To je jedina TZ popri hranici a tam problem nie je, ak nezabludis (za cias Zakarpatskej ukrajiny boli dalsie, co sli cez Stynsku, popri jaskyniach, atd.) ... skus si ale pripadne poturistikovat teraz v okoli Stynskej. Alebo skus pojazdit zvaznicu z Kremenca dalej do Stuzice (nie odbocit na TZ), pripadne skus pojazdit hreben Holice, alebo Popriecneho vrchu a potom nam napis skusenosti s UA pohraniciarmi :lol:
Takze zopakujem pre "browserov" .. hlasit je vhodne, az nutne, ak ides do blizkosti UA hranice _MIMO_ turisticky chodnik. A ten chodnik je jeden jediny :) Ja neviem preco ste ludia taki nechapavi. A ked uz pises, kolkokrat si tam bol, tak ja napisem len tolko, ze v blizkosti UA hranice som bol mozno viackrat, nez ty mas vyjazdov rocne na bajku :)
23.09.2014 - 21:45:45
00
klidek ... ja som popísal IBA svoju skúsenosť
nechválil som sa
nikoho som na nič nenahováral ...
ani som sa nesnažil hrať na NAJmúdrejšieho ...
(dokonca policajti nám to, hlásiť sa niekde, pri stretnutí ani len neodporúčali)
chceš počet výjazdov za tento rok ?? alebo minulý ??? :lol:
23.09.2014 - 22:20:10
00
V Poloninách v slovensko-poľskom pohraničí sa jazdí MTB po každej TZ. U nás je to ako so všetkým - robiť to nemôžeš, ale málokedy ti na to niekto niečo povie, iba ak náhodou stretneš ochranárov, ale aj s nimi sa dá dohodnúť. V Poľsku po TZ mimo národného parku je to viac-menej bez problémov ako u nás, v Bieščadskom národnom parku jazdiť na biku nemôžeš, ale samozrejme jazdí sa a je to tak 50:50 buď tam nestretneš žiadnych ochranárov a si v pohode alebo ich stretneš a zaplatíš pokutu. Tam si musí každý zvážiť do akého rizika ide a navyše počas sezóny sa platí poplatok za vstup do národného parku a pracovníci PTTK bikerov hneď zastavujú a nepúšťajú ďalej.

Kam sa bežne nikto okrem pohraničiarov nedostane je hraničný hrebeň medzi Poľskom a Ukrajinou od Rawky cez Semanowu, Kanczowu až po Kinczyk Bukowski a ďalej cez Rozsypaniec a Opolonek buď do Poľska dolinou Sanu alebo na Ukrajinu na vlak do Sianok. MTB by to bolo nádherne v krásnej prírode, ale je to ešte hudba budúcnosti kým tam bude značkovaná hrebeňovka pre turistov.

Prílohy:

kinczyk_bukowski.jpg
kinczyk_bukowski.jpg 353.16 KiB thumb_up1thumb_down

24.09.2014 - 11:29:06
02
na hikingu vyšla Paľova "skazka o puti" :-)
http://cyklo.hiking.sk/hk/ar/3377/kremenec_z_ukrajiny.html
08.11.2014 - 22:57:57
00
Kam sa bežne nikto okrem pohraničiarov nedostane je hraničný hrebeň medzi Poľskom a Ukrajinou od Rawky cez Semanowu, Kanczowu až po Kinczyk Bukowski a ďalej cez Rozsypaniec a Opolonek buď do Poľska dolinou Sanu alebo na Ukrajinu na vlak do Sianok. MTB by to bolo nádherne v krásnej prírode, ale je to ešte hudba budúcnosti kým tam bude značkovaná hrebeňovka pre turistov.

Je to krasna hrebenovka, kvoli casu som stihol len polku, ale verim, ze raz sa to bude dat :)
09.11.2014 - 06:49:24
00
Záujem je, aby sa turisti mohli voľne pohybovať aj po Užanskom národnom parku, ale brzí ich to, že je tam Schengenská hranica a oni nie sú v Európskej únii, keď sa to bude dať, tak aj hrebeňovka od Rawky po prameň Sanu bude reálna :)

Divočina bez hranic o Užanskom nacionalnom prirodnom parku.


Naposledy upravil misomiki dňa 09.11.2014 - 18:32:36, celkovo upravené 1 krát.

09.11.2014 - 18:19:55
01
Potom sa stahujem na vychod :)
09.11.2014 - 18:24:51
00
Ahojte, trocha to tu ozivim.

Na sobotu 23. maja planujem jednodnovy vyjazd na Ukrajinu a zistujem predbezny zaujem ucastnikov.
Trasa ma zatial 2 varianty, definitivny verdikt padne pravdepodobne den-dva pred odjazdom podla poctu ucastnikov, ich preferencii a podla moznosti spojenia do Uzockeho sedla.

Varianta 1, preferovana ak sa vsetko podari:
Sianky - Uzocky priesmyk - cervena znacka popri zeleznici okolo tunelov do Verchoviny Bystrej - Uzok - Husnyj - Tichyj - Suchyj - Volosjanka

Odvoz od hranice v Ubli, resp. z Velkeho Berezneho bude bud vlakom do Sianok, v pripade zleho spojenia sa vybavi dodavka. Cestovny poriadok prave zistujem. (ked mi niekto vie pomoct, budem happy)
Navrat z Volosjanky predpokladam vlak/dodavka, zdatnejsi idu pripadne po svojej osi.

Trasa v GPX
Príloha:


Strucny program:
Zo Sianok asfaltom do Uzockeho sedla, pamatnik v sedle. Nasledne si pridu na svoje sotousi, kedze trasa pokracuje cervenym turistickym chodnikom popri zeleznici. Minieme takmer vsetky tunely aj vacsinu viaduktov na trati. Zjazdnost na bicykli neviem zarucit, treba sa pripravit aj na trochu divociny, mozno tlacenia, mozno endura. Ak ma niekto akykolvek report zo zjazdnosti, rad ho uvitam.
Z Verchoviny Bystrej vyjazd znova k zeleznici na dolnom useku oblukov, prejazd dnes nepouzivanym zeleznicnym tunelom (trat bola v 70tych rokoch presunuta) a zjazd do Uzoku. Navsteva dreveneho chramu, vyjazd do Husneho , kde je dalsi dreveny chram. Odtial tiahle stupanie do sedla nad Roztoku ku kaplnke. Kratke tlacenie na hreben a zjazd do Ticheho, prejazd dedinou, cez sedlo do Sucheho a odtial do Volosjanky, kde by mal byt nejaky odvoz do Berezneho resp. Uble (podla dohody).

Ide s nami ukrajinsky miestny sprievodca, slubil vybavit vsetko ohladom pohranicnej straze (kedze zeleznicna trat ide blizko Schengenu a taktiez je strazena vojakmi).

---------------------------------------------------------------------

Varianta 2 - nahradna trasa ak sa nepodari vyriesit logistiku presunu do Uzockeho sedla

Ubla - Velke Berezne - Rusky mociar - Javornik - Cornoholova - Kosteva Pastil - Pastilky - Ubla

Trasa gpx:
Príloha:


Strucny program: navsteva Velkeho Berezneho, vyjazd horskou cestou na Javornik. V plane bola navsteva unikatnej chaty postavanej este v case ceskoslovenska, ta vsak pred 3 tyzdnami vyhorela... Katastroficka turistika ale bude, takze aspon zajdeme k ruine :-D
Hrebenom zjazd do ustia kanona Lutanky.
Ak vegetacia a stav dovolia, tak pesi, mozno zo zaciatku kusok bicyklovy prechod aspon casti kanonu po trase byvalej lesnej zeleznice. Mam info, ze tam nieco vyjazdili traktormi, takze sa mozno bude dat aj dalej ist a prejst cely kanon. Uvidime na mieste.
Nasledne zjazd do Cornoholovy, navsteva dreveneho chramu, pifko a colove lepidla v legenadarnej putike Zatisok :-D
Po obcerstveni vyjazd na bocny hrebienok nad Cornoholovou, prejazd horskymi polickami a zjazd do zabudnutej dedinky Kosteva Pastil. Prejazd dolinou do Pastiliek a navrat asfaltom do Uble.


Tempo je pruuuuudko rekreacne (ti co uz so mnou boli, vedia...), teren bude miesany, mozno aj nejake to bludenie, blaticko, kriaky ale taktiez aj kusok nejakeho asfaltu. Neslubujem pojazdenicko po hladkych trailoch ani enduro orgie. Trekingovy bicykel je myslim nie uplne vhodny, ale zvladnut to na nom podla mna pojde, hoci to bude trapenie.
Stojime kdekomu napadne, fotime, venujeme sa geokesingu, zjeme klobasky, posedime pri penivom, takze na 60-70 km trasu treba pocitat cely den do zotmenia.
Kto sa chce ponahlat, ist inu trasu, je slobodny clovek a riadi sa svojim svedomim a vedomim... ;-)
Kazda trasa umoznuje pohodlne skratenie alebo skorsi navrat v pripade unavy, zleho pocasia alebo proste nechuti sa trepat zabudnutymi kutmi Zakarpatia (ale to je na nom asi najkrajsie...)

Casovy harmonogram: podla zvolenej varianty - zraz na hranici v Ubli okolo 6 - 7.00, pripadne mierne neskor.
Moje auto je uz z KE vybookovane, ale je mozne ze bude este jedno s 1-2 miestami, ak sa najdu zaujemcovia o odvoz.
Prihlasky prosim sem do fora, resp. sukromnou spravou, nech viem pripadne povedat, pre kolko ludi bude potrebna dodavka na odvoz do Uzockeho sedla. Zatial sme 5 kuskov.
Az sa pojde Varianta 2, kto pride, ten pride, ideme cely cas po svojej osi... ;-)

Pocasie zatial hlasia prudko priaznive, polooblacno okolo 25-30 stupnov. Bez dazda.
Cena, az by niekoho zaujimala: v pripade varianty 1 listky na vlak, resp. odvoz dodavkou. Do 15 eur osoba sa zmestime.

A par motivacnych na zaver:

static.panoramio.com

static.panoramio.com

static.panoramio.com

static.panoramio.com

static.panoramio.com

static.panoramio.com

static.panoramio.com

static.panoramio.com

static.panoramio.com

static.panoramio.com

static.panoramio.com

Prílohy:

Sjanki-Volosjanka.gpx [78.39 KiB] Zobraziť na mape

14.05.2015 - 16:36:56
03
Presne v termine Slanskej hrebenovky :(
14.05.2015 - 16:58:36
01
hmm, keby aspon v nedelu, dala by sa Slanska aj UA a este by sa usetrila jedna cesta na vychod..
14.05.2015 - 17:03:06
01
Aj jedna, aj druhá varianta je odporne príťažlivá, ale bohužiaľ kondícia na to momentálne nie je :-(
Tak hádam v jeseni sa pripojím.
14.05.2015 - 17:06:16
00
lukas6s8p: dobre vravis, az mi je to divnô .. nechal by som sa na to nahovorit.
14.05.2015 - 17:09:07
00
Nedela je na 95% nepriechodna pre jedneho ucastnika, jedine ak by sme vyrazali veeeelmi skoro rano (approx. 5.00 na hranici), ale hodim otazku do plena: co tak piatok?

PS: urcite sa pojde aj druha verzia, len este nie je datum. Ak uz viete volne junove vikendy, hodte sem, skusim to nejako zladit...

Dalsie mnou predbezne planovane akcie na UA:
- Uzhorod sightseeing + okolite hrady a Perecyn - jednodnovka zo Slemeniec pre mamicky, babicky a trekingove bajky :-D
- Uzok - Volovec - Mukacevo (vikendovka, mozno natazko so spanim naprirodno, este nemam rozplanovane etapy, kde by to vyslo)
14.05.2015 - 18:27:50
00
Alebo nedela ja, lukas a Palo :lol: .. gpxko mame, skusenosti ma lukas s vlakmi v UA. Ej, ale siel by som veru (ak by bolo fajn pocasie).
14.05.2015 - 20:11:25
00
Az budete velmi dobri, stihnem v sobotu vecer nahodit prejdene gpx a v nedelu podla neho mozete pedalovat :-D
Ja to vidim zatial na sobotu...
14.05.2015 - 20:14:42
01
keyboard_arrow_up