chcem sa spytat na vas nazor ohladom spd a bezpecnosti. Po vcerajsej nehode realne uvazujem o vrateni sa ku klasickym pedalom. Jazdim s nimi uz cca mesiac. Z vlastnej skusenosti mozem povedat, ze padnut s nimi sa vacsinou podari prakticky ked uz clovek s bikom "stoji". Neuvedomi si, ze je pripnuty a vacsinou zazmatkuje a uz "lezi". Je taktiez pravda, ze pravdepodobnost padu je priamo umerna poctu divakov. Prvy pad som bral ako vystrahu aby som si uvedomoval, ze som pripnuty. Na stastie si to iba odniesla trosku zakrvavena noha. Pravdupovediac od tej chvile som pri bicyklovani zacal pocitovat vzdy urcitu davku "strachu" pred dalsim nechcenym a mozno aj zbytocnym padom (nakolko s klasickym pedalom by sa mi to nestalo). Vcera som si vysiel zajazdit si a po zrhuba hodinke som na bajku zastal, odopol som si pravu nohu a oprel som sa nou o zem. Doteraz neviem ako, zrazu som stratil rovnovahu a cele tazisko sa prevalilo na lavu stranu. Pri pokuse o opretie sa o lavu nohu som zistil ze ostala pripnuta, zazmetkoval som a uz som lezal na zemi. Bol to dost nestastny pad, vyrazilo mi to dych, padol som na bok a v krizoch ucitil strasnu bolest. Nedokazal som sa nadychnut a cele telo sa ocitlo v soku. Po chvilke som sa spamatal a cely vystraseny co sa vlastne stalo som sa zacal davat dokopy. V oblasti krizov obrovksa bolest, myslel som v tej chvili na najhorsie, ze som ocrhnul a podobne veci. Nastastie som vsak dokazal vstat a pomaly dojst do najblizsej dediny. No cele to skoncilo rengenovanim na pohotovosti a teraz na druhy den chodim ako keby ma poriadne seklo v krizoch. Mam 28 rokov, zivot pred sebou a zacinam si uvedomovat, ze toto nie je ziadna sranda. Co si o SPDckach myslite vy?
a toto ako chces spravit za jazdy toto co pises je podla mna finta pre trialistov na zdolavanie krkolomnych prekazok, nie bunnyhop. bunnyhop ma vyuzitie najma pocas jazdy - bez toho aby si zastavil alebo spomalil, jednoducho prekazku preskocis...
to co opisuje je normalny Bhop a nie potiahnutie za rajdy a SPD. ta 'jazda na zadnom' pred samotnym skokom je velmi kratucka, preto sa ti mozno zda ze je to trialova finta, v skutocnosti normalny skok, pozri nejake videa na youtube...
normálny skok ktorý nieje až taký ľahký ako vyzerá ... v škole techniky vo Vele to bolo pekne opísané a vysvetľwné .. takže treba trénovať a skúšať
ja som to pre srandu skusil bez naslapov ale skoro som sa vydrbal ako mi zisli nohy z pedalov, som proste uplne degenerovany z tych naslapov ze by som asi ani sliapat bez nich nevedel takze ja som 'normalnemu Bhopu' dal zbohom a staci mi dost vysoke potihnutie za nohy a ruky :} (predtym ked som nemal naslapy mi to este ako-tak slo, sice nizko ale predsa)
ja som to pre srandu skusil bez naslapov ale skoro som sa vydrbal ako mi zisli nohy z pedalov, som proste uplne degenerovany z tych naslapov ze by som asi ani sliapat bez nich nevedel takze ja som 'normalnemu Bhopu' dal zbohom a staci mi dost vysoke potihnutie za nohy a ruky :} (predtym ked som nemal naslapy mi to este ako-tak slo, sice nizko ale predsa)
zajimave , mne sa prave bunny hop robil bez naslapov lahsie , som daky iny , totiz vadi mi pritom to ze noha musi byt na jednom mieste , musim to uz raz poriadne natrenovat
neni nahodou jedno ci skocim bunnyho alebo z SPD? podla mna sa ale daju SPD vyuzit aj na mnoho inych veci v technickych pasazach... napr. mozem nadvihnut len zadnu cast biku a pod.
osobne na SPDckach jazdim cca 1.5roka a zatial som nepadol, a vypinam uplne automaticky.
bunnyhop je keď podvihneš bike najprv chvíľu na zadné a potom sa od zadného kolesa odrazíš a dopadáš najprv na zadné a potom dopadne predné ... a kôli učeniu sa jazde chvíľu po zadnom bez šlapania je SPD na trénovanie bunnyhopu trochu krkolomné najmä kôli pádom na záda
pokial viem, technicky spravne by si mal dopadat oboma kolesami naraz
pozeral som par videi na youtube o tom aj sa to dost ucim...ono to neni take tazke..no ale myslim ze jazda na zadnom stym moc nesuvisi, iba sa odrazis
neni nahodou jedno ci skocim bunnyho alebo z SPD? podla mna sa ale daju SPD vyuzit aj na mnoho inych veci v technickych pasazach... napr. mozem nadvihnut len zadnu cast biku a pod.
osobne na SPDckach jazdim cca 1.5roka a zatial som nepadol, a vypinam uplne automaticky.
je rozdiel ci skaces alebo potianes za nohy a ruky. v tom prvom pripade sa da vyskocit ovela vyssie.
pozeral som par videi na youtube o tom aj sa to dost ucim...ono to neni take tazke..no ale myslim ze jazda na zadnom stym moc nesuvisi, iba sa odrazis
da sa aj na obe, niekedy kludne aj na predne (samozrejme ziadny velky uhol) ale to na rovinke velmi ee
nuz mna skakanie ci jazda na zadnom nikdy nezaujimala. som cisto cesťák a občas XC. ak sa usporiadatel nejakeho XC maratonu nepomyli s kategoriou trate na XC s nejakym trialom endurom ci co su to za (pre mna nezmyselne) kategorie - prepacte fajnsmekri, mna zaujima len jazda na zaklade kondicky a nie narocnej techniky, tak take finty ani netreba. a na preskocenie dakej malej prekazky su naslapne pedale super. zdvihnem bicykel kedy treba.
neviem ci to tu niekto niekedy skusal ale najvysie sa da z SPD podla mna vyskocit stylom "bunny hop" ze najskor predne a potom zadne. teda aspon ja tak vyskocim najvysie.
Mam SPD a som s nimi spokojny. Neviem, ci to zalezi od modelu, mam nejake shimana, a tam som si nastavil uplne najmensiu moznu volu vypnutia, kvoli uceniu. A funguje to tak, ze ked trhnes aj dopredu (nie doboku) tak mi to v pohode vypne. Pri beznych mensich skokoch sa to nevypina, co mi vyhovuje.
Tak nevidim najmensi problem. Iba raz som sa myslim vysypal, ked som slapal do prudkeho kopca a uz som nemal sily, tak som zrazu zastal a ako som padal na bok, tak som nemal ani sily vypnut nohu a drbol som na zem. Ale to bolo uplnene na zaciatku s SPD. Teraz uz v poho.
hehe. ja som spadol dva krat, ale nie s SPDčkami, ale s remienkami a košíkmi. mal som samozrejme stiahnuté remienky. to by až tak veľký problém nebol, to sa dá vytrhnúť - vysunúť. ale mal som tenisky so zubatou podrážkou. to sa bez vopred uvoľneným remienkom skrátka "vypnúť" - vysunúť nedá. to bolo dávno, na starom cestnom bicykli, keď som ešte chodil do školy a o veciach ako tretry som mohol len snívať. a dnes som schopný nahodiť SPD pedále aj na starú libertu alebo hociaký šrotík do mesta. už nemám rád samotné klasické pedále. mám pocit že sa mi na každom hrboľku musí zošmyknúť noha a vždy pri rozbiehaní musím dávať pozor, aby som nezačal kruhovo šliapať. mohol by som si vybiť moje chabé zaplátané zuby
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
zajimave , mne sa prave bunny hop robil bez naslapov lahsie , som daky iny
mne vo zvolene...
ale dalsie dva tigre boli aj s vypnutim
(...bez brzd sa nafigu jazdi...)
tak na mojom HT o moc vysie skakat nepotrebujem
Tak nevidim najmensi problem. Iba raz som sa myslim vysypal, ked som slapal do prudkeho kopca a uz som nemal sily, tak som zrazu zastal a ako som padal na bok, tak som nemal ani sily vypnut nohu a drbol som na zem. Ale to bolo uplnene na zaciatku s SPD. Teraz uz v poho.