Rám: ľahký hliník alebo karbón, full som zavrhol, desí ma už len predstava servisu vidly, nie ešte zadnej stavby, čiže HT.
Vidlica: na Fox som tu na fóre aj na iných čítal kopu sťažností od porúch až po drahý servis, takže asi Rockshox, naveľa Lefty. Pozdávajú sa mi SID a RS1. SID viem že je overená klasika, RS1 vyzerá perfektne a asi to tiež nebude šmejd... viem o probléme s tuhosťou RS1 pri krútení, ale zaujímal by ma názor niekoho kto ju reálne má, či je to nejaký problém pri jazdení, hlavne ak človek nejazdí s inými typmi a je na ňu zvyknutý. Lefty sú dosť drahé, ale počul som na ne len chvály, tak neviem, mne osobne sa to moc nepáči ani vizuálne, neviem ako je to so servisom a celkovo údržbou
Prevody: SRAM X01 1x11 alebo Shimano XT 2x11. 1x11 má výhodu jednoduchosť, ale mám obavy o opotrebenie a celkové správanie, hlavne v krajných polohách. Shimano 2x11 je overené a prešmykač funguje aj ako chain guide, ak som to správne pochopil. Kedže moje jazdenie vidím predbežne na asfalt 15%, lesná cesta/dobrý trail 75%, nejaké extrémne skaly a podobne 10%, tak sa neviem rozhodnúť, ktoré je vhodnejšie.
Každá značka má niečo také, takže zatiaľ nejdem vyberať automaticky Canyon. Hlavne by som potreboval mať jasno vo výzbroji.
Ďakujem za konštruktívne postrehy.
Servis Fulla - o 30-50€ viac ako u HT a aj to len ak to treba servisovat. 90% clenov neservisuje ani vidlu - vratane mna, nikdy som to ani starej XCR nerobil a stale jazdi ako nova - robim asi nieco zle. Za to som menil uz 2x kluky, co je uplne jedno ci full ci HT.
Vaha - pri tom rozpocte bude rozdiel cca 2kg aj menej a najviac to citit, ked clovek ten bike vlaci z pivnicie po schodoch inak nikde.
Pohupovanie je uz taka urban legends - platilo kedysi, nie dnes, resp nie ako zasadny argument, pohup je na slusnych bikoch minimalny.
Jedina vec je cena - ok bude u fulla vyssia a povedzme, ze dan za komfort. Tiez sa ti vsak viac podakuje tvoja chrbtica a kolena. Srandy bokom, mam naskakane na streete dost a tam je to iny zaberak, ked clovek pada na rovny beton bez dopadu, mne by to za to nestalo - resp ako vravi moj kolega: uvidis po 50ke.
Vidim, ze viaceri s tym nebudu suhlasit a v zasade ako sa vravi: tvoje prachy, tvoja vec. Len pravdou je, ze nemas rozpocet 1k kedy by full bol skutocne o nicom, ale za 3,5 uz mas slusny vyber a tam mi pride kupa HT ako naozaj dobra volba pre toho kto vie, co robi - ale taky clovek nepotrebuje pytat radu na fore.
servis fulla 30-50€ navyše? to by som si pozrel... pokial nedávaš obyč najlacnejšie ložiská tak rátaj cca 100€ v tom najlepšom prípade len za nové ložiská a ich výmenu..a to ešte nemáš nič urobené s tlmičom ako takým....
full a pohodlie platilo pri 26" kolesách.. pri 29" sa komfort pri jazde po karpatských zvážniciach a podobnom termíne podstatne zlepšil
Inac je vsetko vec osobnych priorit, mne je uplne jedno ako ide bajk za pedalom, nove fully za nim idu velmi dobre a HT za nim nejde ani nahodou o tolko lepsie aby to vyvazilo ich obrovske negativa ktore su pre mna problem. HT bude vzdy len HT bez ohladu na velkost kolies a budes mat priame prepojenie svojho zadku so zemou. Nad kazdym kopcekom , konarikom alebo nerovnym usekom musis zdvihat zadok zo sedla, ja tomu pohodlna a zabavna jazda ktoru si uzijem teda nehovorim ani nahodou. Ale je mi jasne ze su ludia pre ktorych prave toto pohodlna a zabavna jazda asi je. Ja osobne som nasiel idelany univerzalny bajk do BA karpat v 150mm am fulle. Ale tiez si myslim ze ak niekomu vrta v hlave ci by predsa nemal ist do fulla tak HT pre neho v 99% pripadov nebude dobra volba a ked si ho kupi bude to lutovat.(Bol to aj moj pripad, dobre HT slo za 6 mesiacov z domu) . Pretoze ako sa tu pisalo, keby niekto HT za 3500 chcel tak vie preco.
toto sa da zohnat pod 3.5ke vlastna skusenost.. podla mna nie je co riesit a vyberat medzi full a ht ked mas 3500e.. je blbost urcite zobrat full. ak planujes jazdit 30km -40km maratony tak HTcko super. ale cim dlhsie a viac km na tom biku sedis tym je full lepsi.
fabia za 20 000e ma zmysel len ak sa jedna o S2000 .
tak ako ht za 3500e ale to by sa clovek nepytal . ktore presne by vedel, odkial fuka vietor.
a najviac sa mi aj tak paci to zo sedla pri sprinte do kopca sa to pohupovalo . HTcko strelilo dopredu ako raketa.
ano hupe sa to ked 20sekund do toho tlacis 700wattov vtedy sa full hupe, ale taketo hupacie vystrelenie spravis raz a spamatavas sa z neho dalsich 10km.
Takze mi z to vychadza ze si nieje isty co chce, a to zaroven vacsinou znamena ze mu bude lepsi full. To je moja osobna skusenost aj skusenost vacsiny ludi.
A ides radit cloveku co hlada XC chrtiu raketu?
Irelevantne su praveze tvoje rady pretoze clovek chce nieco co ide za pedalom....clovek so 150mm zdvihmi netusi co znamena aby bajk isiel za pedalom
Teraz ma napadlo mozno ako narychlo urcit ci ste typ na full alebo na HT, objavi sa pred vami stupanie co robite? Radite najlahsi prevod a pomaly si to videte, alebo nechate tazsi postavite sa do pedalov a dupete, clovek si musi odpovedat sam. 100kovy full za 3500€ uzivi v karpoatoch aj dupac ked nerata desatiny na pretekoch, to je moj nazor.
marek_K no ja vyslovene vyhľadávam kopce, jazdím na kadenciu, čiže nie najľahší, ale najefektívnejší prevod, DH sa bojím
beriem argumenty, že ten servis zase nie je taká tragédia, veď preto som tu na fóre a pýtam sa, ale ja mám len za tento rok už 6100 km na crosse a 3330 km na cesťáku, čiže reálne to vidím na 3k+ na MTBčku, čo pri 2000km servisoch fullu je dosť krátky interval
tiež ma odrádza to, že full vyváži nedostatok skillu tým že vyžerie väčšinu jazdeckých chýb a dostane o to viac zabrať, nehovoriac o tom že priam nabáda na ťažšie traily, kde by som sa asi zabil na druhom skoku
poskúšam všetko a potom sa rozhodnem, nebudem ešte vylučovať žiadnu možnosť definitívne
ten ghost LC alebo canyon bude asi top co zoženieš s dobrou výbavou,
mám full 29, HT29 aj cesták tak viem porovnať....
a veru o full sa treba starať podstatne viacej, kto tvrdí že nie, tak je lajdák... u Ht je klasická očista, plus 2x ročne očista vidlice, u FS už pribudajú aj čapy a tlmič čo ide do penez aj do času