si na preteky nahodil SPDcka avsak mam len cestne tretry....jazdil uz niekto MTB v cestny tretrach?
Vcera som si skusal namontovat SPD kufre na cestne tretry avsak ked som chcel naskocit na bike nedali sa mi zapnut...otocil som nohu o 180 stupnov teda proti smere jazdy a cuduj sa svete pedal mi zacvakol....kufre som namontoval intujitivne a nakoniec som zistil ze aj spravne http://techdocs.shimano.com/media/techd ... 600367.pdf
pedal s oznacenim L mam na lavej kluke, pedal s oznacenim R je na pravej
...vyplyva mi z toho ze tie SPDcka, ktore sa mi uz nejaky ten rok valaju doma v skrini su chybne vyrobene, a sice zle natocene
hmmm....ale potom nechapem ako mohol niekto na nich jazdit kedze je viditelne ze nie su nove
Keď tak čítam túto tému, tak som si pripomenul, že som sa pri zjazdových lyžiach tiež vrátil k osvedčeným "kandahárom". Tie moderné "vypínacie" viazania sú nebezpečné. Na svahu mi to niekoľkokrát vyplo schválne tam, kde bolo najviac ľudí. Skoro som sa zabil a ešte tá hanba.
... a čo sa týka bicykla, tak sa chystám prejsť k takému tomu staršiemu modelu bez kľúk (čo sa len odrážaš nohami). Pripadá mi to oveľa bezpečnejšie.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
tak to klobuk dole, naucis ma to
Uvidim,co bude dalej..
ak nevidis na zem tak musis ocakavat ze tam nieco moze byt , nesiel si prirychlo?
inak ja padam vylucne vo vyslapoch toho roku , s naslapami som zacal tuto jar , v zjazdoch mi CBcka v mnohom pomahaju a tiez som sa toho bal , prvych par stovak km som sa niekolkokrat vysypal na stranu v nulovej rychlosti , par krat ked som jednu nohu mal na zemi a druhu zapnutu , stacilo sa otocit a uz som lezal : ) ale teraz po nejakych 3 tisickach kilometrov si uz ani neuvedomujem kedy ich vypinam , ako sa hovori, clovek si zvykne na vsetko : ))
každý pád bol sprevádzaný vypnutím "ani neviem ako"
problémy som nemal ani raz, z Podunajských do Karlovky som to odpilotoval na čerstvo namontovaných SPDčkach
pády typu vysypanie v nulovej rýchlosti - zo 2, a to preto, lebo som mal zatemovaný kufor blatom a voľnú tretru
obrovský prínos k efektivite šliapania a aj k bezpečnosti (otras na terénnej nerovnosti vám nesklepe nohy z pedálov a pod.)
občas používam vypnutie, ale stále menej často (napr. povestný zjazd do Borinky na stupavskom maratóne - týždeň pred ako posratý, preteky - bez problémov pripnutý až dole, s výnimkou obídenia chlapíka na crosse v najužšom mieste ako bol ten spadnutý stromček)
chlapci, riešite vyriešené - videli ste pretekára XC alebo XM čo by NEpoužíval rýchloupináky? a riešite to stále dookola, len za posledný mesiac tu bol minimálne jeden thread na túto tému
...presne toto iste sa mi stalo tento tyzden v pondelok ked som si bol zajazdit na maratonskej trati....este stastie ze som nemal velku rychlost a ani SPDcka....ten usek od malatinej po sedlo nad pribisom je fakt na *****
...rozmyslam ze by som si na preteky nahodil SPDcka avsak mam len cestne tretry....jazdil uz niekto MTB v cestny tretrach?
http://techdocs.shimano.com/media/techd ... 600367.pdf
pedal s oznacenim L mam na lavej kluke, pedal s oznacenim R je na pravej
...vyplyva mi z toho ze tie SPDcka, ktore sa mi uz nejaky ten rok valaju doma v skrini su chybne vyrobene, a sice zle natocene
hmmm....ale potom nechapem ako mohol niekto na nich jazdit kedze je viditelne ze nie su nove
... a čo sa týka bicykla, tak sa chystám prejsť k takému tomu staršiemu modelu bez kľúk (čo sa len odrážaš nohami). Pripadá mi to oveľa bezpečnejšie.
vyzera to tak, ze ani nie... skus nahodit kufre naopak
vyzera to tak, ze ani nie... skus nahodit kufre naopak
...tak to zrejme mal urobene ten biker co mal tie pedale predomou
....ja si radsej dam tu namahu a vymenim osky