rozmyslam nad kupou HT MTB. Budget 1600 E.
Vo finale zatial mam:
http://cube.slovkolex.sk/bicykle/269-MTB_Hardtail/2226-REACTION_K18
http://www.merida.sk/prodej/matts-hfs-xc-3000-d-09
co si o tom myslite, resp. ak mate nejake ine navrhy sem s nimi.
Dikes
do 1500e sa dajú fakt slušné full xc bicykle...
Na tej meride ten tlmič má dosť možností nastavenia, takže pohupovanie pri šlapaní už nie je nič čo by ťa malo odrázdať
inak je fakt veľa možností v tej cene, pozri si aj napr. niečo ako http://velosprint.sk/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=224_408_419&products_id=10417 , čo by bolo naj z kopca napríklad a systém odpruženia neobmedzuje skoro vôbec pri šlapaní
Lapierre PRO RACE 300
Giant Xtc Alliance 0 Disc
tieto 3 by som urcite neprehliadol byt tebou plus tie co si uz napisal. vsetko funkcne biky s ktorymi by si mal byt spokojny. a do fulla pri tejto cenovej hranici este nie.
alebo http://www.merida.sk/prodej/matts-hfs-xc-2000-d-09
http://www.kubicasport.eu/produkt/1657/Haibike-Q-Carbon-2009/
...
ok, takto sa opytam. V com je rozdiel ked za rovnaku cenu mam Giant v super vybave a Lapierre v slabsej vybave. Co je pridana hodnota toho Lapierre?
A takisto podhadzovaním aušusov na noname rámoch.
Ale OK, takže - v čom je pridaná hodnota napr. u LP Zesty ti viem povedať veľmi presne, hoci budeme off topic: "nejakým zázrakom" (prácou Research and Development Departmentu, čím sa tzv. "značky" líšia od tzv. "nie značiek") mu stačí na tlmiči propedal tune na minime a compression tune takisto k tomu, aby sa pri dobrej technike šliapania (v sedle a bez zbytočných rázov) zadná stavba napriek vysokému zdvihu správala veľmi slušne - proste "nehojdá"... pokiaľ sú obe tieto nastavenia na minime, tak je citlivosť tlmiča naopak na maxime - a vôbec ti netreba žiadny lock (pokiaľ šliapeš ako do pedálov a nie ako kapustu do suda). Mnohí iní výrobcovia to riešia vyhonením interných nastavení na "pritvrdenejšie", čo je IMHO kravina, alebo skôr podliezanie júzrom, čo nevedia jazdiť, ale za každú cenu chcú (vysokozdvižného) fulla.
okrem toho sa aj bez znižovania zdvihu vidlice nemá nejakú extrémnu snahu v prudších sklonoch stavať na zadné (čo je samozrejme ovplyvnené aj správne vybratou veľkosťou rámu, správnym posedom a aj správnou jazdeckou technikou)
a v Mku veľkosti so sedlom vymeneným za o 40 g ťažšie, nejakým tým nalepeným svinstvom a štartovým číslom (skôr účastníckym - bolo to v Poráči) váha ukázala 13,16 kg - tvoj XC hardtail má viac ako moje AMko (z ktorého ešte viem sundať možno aj kilo - len plášte mali 1,60 kg)
vo výsledku máš bike ktorý sa pri 140/140 zdvihu správa veľmi svižne
suma sumárum, mám bike, ktorého limitujúcim faktorom je moja jazdecká neschopnosť
a mimochodom, ak sa ti nepáči "platenie za značku", tak sem nedávaj Gianty a v podstate ani top modely Meridy by sem nepatrili (proste XC závoďáky)... a aj ten Trance X (inak perfektný stroj, skúšal som, bol v mojom predbežnom výbere, nuž ale napokon neprerazil) čo si sem dal má napr. vo svojom "obhodení" celkom napadnuteľné veci
Celkove môj dojem z teba je +/- ten že podliehaš pozlátku "obhozu" na úkor pozerania sa na jazdné vlastnosti RÁMU. A opakujem, že na celý "slávny" hai som tu zatiaľ nenašiel jedinú recenziu z úst/pera unbiased ("nezašumeného" = nezaujatého) jazdca.
môj xc hadrtail stojí 359e, koľko stojí tvoje amko?
autor sa rozhodol že fakt nebude kupovať full, takže si zbytočne písal celý ten odstavec
otázka na ktorú si mal odpovedať - aký je rozdiel medzi ht giant a lapierre rámom? (presná otázka bola "V com je rozdiel ked za rovnaku cenu mam Giant v super vybave a Lapierre v slabsej vybave. Co je pridana hodnota toho Lapierre?")
- čiže na toto môžeš odpovedať, nepíš tu o nejakom Lapierre zesty...
ale no, vlastníci lapierrov sem musia písať tie "recenzie" aby mali čím ospravedlniť cenu tých bicyklov, na haibike sa tu stažoval jeden človek (janosik) - ale ani to nedopadlo veľmi dobre, potom tu máme pár aktívnych členov fóra čo jazdia na haibike a sú spokojní, potom tu je predajca haibike ktorý je tiež spokojný
vidíš je to môj názor, je úplne iný ako tvoj - nedá sa tým nič robiť
rád by som sa dozvedel v čom spočíva tá "nekvalita" tých rámov - niečo objektívne, nie nejaký tvoj pocit, napr. že na taiwane nevedia zvárať a pod. Fakt chcem nejaké odkazy, dôkazy, fotky, dlhodobé skúsenosti - nie nejaké blbosti čo popíše niekto kto si myslí aký je dôležitý a vševediaci
Že som nepísal konkrétne o tamtých bikoch hore, je preto, lebo som ich NEJAZDIL. Ale dal som ILUSTRÁCIU ako asi vyzerá rozdiel medzi "značkovým" bicyklom a bežnou skladačkou na noname ráme. Pri vyššie spomenutých rámoch by sa v podstate opakovalo povedané inými slovami.
Proste: prísnejšie tolerancie, vlastná konštrukcia, vlastná skúšobňa, vlastní testovací jazdci, vlastný dizajn, vlastné nároky, tvrdšia kontrola kvality, etc. To všetko samozrejme niečo stojí. Niečo stojí aj to, že pár percent rámov, ktoré nie sú v tolerancii, končí v šrote. A už sme tu mali rámy, kde pár mm nebol problém, posledne sa JoKovi strašne páčila nejaká taká Dema. A aj mne
Proste hlavný a zásadný rozdiel medzi "značkou" a "neznačkou" je existencia niečoho ako výskum a vývoj, nie iba konštrukcia... navrhnúť, ako zvariť pár rúr aby to zodpovedalo pár normám vie aj menej kvalifikovaný príslušník nemenovanej rasy, ktorá má ochotu drieť za pre nás nepredstaviteľných podmienok do spadnutia... ale rýpať sa v tom s niečím ako nadšením (to, čo napr. Japonec predvedie, keď mu šéf dá rozkaz, že má byť nadšený, samozrejme NIE JE nadšenie) - to chce Európana. A dovolím si povedať že ešte k tomu aj aktívneho cyklistu, a tým opäť nemyslím dochádzanie vyššie spomenutého premrštene podriadeného človeka odmakať si svojich 16 h pod bičom na afrika-biku.
A keďže toto celé je zasa off-topic, opäť to bude malým.
EDITED
lolofon
- nehnevaj sa ale toto zavana minimalne neznasanlivostou voci inej rase... to ze si zaryty zastanca svojich znaciek sa pochopit da ale tieto vypady voci snaham inych su trosku prisilne a od vzdelaneho cloveka prekvapive...
Tulenik klud netreba riesit, ze sa ti chce elaboraty pisat
Dalsia vec co spominas a nepaci sa mi je odsudzovanie East produkcie, Taiwan nieje Cina, a Japonsko nie je ani jedno ani druhe. Suhlasim ze ludia sa tam dokazu tvarit stastne na pokyn. Inak suhlas ohladne ovesiavacov konfekcnych ramov, by som ale nehanil samotneho vyrobcu ale ovesiavaca ktory si to objedna a aby to nakupil lacne tak si zvoli horsie trubkove sady, stacia mu horsie tolerancie, tepelna a povrchova uprava. S tym taiwanec nic nema vyrobi ako to ziadaju a zaplatia.
Nie vsetko z F je vyborne Porovnaj si Japonske vs France auta
nie, nie som rasista... ale nemôžem sa na to pozerať (všeobecne: nemám rád workoholikov akejkoľvek motivácie a nemám rád nebúriacich sa otrokov)
Pravda Cinan pracujuci v neludskych podmienkach ma motivaciu trochu inu. Ale fakty su ze "ramarina" sa robi mainly na Taiwane. A to neni ziadny smejd, technologicky urcite aspon jak Japan.